Încă din primele zile ale noastre ne dezvoltăm propriile opinii despre ceilalți, despre noi înșine și despre ce avem de făcut pentru a supraviețui. Ne formăm astfel credințe de viață. Important este faptul că aceste credințe ale noastre pot fi uneori eronate.

Te întrebi de ce se întâmplă astfel? Am vorbit mai devreme despre credințele noastre, care reprezintă baza existenței noastre. Ele caracterizează stilul nostru de viață. Însă atunci când interpretăm greșit anumite experiențe, credințele noastre devin și ele… eronate.

Majoritatea opiniilor noastre despre viață ni le formăm atunci când nu avem suficientă experiență, când avem tendința de a generaliza, când înțelegem superficial ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Iată cum viața noastră este astăzi condusă de opinii, credințe, pe care noi ni le-am format încă din perioada copilăriei.

De ce este important să cunoaștem factorii care influențează stilul de viață al copiilor noștri? Răspunsul este același pentru toți: ne dorim să influențăm în mod pozitiv evoluția acestora.

 4 factori importanți care influențează stilul de viață al copiilor

1. Valorile din familie
3 metode prin care îţi ajuţi copilul să simtă că îl asculţi

Atmosfera din familie oferă copilului un model de imitate. Pentru că astfel învață copiii – prin imitație. Valorile cultivate în familie constituie, de asemenea, modele pentru cei mici. Cu alte cuvinte, interesele părinților pot deveni adesea valori de familie.

  • Hai să luăm spre exemplu cazul în care părinții sunt adevărate talente muzicale ori sportive, ori familiile în care credința are un rol important. Copilul nu va rămâne niciodată indiferent față de aceste valori, ele influențându-i viața pe întreg parcursul său.

Atmosfera familială fie ea una competitivă, cooperativă, permisivă sau critică, mai mult sau mai puțin prietenoasă va constitui întotdeauna un model de relații umane pentru copii.

Pentru armonizarea relației părinte-copil, jucați împreună: EQ Game

2. Poziția copilului între frați

gemeni educatie

Vorbim aici despre familiile cu mai mulți copii. Așa cum am spus, fiecare individ trece faptele prin propriul filtru al rațiunii. Într-o familie cu mai mulți frați există și mai multe puncte de vedere.

Întotdeauna mezinul familiei vede lucrurile diferit față de cel mai mare dintre frați. De reținut, așadar, faptul că poziția fiecărui copil în familie (cel mare, mezinul, al doilea copil ori copilul unic) este caracterizată prin atitudini diferite.

Iată care sunt caracteristicile copiilor, în funcție de poziția lor în cadrul familiei:

  • Primul copil se bucură de toată atenția părinților până când, în familie apare cel de-al doilea copil, care are tendința de a-l detrona pe fratele său mai mare. Acesta din urmă luptă din răsputeri să-și mențină poziția, vrea să fie în continuare primul, astfel că poate adopta adesea un comportament negativ, pentru a atrage atenția, pentru a se face recunoscut.
  • Cel de-al doilea copil se va confrunta mereu cu fratele său mai mare, care va fi tot timpul înaintea sa. Există situații în care al doilea copil se poate simți inferior fratelui mai mare. El va încerca de multe ori să-și depășească fratele, devenind fie mai pasiv, fie mai agresiv, mai autonom ori mai puțin sociabil decât primul.
  • Mezinul – deși pare în dezavantaj, acesta poate încerca să câștige un loc important în cadrul familiei, apelând la avantajele sale: este cel mai tânăr, deci cel mai în măsură să ceară mereu ajutorul părinților, cel mai vesel, cel mai atrăgător. Mezinul poate manifesta dorința de a fi mereu în centrul atenției.

Un aspect important în relația dintre frați este competiția. Atunci când un copil are mai mult succes, celălalt poate deveni descurajat. Competiția influențează, așadar, personalitatea copiilor. De reținut faptul că un copil este influențat mai puternic de frații care sunt cu mult mai diferiți față de el însuși.

3. Rolul mamei și al tatălui în cadrul familiei

familie fericita

De la părinți, copiii înțeleg care este rolul femeii și al bărbatului în familie.

În funcție de modelul oferit, aceștia își formează propriile opinii față de ei înșiși în raport cu persoanele de sex opus.

4. Metodele de creștere

gemenii si fratii lor mai mari

Atitudinea părinților față de copii reprezintă unul dintre factorii majori care influențează stilul de viață al acestora. Astfel, părinții pot adopta diverse metode de creștere: permisive, stricte ori fluctuante.

Felul în care părinții gândesc, le influențează comportamentul. Spre exemplu, atunci când părinții manifestă încredere și încurajează adesea progresele copiilor, aceștia vor deveni viitori adulți, care vor avea, la rândul lor, încredere în propriile forțe.

Pe de altă parte, atunci când copilul nu găsește mediul propice dezvoltării sale, poate deveni un copil descurajat, care consideră că este nevoie să se manifeste negativ pentru a-și asigura poziția, pentru a supraviețui, așa cum spuneam la început.

Concluzia

Felul în care ne creștem copiii influențează comportarea acestora în calitate de viitori părinți. Este important ca tatăl și mama să fie consecvenți, să se pună de acord în alegerea metodei de creștere a celor mici.

Abonează-te la robotul de messenger și intră în comunitatea părinților înțelepți pentru a rămâne la curent cu astfel de articole.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse