Săptămâna aceasta, l-am adus în prim plan pe Alex Zamfir. Alex este cunoscut în mediul online ca Celmaibuntată, care este denumirea și site-ului unde scrie articole care adună sute de like-uri. Tonic, ironic și plin de iubire pentru fiul său, Alex ne-a dat niște răspunsuri care conturează și mai bine filosofia de viață Tikaboo.

Tikaboo:  Alex, câți ani are fiul tău ?

Alex: 8 ani

T:  De unde ai învățat să fii „cel mai bun tată” ? 🙂

Alex: Am auzit la o prezentare TED a lui Ric Elias cum a realizat el, când credea că o să moară într-un accident de avion, că singurul lucru care contează cu adevărat în viață este să încerce să fie cel mai bun tată pentru fetele lui. Și mi s-a părut un obiectiv foarte mișto pentru orice părinte. Și mai e o chestie foarte tare la ideea de „cel mai bun tată” – că oricât de tare greșești „azi” (și… mamă, mamă, ce mai greșim noi, părinții, uneori!), „mâine” ai ocazia s-o iei de la capăt și să fii mai bun ca azi. Mi se pare foarte tare această șansă.

Interviu cu Alex Zamfir: „A fi părinte este cea mai mișto chestie care mi se putea întâmpla” 7

T: Soția ta este „cea mai bună mamă” ? 🙂

Alex: Pentru Mark, da, cu siguranță. 🙂

T: Am cunoscut bărbați care au poate doar 10% din trăsăturile pe care le-ai enumerat atunci când ai vorbit despre „50 de trăsături ale unui părinte bun”. De ce crezi că este mai greu pentru bărbați să își însușească rolul de tată?

Alex: Pentru că trebuie să îți dorești acest lucru. Eu cred foarte tare în ideea că nu devii părinte când ți se naște copilul, ci atunci când alegi tu, conștient, să devii părintele copilului tău. Mai mult, istoric, tații au cam fost lăsați deoparte în tot ce a însemnat creșterea copilului (nu doar la noi) și cred că avem mult de muncă și de recuperat pentru a ne recâștiga locul pe care trebuie să stăm. Căci vrem, nu vrem, suntem primul model masculin pentru copiii noștri și asta înseamnă enorm, dacă stai să te gândești.

T: Dacă intrăm un pic în ițele psihologiei, crezi că ține de un anumit temperament sau un tip de personalitate al bărbatului ca să fie cu adevărat… tată?

Alex: Nu, cred că ține de dorința de a fi părinte. Sigur că sunt multe chestii pe care le cărăm cu noi in copilăria noastră și care au un impact major asupra vieții, înclusiv a vieții de părinte. Dar dacă vrei să faci parte din viața copilului tău și vrei să încerci să faci lucrurile măcar puțin mai bine decât au făcut-o ai tăi cu tine, cred că poți deveni un părinte extraordinar pentru copilul tău. Gândește-te că oricum plecăm de undeva de sus – pentru ei, noi suntem Soarele. Așa că dacă ne străduim să facem cele mai mutle lucruri bine, să fim blânzi, să îi iubim și să le spunem că îi iubim, să îi ținem în brațe, să fim de partea lor etc, cred că ai noștri copii vor spune, fiecare, că au avut cei mai buni tați din lume. 🙂

T: Citind articolele de pe site-ul tău, consider că reușești să spui, cu umor, lucruri reale, în care oamenii se regăsesc și atunci le pot digera mai ușor. Cred că și denumirea site-ului „cel mai bun tată” are tot un soi de ironie și umor în ea. Le poți da câte puțin și altor tați ? 🙂

Alex: Numele site-ului este foarte aorgant, știu asta. 🙂 Dar eu spun mereu că celmaibuntataalluiMark.ro ar fi fost un nume de blog foarte, foarte prost. 🙂 Da, cred că autoironia e foarte importantă, cred că umorul e important în viața părintelui și cred că ar trebui să fim mai relaxați, că parcă atunci când ne spune cineva că n-am făcut un lucru cum trebuie, ca părinte, o luăm complet razna, nu ți se pare? 🙂

„Timpul este cel mai de preț dar pe care pot și vreau să i-l ofer din plin copilului meu”

T: Ce crezi că prețuiește cel mai mult fiul tău la tine ?

Alex: Asta ar trebui să-l întrebi pe el. Eu sper să prețuiască timpul pe care-l petrecem împreună, pentru că este darul cel mai de preț pe care pot și pe care m-am hotărât să i-l ofer din plin. Sper să-i placă faptul că îi spun mereu că e iubit și că sunt mândru că sunt tatăl lui. Și sper să ne simtă (pe mine și pe maică-sa) mereu alături de el, indiferent de momentele bune sau mai puțin bune prin care va trece.

T: Ce îți place cel mai mult să faci cu fiul tău ?

Să ne jucăm. Mamă, cât ne-am mai jucat în acești 8 ani! Și îmi mai place să stau de vorbă cu el, copiii au așa o înțelepciune ancestrală dacă ai răbdarea și curiozitatea să îi asculți cu adevărat.

T: Ce anume te-a făcut să scrii și când și cum ai realizat că vrei să faci și asta ? Ce te-a făcut să continui ?

Alex: M-am gândit că, la un moment dat, lui Mark i-ar plăcea să citească jurnalul meu de tată, să vadă, cu bune și cu rele, ce fel de om sunt și cum a fost și este această experiență pentru mine. A fost și este și ceva terapeutic pentru mine, așa că nu cred că mă voi opri prea curând. Iar faptul că lumea apreciază ceea ce scriu și fac, atât de mult încât unii sunt dispuși să și plătească pentru asta :), mi se pare pe cât de extraordinar, pe atât de mișto: să pot face ceea ce-mi aduce bucurie și să și câștig bani din asta…wow, sunt un norocos, știu.

Interviu cu Alex Zamfir: „A fi părinte este cea mai mișto chestie care mi se putea întâmpla” 8

T: Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit de la un alt tată ?

Alex: Măi, nu țin minte niciunul în mod deosebit. Dar mă emoționez de fiecare dată când un strâin (el sau ea) mă oprește sau îmi aruncă ceva din vreun text de-al meu. De fapt, mă emoționez de fiecare dată când cineva îmi zâmbește pe stradă, pentru că mă recunoaște. În continuare ăsta este un compliment frumos, de care nu m-am săturat.

T: Ce sfat i-ai da unui tată care vine acasă de la muncă și care zilnic spune că este prea obosit să se mai joace cu copiii lui ?

Alex: Să nu se mintă singur. E ok să fii obosit, la fel cum e ok să nu ai chef de copilul tău sau de joaca cu el la un moment dat. Dar să știe că nu are chef, nu să se mintă că e obosit. Căci atunci când ești conștient de acest lucru, nu vei spune la infinit că ești obosit, ci vei face într-un fel în care să ai timp suficient și pentru copilul tău. Da, în ceea ce spun eu veți regăsi mult ideea de „conștiență” a acțiunilor noastre. Cu cât suntem mai conștienți, cu atât vom face lucrurile care ne plac mai mult și ne vom păcăli pe noi înșine cel mai puțin.

Interviu cu Alex Zamfir: „A fi părinte este cea mai mișto chestie care mi se putea întâmpla” 9

T: Ți-au plăcut dintotdeauna copiii ?

Alex: Bună întrebare, nu știu. Poate că da, dar cu măsură :), până să devin părinte. Apoi, descoperindu-l pe Mark, am redescoperit ce mișto sunt copiii și cât de bine e să fii în jurul lor: să te joci cu ei, să îi asculți, să îi provoci etc.

T: Ce ți-a adus, în mod esențial, „meseria” de tată?

Alex: O schimbare a paradgimei în care trăiesc. A lucrurilor și a oamenilor care contează. A înțelegerii și stabilirii priorităților. A ideii despre iubire. Și multă, multă bucurie. A fi părinte este, nu am niciun dubiu, cea mai mișto chestie care mi se putea întâmpla în această viață, tocmai de aceea și muncesc (aproape) zilnic, să încerc să fiu cel mai bun tată pentru acest copil minunat, care este Mark.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes