Adolescenții se află într-o etapă a vietii marcată de transformări și schimbări în plan emoțional, cognitiv și comportamental. Motiv pentru care au nevoie de informații care să corespundă cu anumite modele raportate la propriul sistem de nevoi și valori.

De multe ori, părinții omit faptul ca au în față un adult în devenire și se raportează la acesta ca și cum ar avea de-a face cu un copil. Adoptarea unei pozitii de autoritate din partea parinților nu face altceva decât să amplifice anumite conflicte.

Adolescența poate fi o perioadă confuză și stresantă atât pentru părinți, cât și pentru copil.

Pe masura ce copilul se maturizează, tacticile parentale necesită schimbări. La început, în relația părinți-adolescent, părinții încă mai dețin controlul și impun reguli. Mai tarziu, pe drumul către „marea independență”, adolescentul își fixează propriile limite.

Iată ce putem face noi părinții pentru a avea relații armonioase cu ai noștri adolescenți pe termn lung:

1. Ajută-ți adolescentul să facă tranziția de la copil la viitor adult

Atunci când copiii sunt mici, le punem limite pentru ca ei să se simtă în siguranță. Pe măsură ce devin adolescenți, prea multe limite pot provoca resentimente. Totuși este important pentru adolescentul tău să știe care comportamente sunt acceptabile și care nu.

Discută cu el cu privire la ceea ce este esențial pentru tine, care sunt comportamentele și regulile care nu se negociază. Dar ascultă-l și pe el pentru a afla care este părerea sa și stabiliți de comun acord acele reguli.

Lasă-ți adolescentul să ia decizii și să dețină controlul tot mai des în situații din ce în ce mai dificile, pe măsură ce dovedește că se poate descurca.

2. Lasă-ți copilul să facă propriile greșeli

Acceptă faptul că adolescenții ar putea să facă lucrurile în mod diferit. Urmează-i, fii alături de ei în loc să-i corectezi tot timpul. Acest lucru va fi deosebit de stresant în anumite situații.

Pregătește-te să te confrunți cu aceste momente. Discută cu adolescentul tău despre îngrijorările tale. Dacă partenerul tău este mai bine pregătit să o facă, lasă-l pe el. Atunci când se confruntă cu consecințele acțiunilor lor copiii învață mai repede și devin independenți.

3. Faceți o tradiție din a lua masa împreuna măcar o dată pe zi

Adolescenții prețuiesc timpul petrecut în familie. Luarea unei mese împreună este modalitatea perfectă de a fii toți împreună și de a vă conecta.

Evită să aduci în discuție subiecte care pot cauza conflicte. Evită să folosești telefonul în timpul mesei, dacă vrei ca ai tăi adolescenți să îți urmeze exemplu în viitor. O masă în familie ar trebui să-i facă pe toți cei adunați acolo să se simtă apreciați și importanți.

Un lucru de bază pentru adolescenți este să fie întrebați despre ce mai fac, cum se simt, cum se descurcă, ce nevoi au, etc.

4. Fii alături de adolescentul tău

Adolescenții au nevoie de stimulare, activitate, odihnă și relaxare în aceeași măsură. Mulți dintre ei vin acasă târziu de la școală, se uită la televizor cu un ochi, scriu mesaje cu celălalt, mănâncă în grabă, apoi încearcă să se întâlnească cu prietenii.

Ajută-i să găsească echilibrul de care au nevoie. Lasă-i să doarmă mai mult la sfârșit de săptămână. Ei trebuie, de asemenea, să ardă surplusul de energie, așadar petreceți timp de caliate în familie făcând sport, mergând cu bicicleta, ieșind în natură, etc.

5. Acordă-i atenție pozitivă

Ne vine greu să le dăm adolescenților atenția de care au nevoie atunci când ne sfidează sau ne ignoră în mod constant. Și ei la rândul lor simt că singura atenție pe care o primesc este critica.

Fii interesat de cine sunt ei acum. Adresează-le întrebări deschise despre interesele lor și încerarcă să găsești un teren comun.

Mulți adolescenți cred cã părinților nu le pasă cu adevãrat de ei. Dă-le timp să se liniștească, dar la finalul zilei spune-le că îți dorești cu adevărat să ști cum a fost ziua lor.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes