Știm cu toții, cărările vieții nu sunt întotdeauna simple. Sunt momente în care ne simțim atât de puternici, încât avem impresia că am putea cuceri lumea și momente în care totul se năruie în jurul nostru și orice vis devine imposibil de atins.

Ce putem face însă noi, părinții, pentru a le insufla copiilor noștri optimism, curaj, încredere în momentele cele mai dificile ale vieții? Cum le putem construi acestora un mental puternic, de învingător?

Persoanele care reușesc să identifice o oportunitate în orice ocazie, care reușesc să devină mai puternice cu fiecare obstacol depășit, sunt acele persoane care și-au reprogramat mintea, astfel încât aceasta să lucreze în favoarea lor. Aceste persoane nu devin niște victime ale societății în care trăiesc, căci ele reușesc să dețină controlul propriei vieți. Astfel, nimic nu le poate lua pe nepregătite.

Hai să vedem care sunt acele lecții importante pe care i le poți oferi copilului, astfel încât să-i construiești acestuia un mental puternic.

 6 lecții importante de viață prin care poți construi un mental puternic copilului

1. Insuflă încredere6 lecții importante de viață prin care poți construi un mental puternic copilului 5

Noi, părinții, ne  dorim să insuflăm încredere copiilor noștri, însă uneori nu reușim să o facem atât de bine pe cât ne-am fi dorit. Astfel, unii dintre noi lăudăm excesiv persoana copilului nostru, iar alții, dimpotrivă, nu concepem că cel mic ar putea fi altfel decât cel mai bun din clasă sau cel mai bun de pe terenul de fotbal. Supunem astfel, inconștient, copilul unei presiuni căreia nu-i poate face față, proiectându-ne propriile visuri asupra sa, oferindu-i acestuia impresia că nu va fi acceptat dacă vreodată va înceta a fi cel mai bun.

Niciun părinte nu trebuie să aibă reţineri atunci când vine vorba de recunoașterea meritelor copilului, însă este important să ne alegem cu grijă cuvintele care să exprime lauda pentru eforturile pe care acesta le depune pentru a reliza ceva măreț. Astfel, vom lăuda întotdeauna efortul și vom reuși să-i facem pe cei mici să înţeleagă că e nevoie de consecvenţă, simţ al răspunderii şi perseverență pentru a avea satisfacţia lucrului bine făcut.

2.  Încurajează copilul să aibă inițiativă

Copilul încurajat să gândească proactiv va fi întotdeauna cu un pas înaintea celorlalți. A fi proactiv presupune asumarea responsabilității pentru lucrurile care ni se întâmplă și încetarea învinuirii mediului înconjurător nefavorabil pentru lucrurile care nu ni se întâmplă așa cum ne-am fi dorit sau care se mișcă mult prea greu.

Un copil proactiv va înceta a-și mai învinovăți colegii pentru nota obținută la examen. Își va asuma responsabilitatea pentru propriile acțiuni, decizii și va avea inițiativă pentru a crea contextul favorabil și a acționa în vederea îndeplinirii obiectivelor.

Încurajează copilul să ia decizii autonom, să nu mai apeleze la orice pas la ajutorul tău, așteptându-se ca tu să-i rezolvi problemele.

3. Explică-i că nu este nevoie să fie mereu pe placul celorlalți

Inevitabil, în viață, avem de-a face cu oameni cărora nu le suntem pe plac. Și e normal să fie astfel. Explică-i copilului că acest lucru ține strict de alegerea celorlalți. Învață-l să se poarte politicos, să impună respect prin felul de a se comporta, însă nu-l încuraja să-și consume energia inutil, încercând să-i impresioneze pe ceilalți.

Este suficient să facă o singură dată tot ce-i stă în putință pentru a-și impresiona colegii, prietenii, pentru ca mai apoi să se simtă nevoit a face același lucru de fiecare dată, din dorința de a se menține pe piedestalul pe care a fost poziționat, de a-și păstra imaginea conturată astfel în fața celorlalți.

Este mult mai util să înveți copilul a fi un model de originalitate și autonomie pentru cei din jur. Dacă este sau nu pe placul tuturor, nu depinde de el, este doar decizia acelor persoane.

4. Fii modelul unei persoane recunoscătoare vieții

Bucură-te împreună cu al tău copil de tot ce aveți, pentru că vrei ca el să devină un om recunoscător şi modest, totodată. Am văzut oameni cu foarte mult din punct de vedere material, dar atât de puţin în suflet! Oameni care nu reuşesc să se bucure de ceea ce viaţa le oferă, cu toate că a fost destul de generoasă cu ei.

De ce să nu-i fi recunoscător vieţii pentru fiecare zi în care eşti sănătos, pentru că nu esti singur, pentru că ai parte de iubire şi alegi, în schimb, să fii mereu nemulţumit pentru ceea ce nu ai? Să-ţi consumi energia, încercând mereu să ţii pasul cu cel care are mai mult decât tine?

5. Explică-i de ce este important să nu aibă regrete

Mi s-a pus de curând o întrebare asupra căreia, recunosc, a trebuit să reflectez câteva momente înainte de a oferi un răspuns: „Dacă ai avea posibilitatea să ștergi anumite acțiuni din trecutul tău, ai face-o?”

Inițial am fost încântată de idee, am avut tendința să spun „Da, cu siguranță aș face-o. În felul acesta n-aș mai repeta niciuna dintre greșelile mele de până acum. Dintr-odată însă mintea mea s-a luminat și o nouă întrebare a luat locul răspunsului grăbit: „Oare aș mai fi ceea ce sunt azi fără aceste greșeli? Cum altfel aș reuși să discern acțiunile bune de cele mai puțin bune, dacă nu le-am testat înainte pe pielea mea? N-aș ști, din păcate. Probabil le-aș repeta, necunoscându-le consecințele.”

Explică-i copilului tău că devenim mai buni pe zi ce trece, învățând din greșelile noastre. În spate nu e decât trecutul, fără de care el nu ar mai fi ceea ce este azi. În față însă îl așteaptă un viitor promițător. În direcția aceea trebuie să privească el.

Dacă ai 30 de minute pe zi, poţi creşte un copil genial, îl poţi ajuta să se simtă apreciat, să aibă încredere în forțele proprii. Îţi recomand cartea Copilul tău este un geniu, materialul ce te va ajuta să răspunzi tuturor întrebărilor legate de parenting care îţi dau bătăi de cap şi să îţi ajuţi copilul să devină conştient de ceea ce este.

6. Un proiect de succes poate începe, chiar și atunci când nu ne simțim în totalitate pregătiți 6 lecții importante de viață prin care poți construi un mental puternic copilului 6

Așteptând mereu momentul potrivit pentru a ne pune visul în aplicare, nu vom face decât să-l amânăm și mai mult. Nu există un moment optim pentru a construi ceva cu adevărat măreț, iar copilul tău trebuie să știe asta. Este nevoie să avem încredere că doar prin perseverență putem, într-adevăr, transforma chiar și visul cel mai dificil de realizat, în realitate.

Copilul tău trebuie să înțeleagă faptul că noi suntem singurii care ne punem bariere în calea noastră spre succes. Iar creierul acționează așa cum tu vrei să acționeze. Dacă îi spui constant că nu vei reuși, cu siguranța asta se va întâmpla. Dacă, în schimb, îți asumi riscuri și lași lucrurile să se întâmple, dai drumul visului să-și facă de cap, crescându-ți astfel șansele de reușită.

Concluzia

Putem învăța copiii să fie cea mai bună versiune a lor, să se străduiască să ofere, la rândul lor, zâmbete şi motive de respect celor cu care se înconjoară, să inspire prin blândeţea pe care o poartă în suflet, fiind fermi, în acelasi timp, în deciziile pe care le iau.

Și să-i încurajăm să le ia singuri, pentru că pot! Copiii noștri pot fi exact atât cât își doresc să fie atunci când au mereu în minte obiective bine definite.

Care sunt lecțiile de viață prin care tu întărești mentalul copilului tău?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse