„Ca să fii respectat, începe prin a te respecta.” Tudor Arghezi

Oamenii se întreabă de ce copiii au devenit atât de lipsiți de respect – vedem copii și adolescenți certându-se cu adulții (sau îi ignoră pur și simplu), folosind un limbaj obscen, o atitudine nepotrivită și comportându-se fără maniere sau respect.

Acest lucru a devenit ceva normal pentru mulți copii și adolescenți, din păcate.

Cu totii vrem să le asigurăm copiilor nostri integrarea în societate și acceptarea de către ceilalti. Însă comportamentul pe care îl adoptam față de ei, umilința cu care îi tratăm adesea, le demonstrează contrariul. Că nu îi acceptăm așa cum sunt, că nu se încadrează în tiparul pe care noi îl dorim.

Filmele, muzica, jocurile video și televiziunea, toate par a promova lipsa de respect, un mod nepoliticos de a interacționa unii cu alții.

La acest lucru se mai adaugă și faptul că:

  • părinții sunt mai ocupați ca înainte, ceea ce îngreunează promptitudinea cu care le răspund copiilor lor
  • multor părinți le este greu să-și privească propriii copii realist

Tu cum îți înveți copilul să se respecte și să-i respecte pe ceilalți?

Atunci când ne respectăm copilul și îl educăm să se iubească așa cum este el, să devină conștient de unicitatea persoanei lui, de capacitătile si posibilitătile lui, atunci îl incurajăm si îi dăm încredere să se autocunoască si să obțină de la viață ceea ce dorește cu adevărat.

Aprecierea copilului pentru ceea ce este, luarea în considerare a părerii sale si impunerea autoritătii parentale fără folosirea violentei sunt aspecte esentiale în manifestarea respectului față de copil.

Iată câteva idei care te-ar putea ajuta să-ți înveți copilul respectul:

1. Observă lipsa de respect devreme și ia atitudine

În cazul în care copilul este nepoliticos, intervino și spune-i: „În această familie noi nu vorbim așa unul cu celălalt.”

2. Fii respectuos atunci când îți corectezi copilul/copiii

Atunci când copilul tău este lipsit de respect, tu ca părinte ai datoria de a-l corecta într-un mod respectuos.

Țipând și supărându-te nu faci decât să răspunzi atitudinii lui inadecvate iar asta nu este de ajutor și de multe ori doar amplifică un comportament negativ.

Atunci când lași comportamentul lor lipsit de respect să te afecteze, este greu să fii un profesor bun.

3. Încearcă să-ți setezi așteptări realiste pentru copil/copii legat de comportamentul lui/lor

Nu planifica o excursie lungă cu copiii, dacă de exemplu nu le place să meargă cu mașina. În cazul în care planifici un eveniment cu peste 30 de persoane iar copilul tău are probleme de adaptare cu grupurile mari, este foarte probabil să ai parte de o dezamăgire și poate chiar de certuri!

Dacă îți stabilești niște așteptări realiste, dar încă mai crezi că ar putea exista unele comportamente inadecvate în urma acțiunilor ce se vor ivi, stabilește din timp niște limite.

4. Clarificați limitele atunci când lucrurile s-au calmat

Când ai o situație în care copilul tău este lipsit de respect, nu este momentul ideal pentru a discuta despre limite sau consecințe.

Mai târziu, puteți vorbi cu copilul despre comportamentul său și care sunt așteptările de la el.

5. Vorbiți despre urmările comportamentului copilului/copiilor

Discutați despre ceea ce s-a întâmplat (mai târziu, când situația s-a calmat) și modul în care acesta ar fi putut aborda situația într-un mod diferit.

Aceasta este o șansă pentru tine, ca părinte, să îți asculți copilul și să afli ce se întâmplă cu el, atunci când are acel comportament. Încearcă să rămâi obiectiv.

6. Nu o lua personal

Rolul nostru de părinți este de a soluționa problema comportamentului copilului cât mai obiectiv posibil.

Atunci când noi ca părinți nu avem modalități eficiente de a face față acestor situații. Simțim că lucrurile scapă de sub control și ne speriem, ceea ce ne face să exagerăm sau să nu luăm atitudine atât cât cere situația.

Când exagerăm, devenim prea rigizi, iar atunci când nu luăm atitudine, ignorăm comportamentul sau ne spunem că este „doar o fază.”

Această atitudine nu îl va ajuta pe copil să învețe să-și gestioneze gândurile sau emoțiile mai eficient, și să fie mai respectuos.

Până când copilul nu va ajunge să se respecte pe sine, el nu va putea respecta pe altcineva.

A nu respecta copiii presupune nu doar situațiile când tipăm la ei, când îi insultăm, ci presupune si momentele când, de exemplu:

  • nu le acordăm atentie
  • abia le răspundem la întrebari, pentru că avem altceva de făcut mai „important”
  • între părinti există comportamente neadecvate, când nu se înțeleg si nu se respectă, iar copiii observă acest lucru, se simt neajutorați, suferă când își văd părinții așa, iar părinților nu le pasă în acele momente de ceea ce le trezesc în suflet
  • ne impunem puterea de părinti în fața copiilor
  • nu ducem la îndeplinire ceea ce le-am promis copiilor
  • le cerem să facă anumite lucruri pe care nici noi nu le realizăm
  • ne comparăm copiii
  • îi facem să se simtă că nu vor reusi nimic
  • nu luăm în considerare punctul lor de vedere, doar pentru că sunt mici

Iata câteva idei care să te ajute să comunici cu mai mult respect cu copilul tău:

  • imaginează-ți că stai de vorbă cu un coleg/o colega de serviciu și nu cu al tău copil, în acest mod vei fi foarte atent la ce îi spui și cum îi spui anumite lucruri
  • spune-ți ție în gând ceea ce dorești să-i spui copilului
  • observă în ce măsură acele cuvinte sunt respectuoase, nu conțin jigniri si dacă tonul vocii este calm si nu iritat
  • gândește-te cum te-ai simti tu dacă acele cuvinte ti-ar fi adresate tie de la o persoană dragă
  • dacă nu te-ai simti bine, gândește-te cum ai prefera să-ti fie comunicate acele lucruri astfel încât să le înțelegi, însă să nu te simti jignit/a.

Dacă observi că în familia ta, copilul este mai putin respectat decât ți-ai dori, primul pas pe care îl poți face este ca tu si partenerul tău să vă schimbati acele comportamente neadecvate.

Arătați-i copilului prin propriul vostru exemplu că este posibil ca prin voință si muncă să ne corectăm. Că putem să învățăm să ne exprimăm si altfel decât prin țipete și insulte.

Atunci când copiii ne răspund înapoi sau nu ne ascultă ceea ce le spunem sau refuză să facă ce le cerem, este important să comunicăm cu ei cu respect si empatie. Dorindu-ne sincer să descoperim ce se ascunde în spatele comportamentului lor.

Atunci când iubirea si respectul sunt valori importante în familie, putem găsi soluțiile potrivite. Și ne putem comporta cu respect unii cu alții. Iar acest lucru este o lecție foarte importantă pe care o pot învăța copiii de la noi.

Până când iubirea de sine nu va ajunge să strălucească în fiinţa noastră, ea nu se va putea revărsa asupra celorlalţi.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes