Dacă eşti mamă de fetiţă, probabil că ai descoperit deja câteva dintre lucrurile despre care vom vorbi în acest articol, însă nu ai primit şi confirmarea că bănuielile tale sunt reale. Probabil ai observat, mai ales dacă eşti mama a doi copii, fetiţă şi băieţel, că există câteva diferenţe esenţiale în dezvoltarea celor doi.

Te invit să facem o incursiune în universul micilor secrete ale fetiţelor – şi să descoperim câteva lucruri interesante şi de ajutor.

7 curiozităţi despre fetiţe – care te vor surprinde

Ştim deja că sunt puţin mai receptive decât băieţii, că au un grad de emotivitate ceva mai ridicat şi că încep să gesticuleze şi să meargă înaintea băieţeilor. Însă acestea nu sunt singurele lucruri interesante pe care le putem descoperi la fetiţe. Ar mai fi câteva.

Iată 7 curiozităţi despre fetiţe – care te vor surprinde

1. Fetiţele nu au purtat întotdeauna culoarea roz

mama si fiicaAstăzi, imediat ce se află sexul copilului, toată lumea se grăbeşte să cumpere hăinuţe şi cadouri roz pentru fetiţe. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna aşa. Până în 1900, atât fetele, cât şi băieţii purtau rochiţe albe şi nu se tundeau până la vârsta de 6 ani.

Astfel, ambele sexe purtau părul lung până când se pregăteau de şcoală. Totodată, când rozul a cucerit piaţa pastelurilor, aceasta a fost culoarea purtată de băieţi, nu de fetiţe. Doar după 1930 s-a observat o înclinaţie naturală a fetiţelor către această culoare, iar moda a început să se schimbe şi a ajuns la formula pe care o cunoaştem astăzi.

2. La începutul vieţii, fetiţele şi băieţii arată la fel

În primele stadii ale dezvoltării embrionare, mai exact până în aproximativ luna a doua, organele genitale ale copiilor nu pot fi diferențiate. Atât băieții, cât și fetele se dezvoltă la fel – şi doar odată cu acţiunea testosteronului, după primele două luni de dezvoltare, organele genitale se vor forma specific fiecărui sex.

3. Fetiţele sunt mai empatice şi mai grijulii

Studiile au arătat că fetiţele pot recunoaşte mai uşor expresiile faciale ale celorlalţi, pot gestiona mai uşor emoţiile, sunt mai vulnerabile şi se pot adapta mai uşor schimbărilor emoţionale neaşteptate decât o fac băieţeii. Iar acest avantaj le face şi mai empatice, mai grijulii, mai înţelegătoare şi infinit mai calme în relaţiile de orice tip.

4. Fetiţele vorbesc mai devreme decât băieţeii

Dacă eşti mama a doi copii, fetiţă şi băieţel, atunci poate deja ai observat asta – şi îţi va fi mai uşor să confirmi faptul că: fetiţele încep să vorbească mai devreme decât băieţii…cu aproximativ două luni şi jumătate. Se pare că acest lucru se întâmplă datorită sinapselor pe care creierul fetiţelor este construit să le realizeze, mai exact legăturile dintre mielinizarea axonilor din encefal şi dezvoltarea vorbirii într-un ritm alert.

dezvoltare personala copiiLa 16 luni, fetiţele pot înţelege şi reproduce un maximum de 100 de cuvinte, în timp ce băieţii pot reţine şi reproduce de trei ori mai puţine.

Potrivit dr. Joy Lawn de la Școala de Igienă și Medicină din Londra, fetiţele merg mai devreme decât băieții, vorbesc mai devreme decât băieții, se dezvoltă mai repede decât ei, din toate punctele de vedere.

Psihologii americani au fost surprinși să afle că o fetiţă poate avea – instinctiv, încă din primele şase luni de viaţă,– noţiuni simple, elementare de fizică și matematică. De exemplu, ea ar putea observa imediat diferența dintre unul, două și trei obiecte asemănătoare; la fel şi dacă unul dintre ele dispare sau este înlocuit de un altul, cu un aspect diferit. Fără îndoială că aceste cazuri sunt surprinzătoare, însă nu sunt imposibile.

5. Fetiţele nu fac deosebire între jucăriile pentru băieţei şi cele destinate lor

Până la vârsta de un an, spun cercetătorii, fetiţele nu ştiu dacă o jucărie le este destinată lor sau băieţeilor. După vârsta de un an, când încep să se manifeste grija naturală pentru cei din jur, fetiţele devin mai interesate de păpuşi – tocmai pentru că le pot atribui un rol puternic uman şi îşi pot manifesta şi cultiva empatia.

Totodată, dacă fetiţele devin mai interesate de jucăriile pentru băieţi şi sunt mai băieţoase şi bătăioase, spun cercetătorii, acesta este un semn al acţiunii testosteronului în uter.

6. Fetiţele supraponderale ajung mai repede la pubertate

Faptul că fetele ajung la pubertate mai repede decât băieţii… nu mai este un secret. Însă, spun cercetătorii, fetiţele care suferă de obezitate sunt predispuse la pubertate timpurie. În acest sens, o dietă potrivită şi sportul sunt elemente care ar trebui să facă parte din stilul de viaţă al oricărei fetiţe, mai ales atunci când observăm câteva kilograme în plus.

Dacă ai 30 de minute pe zi, poţi creşte un copil genial, îl poţi ajuta să se simtă apreciat, încrezător, puternic. Îţi recomand cartea Copilul tău este un geniu, materialul ce te va ajuta să răspunzi tuturor întrebărilor de parenting, care îţi dau bătăi de cap şi să îţi ajuţi copilul să devină conştient de ceea ce este.

7. Unele fetiţe pot avea sângerări asemănătoare menstruaţiei – în prima săptămână de viaţă

mama si bebeSunt cazuri în care se poate observa o sângerare aparent anormală pentru o fetiţă de câteva zile. Deşi e firească reacţia de panică a mamelor, acest fenomen este întâlnit în special la fetițele aduse pe lume pe cale naturală.

În timpul sarcinii, creșterea nivelului de estrogen poate stimula uterul fetiţelor, ceea ce le poate provoca, în primele zile de viaţă, o sângerare, susţine Dr. Chan Poh Chong, Consultant în cadrul Diviziei de Pediatrie a Spitalului Universitar Național din Singapore.

Concluzie

Ştim deja pasiunea lor pentru rolul de prinţesă şi farmecul lor aparte, însă fetiţele sunt unice, pentru că reuşesc să ne surprindă întotdeauna cu lucruri extraordinare şi să ne cucerească, pur şi simplu, prin tot ce fac şi sunt, încă din viaţa lor intrauterina – când vor, parcă, să fie cu un pas înaintea celorlalţi …şi să cucerească lumea.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes