Știm cu toții că pentru a face un lucru cu adevărat bine, acea activitate trebuie să ne placă cu adevărat.

Dacă nu iubim ceea ce facem, vom trata lucrurile cu superficialitate sau vom procrastina și nu vom ajunge niciodată la performanță.

Acest lucru este valabil în oricare din activitățile noastre, dar mai ales în domenii precum sportul, arta, afacerile sau chiar atunci când vorbim despre performanțele școlare.

Așa că aș vrea să adresez o întrebare oricărui părinte interesat de bunăstarea și dezvoltare aromonioasă a copilului său:

Te-ai intrebat vreodata care este cea mai bună metodă prin care iți poti ajuta copilul să învețe cu plăcere?

Mulți părinți încearcă să realizeze lucru asta oferind copiiilor diverse cadouri deoarece așa cred ei că îi vor motiva.

Din păcate însă, această metodă nu numai că nu funcționează de cele mai multe ori, dar sunt situații în care este de-a dreptul dăunătoare deoarece îi poate transforma în niște vânători de recompense, incapabili de a mai duce la capăt un proces sau o acțiune (precum învățatul) doar de dragul său.

Dragi părinți, dacă ar fi să vă rog un singur lucru în numele copiilor voștri, v-aș ruga doar atât:

Nu le furați copilaria și plăcerea de a învăța!

Din păcate copiii care sunt „plătiți” pentru a învăța vor ajunge în timp să simtă același grad de „plăcere” (a se citi frustrare) pe care îl simt majoritatea adulților care merg la job doar pentru bani.

Revenind la întrebarea noastră (“care este cea mai bună metodă prin care îmi pot ajuta copilul să învețe cu plăcere”), răspunsul meu este: nu exista asa ceva!

Cea mai puternică motivație este motivația internă, iar asta nu-i poate fi impusă de către cineva (nici măcar de tine).

Tipul ăsta de motivație poate fi cel mult insuflat sau încurajat.

În plus, copiii nu au nevoie să fie motivați pentru a învăța deoarece ei au deja în structura lor o supermotivație care îi poate ajuta în acest sens, doar că, din ignoranță, noi adulți nu am luat-o  în seamă și i-am dat o denumire multe prea banală.

I-am spus joacă.

Din păcate mulți părinți nu doar că nu iau joacă în serios, ba mai mult, o interzic sau o restricționează în diverse situații.

Îmi aduc aminte cum, copil fiind, o auzeam pe maică-mea când îmi era lumea mai draga:

Lasă joaca si pune mâna pe carte sau o să ieși la joacă abia dupa ce iți faci temele.

Acum când înțeleg mai bine psihologia învățării, îmi dau seama că poate ar fi bine ca înainte de a deveni părinte să faci măcar un curs pe tema asta, căci sunt multe lucruri importante pe care majoritatea părinților nu le știu.

Stau și mă gândesc: oare cum ar fi fost dacă ar fi știut maică-mea că ceea ce spunea ea de fapt era „lasă metoda ta preferată de învățare și încerc-o pe asta mult mai grea și care dă rareori rezultate maxime”.

Încă nu ești convins/a că ar trebui să-ți lași copilul să învețe prin joacă?

Citește atunci listă de mai jos:

4 Motive Pentru Care Ar trebui Să-ți Lași Copilul Să Învețe Prin Joacă:

 

1. Jucându-se cu cât mai mulți copii, își dezvoltă rapid abilitățile de comunicare

Dar să nu mă înțelegi greșit, cred că tehnologia are și părțile ei bune, iar una dintre ele este că face accesul la cunoaștere mult mai accesibil.

Cu toate astea, ritmul din ce în ce mai trepidant al vieților noastre și cantitatea tot mai mare de informație cu care suntem asaltați face dificilă rezolvarea diverselor noastre probleme deoarece cu atâtea variante la îndemână ne este greu să ne dăm seama care este răspunsul corect.

Și atunci cea mai simplă metodă este să apelăm la un specialist care să ne ajute să economisim timp și efort.

Tocmai de aceea, în viitorul apropriat, într-o lume atât de complexă, pe cine cunoști va deveni cel puțin la fel de important ca abilitățile și cunoștințele pe care le deții.

Iar aici intervin abilitățile de comunicare pe care le deprindem sau nu în copilărie.

2. Joaca dezvoltă creativitatea

Am auzit mulți părinții spunându-le copiiilor „termină cu prostiile” și îți pot spune cu mâna pe inimă că nimic nu e mai prostesc că această afirmație.

Așa cum spunea și Pablo Picasso, „toți copiii se nasc artiști”, însă din păcate pe măsură ce înaintează în vârstă societatea are grijă să-i trezească la “realitate”.

Problema este că societatea nu înțelege că într-o lume în continuă schimbare, creativitatea este unul din bunurile noastre cele mai de preț.

3. Joaca îl va învăța să nu se ia prea în serios atunci când se afla în postura de învățăcel

Ai observat vreodată ca adulții par să învețe mult mai greu decât copiii? Te-ai întrebat de ce?

Motivul este că adulții se tem de eșec mult mai tare decât o face un copil, iar frica de eșec este cel mai puternic inhibator posibil atunci când vine vorba despre învățare.

Atât de puternic ca unii dintre noi nici măcar nu mai încercam să învățăm lucruri noi după o anumită vârstă.

Sincer să fiu… sunt un pic „invidios” pe celebra abilitate a unui copilaș de a se ridica după fiecare căzătură și a persevera până în momentul în care învața perfect să meargă în picioare.

Așa că dă-i voie copilului tău să se joace și spune-i că viața nu este decât un mare joc, și îi vei face unul din cele mai mari cadouri posibile.

4. Prin joacă copiii învață să devină lideri

Există două tipuri de lideri:

  • liderii care au fost numiți;
  • lideri care și-au caștigat titlul.

Din păcate cei mai mulți lideri din prima categorie nu înțeleg că în viață este la fel ca pe terenul de joacă: degeaba te numește altcineva lider peste un grup anume.

Dacă ceilalți participanți la “joc” nu te văd așa, atunci nu vei fi niciodată cu adevărat liderul lor.

În timp ce leadershipul se poate învăța și din cărți sau din cursuri, sunt de părere că cel mai bun profesor în acest caz este experiență.

Acum, dacă ai auzit vreodată spunându-se despre un om că este un lider înnăscut, atunci trebuie să știi că capacitatea să nu este înnăscută așa cum greșit se crede, ci este câștigată pe terenul de joacă.

Iar o astfel de abilitate “înnăscută” va fi extrem de prețioasă, atât în copilărie, dar mai ales în viața ta de adult. Tocmai de aceea este foarte greu de cumpărat în momentul în care ești deja adult.

Care este rolul părintelui în toată această poveste?

Pe lângă faptul că trebuie să înțeleagă cât de importanță este joacă pentru un copil (și nu numai), sunt sigur că dacă te-ai jucat cel puțin o singură dată cu copilul tău ai observat că tinde să devină mult mai creativ, mai entuziasmat și mai mândru atunci când tu ești implicat în joaca sa.

Cele mai pretioase clipe sunt cele pe care le petreci alaturi de copilul tau.

Așa că cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te implici (da, să te joci și chiar să dai în mintea lor), dar în același timp să-ți păstrezi postura unui observator înțelept care nu critică și nu dă ordine (cel mult câteva sugestii simple).

Asta facem noi în !

De asemenea ar fi de mare folos dacă tu la rândul tău ai da frâu liber creativității și copilului din tine măcar atunci când te joci cu el, căci înțeleg că nu poți face asta tot timpul.

Acestea fiind spuse, te las cu următorul îndemn pe care te rog să-l transmiți și altora: lăsați copiii să învețe prin joacă!

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să citești și alte materiale educative, și lasă-mă să-ți aduc periodic informații prețioase direct în Facebook Messenger.

 

Cu drag,

Tikaboo

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse