Intrarea în grădiniţă presupune o schimbare majoră în viaţa copilului, iar aici nu mă refer doar la o schimbare de program, ci şi de relaţii cu alţi adulţi şi copii. Este aşadar normal ca cel mic să necesite un anumit timp de adaptare, de acomodare cu spaţiul, cu celelalte persoane, cu noul său statut, iar această adaptare, pe lângă faptul că este una inevitabilă, trebuie abordată personalizat, în funcţie de fiecare copil.
Pentru ca integrarea copilului să nu fie una anevoioasă, cercetătorii în Ştiinţele Educaţiei au efectuat mai multe studii pentru a găsi soluţii optime care să ajute atât copilul, cât şi părintele. Mai multe cărţi de specialitate au apărut în acest sens, mai mulţi psihologi şi pedagogi s-au dat cu părerea.
Ca şi cadru didactic, personal, am analizat de mai multe ori problemele care apar la intrarea copilului în grădiniţă şi i-am ajutat pe părinţi să îşi pregătească din timp copiii pentru primii paşi într-o instituţie preşcolară.
Construieşte-i independenţa
Oferă-i libertate de mişcare, lasă-l să îşi manifeste iniţiativele, asigurându-te că mediul în care se desfăşoară nu este unul în care copilul să fie supus la riscuri. Încurajează-i sociabilitatea şi nu încerca să îl supraprotejezi.
De asemenea, este indicat să îi permiţi şi să îi respecţi preferinţele – renunţă la a mai alege totul în locul lui.
Este la vârsta la care începe să devină selectiv, aşa că este de aşteptat să nu dorească la un moment dat bluza pregătită de tine sau jucăria pe care i-o întinzi. Obişnuieşte-l să spună atunci când are o nevoie sau să ceară atunci când vrea ceva – încurajează comunicarea verbală şi nu plânsul sau arătatul cu degetul spre obiectul dorit. Aceşti paşi mici îi construiesc independenţa copilului tău şi îl ajută să se integreze mult repede într-un grup de copii.
Alungă-ţi temerile proprii
Poate ţi se pare ciudat, dar părinţii sunt uneori mai temători decât copiii, iar aceste temeri se transmit involuntar celor mici. Copilul simte nesiguranţa părintelui care, alături de propria teamă, provoacă instalarea unui sentiment de panică.
Ştiu că cei mai mulţi părinţi se confruntă cu gândurile negre care apar la lăsarea copilului timp de mai multe ore într-un spaţiu nou, cu persoane noi, dar orice părinte trebuie să ştie că familiarizarea prealabilă cu grădiniţa nu îi este utilă doar celui mic, ci întregii familii, care poate astfel sta liniştită în perioada în care copilul este la grădiniţă.
Este important ca părinţii să cunoască în detaliu mediul în care îşi vor lăsa copilul, educatoarea, personalul auxiliar, programul şi activităţile ce se desfăşoară în acest cadru instituţionalizat. În acest sens, întotdeauna încurajez părinţii să vină de câteva ori în vizită cu copilul, înainte de intrarea lui în grădiniţă.
Încrederea adulţilor va fi transmisă şi copiilor, iar atitudinea relaxată atunci când vorbesc despre grădiniţă le va da celor mici senzaţia de siguranţă.
Obişnuieşte-l cu programul
Din experienţă proprie, am constatat că schimbarea bruscă a programului, la un copil de vârstă preşcolară, îi afectează acestuia adaptarea şi integrarea în grupul de copii.
Este ideal să îi oferi, cu o perioadă de timp înainte de începerea grădiniţei, un program similar. Vorbesc despre orele de somn, mesele fixe şi timpul alocat activităţilor zilnice.
Acum, referitor la activităţi, dacă obişnuiai doar să îl laşi să se joace liber, e vremea pentru o mică schimbare. Captează-i atenţia cu ajutorul unor cărţi de colorat, prin intermediul unor jocuri educative sau prin jucării deschise, care să îl pună în situaţia de a coopera şi de a fi atent.
Jucăriile deschise sunt acelea care îi provoacă imaginaţia şi îi dezvoltă gândirea critică, iar în acest sens, vă recomand cu căldură jocul „Orăşelul Stinghiuţă”care cu siguranţă îl va captiva pe cel mic. Alocă 10-15 minute zilnic pentru o activitate distractiv-educativă alături de copil şi vei vedea cum acesta începe să devină mai sigur pe el, mai creativ, mai sociabil.
Oferă-i siguranţă
Mai multe discuţii prealabile cu copilul te vor ajuta să înţelegi că el se teme cel mai mult de abandon. Este una dintre temerile uriaşe în legătură cu grădiniţa.
Ţine de tine să îl asiguri că acest lucru nu se va întâmpla vreodată.
În primul rând, această frică de separare nu este una sănătoasă şi ia adesea naştere din supraprotecţia copilului, care se vede incapabil de a se descurca singur, pe cont propriu.
Foloseşte-te de jocuri dramatice, prin care să îi explici că te vei întoarce să îl iei de la grădiniţă. Pentru acest lucru foloseşte-i jucăriile şi arată-i cât de fericite sunt ele la grădiniţă şi cum la sfârşitul programului, de fiecare dată, părinţii îşi iau copiii acasă.
În prima săptămână, încearcă să îl iei acasă mai devreme
De-a lungul carierei am avut şi cazuri în care, copii aflaţi în primul an de grădiniţă erau luaţi ultimii de către părinţi, fapt care le crea de fiecare dată o anumită anxietate.
Subliniam mai sus teama de abandon a copilului – ei bine, aceasta se va accentua dacă va vedea încă din primele zile cum tot vin părinţi după ceilalţi copii, iar el tot aşteaptă şi aşteaptă…
Cel puţin în prima săptămână, încearcă să faci tot posibilul pentru a-l lua mai devreme. Acest fapt îi va creşte încrederea că mami şi tati nu îl vor uita acolo, că părinţii îl iubesc şi că se va întoarce mereu în sânul familiei.
De asemenea, în primele zile de grădiniţă, îl poţi răsplăti cu plimbări în parc sau ieşiri la locul de joacă. Va simţi în acest mod că grădiniţa este un loc important şi că îi aduce beneficii.
Alte trucuri:
Aproape în fiecare zi, copiii proaspăt intraţi în grădiniţă au câte o jucărie de care nu se pot despărţi nici în ruptul capului când trebuie să plece la grădiniţă. Lasă copilul să îşi ia jucăria deoarece reprezintă pentru el ceva familiar care îi oferă siguranţă. Mai mult, îl ajută să se integreze în grupul de copii deoarece sigur doamna educatoare îi va cere să o prezinte şi celorlalţi.
Păstrează-ţi calmul în fiecare dimineaţă când vă luaţi la revedere. Starea ta de spirit va linişti şi copilul, iar plânsul se va opri rapid.
Implică-l în pregătirea pentru grădiniţă – lasă-l să îşi aleagă singur penarul, culorile, cartea de colorat, etc. pe care le va folosi. La fel şi în cazul hăinuţelor zilnice pe care le puteţi pregăti împreună în fiecare seară.
Intrarea în grădiniţă ar trebui să fie un motiv de bucurie pentru copilul obişnuit deja cu alţi copii, pentru copilul care manifestă autonomie şi care a fost obişnuit să socializeze atât cu cei de vârsta lui cât şi cu adulţii.
Ai încredere în capacitatea copilului tău de a se descurca singur şi fii alături de el prin discuţii, jocuri şi încurajări.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 418 shares