Iubirea necondiționată

Fiecare părinte este unic, fiecare copil este unic. Iar relația dintre ei este mult mai profundă și mai complexă decât orice ne-am putea imagina noi.

Dacă îți dorești să îți îngrijești mai bine copilul trebuie să ai mai multă grijă de tine însuți. A avea grijă de bunăstarea copiilor înseamnă a avea grijă de bunăstarea ta ca părinte.

Părinții au nevoie de introspecție, au nevoie să cugete asupra propriei persoane. Au nevoie de ajutor în abordarea și rezolvarea lucrurilor pe care le descoperă. Ei trebuie să fie conștienți că propria lor sănătate mentală, emoțională și spirituală este extrem de importantă.

Odată cu nașterea copiilor, părinții experimentează e înseamnă să iubești necondiționat și fără rezerve. Iar asta li se întâmplă pentru prima dată în viață. Ei nu reacționează în acest fel din întâmplare.

Când copilul își face intrarea în această lume, integral și perfect, noi simțim ca și părinți intuitiv care le este locul în ordinea naturală a acestui univers.

În cadrul relației părinte-copil, la un moment dat, copilul va avea nevoie de tot mai mult spațiu pentru a-și începe călătoria pe traseul propriei vieți, spre o independență tot mai mare, pentru a începe acea călătorie metaforică a evoluției.

Una dintre cele mai dificile provocări cu care se confruntă orice părinte este experiența identificării cu nou-născutul său; și apoi ajutarea treptată a bebelușului să crească și să se transforme într-o persoană care nu este părintele său.

Conștientizare

Părintele ajunge să conștientizeze modul în care un copil este diferit de el, ca părinte. Și să respecte acel lucru permitându-i să fie diferit și apreciind cu adevărat ființa acestuia, în întregul său.

Fiecare copil vine pe lume cu o combinație unică de potențial și limitare, care îi formează temperamentul.

Părinții interacționează cu copiii influențându-le dezvoltarea personalității.

Iubirea adevărată este iubirea necondiționată, iar aceasta înseamnă a iubi pe cineva în esența sa, așa cum este, indiferent de ceea ce face sau nu reușește să facă.

Atunci când iubești necondiționat nu pui condiții, nu ceri nimic la schimb și oferi libertate deplină celuilalt indiferent dacă este copil sau adult.

Iubirea adevarată înseamnă bucurie, ea ne face să ne trezim dimineață cu sentimentul că avem un rost în lume, ne umple cu emoții pozitive și idei creative, ne dă farmec, ne dă puterea de a reuși chiar și în situații nefavorabile, ne face să sperăm, să ne ajutam semenii și să vedem partea frumoasa a lucrurilor din jur.

Învățăm cum se simte și cum arată iubirea de la părinții noștri sau alți adulți importanți din viața noastră.

Unele imagini ale dragostei familiare includ aspecte ce țin de disponibilitatea emoțională, stresul resimțit, atenția oferită și primită, interesul și încurajările primite sau, dimpotrivă, de care individul este privat în cadrul unei relații.

Ce este important la aceasta imagine a iubirii familiare este faptul că pe măsură ce creștem în sânul familiei, învățăm rapid cum trebuie să ne comportăm și să acționăm pentru a obține dragoste, a primi aprobare și a ne simți în siguranță.

De aici dezvoltăm ceea ce numim tipare de supraviețuire.

Cum dăruim copiilor iubirea care vindecă?

1.Iubește-te necondiționat

Iubirea necondiționată începe acasa, începe cu tine însuți. Atunci când îți cunoști propriile defecte și neajunsuri mai bine decât oricine altcineva și ești capabil să te iubești, în ciuda acestor lucruri pe care le conștientizezi ai ajuns în momentul de a putea oferi aceleași lucruri altora.

Așadar trebuie să fii capabil să recunoști, să te accepți și să-ți ierți propriile imperfecțiuni pentru a putea face același lucru și cu altcineva.

Dacă nu te consideri vrednic de a fi iubit necondiționat, niciodată nu vei fi cu adevărat capabil să te consideri vrednic de a oferi iubire necondiționată.

2. Iartă-i pe cei dragi

Chiar dacă cineva nu-ți cere scuze, în mod inerent iubește-l/o atât pe el/ea cât și pe tine însuți, renunță la mânie și resentimente față de el/ea, așa vei da un explu bun de  urmat și copiilor tăi.

Piero Ferrucci spune despre iertare, că „nu este ceva ce facem noi, ci ceva ce suntem”.

A iubi pe cineva necondiționat nu înseamnă că trebuie să îți placă toate acțiunile pe care le face sau deciziile pe care le ia; înseamnă doar că nu lași astfel de lucruri să interfereze cu dorința ta de a-ți dori ce este mai bun pentru acea persoană în toate sensurile.

Dacă cineva pe care-l iubești spune ceva rău la furie, alege să acționezi cu iubire. Dar spune-i că acele cuvinte te-au rănit, și iartă-i indiscreția, învață-ți și copiii să facă același lucru.

3. Crește-ți copilul într-un mod conștient, satisfăcându-i nevoile de bază

Acest lucru îl va ajuta să fie în armonie cu lumea lui, iar conștientizarea legăturii sale cu universul rămâne intactă.

Dacă părinții nu sunt capabili să satisfacă aceste nevoi ale copiilor, ei devin răniți și prin urmare vor experimenta lipsa armoniei sau disonanță cu lumea lor.

Mulți dintre părinți nu vor să-și rănescă proprii copii. Acest lucru se întâmplă într-un mod inconștient deoarece ei la rândul lor au fost crescuți de părinți incompleți și imperfecți. Și poartă în interiorul lor rănile care îi impiedică să răspundă corect nevoilor copiilor lor.

Așa se pierde treptat conexiunea dintre părinte și copil.

4. Stabilește limite

Stabilirea limitelor este cel mai important aspect al parentajului conștient. Copiii învață de la părinți cum, să evite pericolele și să fie în siguranță; să ia în considerare nevoile și dorințele altor persoane și în același timp să aibă liberatea de a fi cine sunt ei cu adevărat.

5. Identifică-ți temerile legate de relaționare

Identificarea propriilor temeri, tipare și încercarea de a nu le mai repeta tu însuți te vor ajuta să eviți a le repeta în relația cu copilul tău.

6. Identifică-ți provocările în parentaj

Câteva dintre provocările pe care le au părinții în procesul de educare a copiilor:

  • Să fie consecvenți
  • Să stabilească limite
  • Să îi lase pe copii să facă lucruri singuri
  • Să gestioneze furia și conflictele în mod corespunzător
  • Să acorde atenție copiilor atunci când au nevoie
  • Să manifeste empatie față de copii
  • Să susțină libertatea copiilor
  • Să se conecteze cu copiii
  • Să îi lase pe copii să exploreze lumea
  • Să acorde intimitate copiilor

7. Caută soluții pentru aceste situații pe care nu ști să le gestionezi

Poți apela la ajutor specializat, cărți, reviste, bloguri, site-uri cu profil specific pentru a găsi soluții la aceste situații.

8. Fă din conectare și vindecare emoțională un mod de viață

Este nevoie de cel puțin cinci interacțiuni pozitive pentru fiecare interacțiune negativă pentru a păstra o relație bună cu copilul tău.

Atunci când ai o interacțiune negativă cu copilul tău, oferă-i scuze sincere. Găsește o cale de reconectare și vindecare. Încearcă să creezi câteva interacțiuni pozitive.

Prin crearea de interacțiuni pozitive cu copilul tău, vindeci tot ceea ce ți-ai fi dorit să nu fi făcut sau să nu fi spus în trecut.

Descoperă și alte modalități de a-ți arăta iubirea necondiționată, ce duce la creșterea încrederii în sine a copilului tău, în cartea ”Copilul tău este un geniu”, scrisă de colegul nostru, Florin Alexandru.

Iubirea necondiționată - cum dăruim copiilor iubirea care vindecă 1

Dragi părinți, amintiți-vă că ai voștri copii, căsătoriile și grădinile cu flori reflectă felul îngrijirii pe care o primesc.

This Post Has One Comment

  1. Moisa Alina

    Doresc sa primesc toate articolele care sunt postate de Clubul tikaboo

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse