Vizita la stomatolog este un subiect sensibil nu doar pentru copii, ci şi pentru foarte mulţi adulţi. Peste teama de durere nu se trece cu uşurinţă şi, de obicei, frica părintelui cu privire la o intervenţie stomatologică este transferată cu uşurinţă copilului.
Îți prezint următoarea situație: Mergi la stomatolog pentru că te supără de ceva vreme o durere de dinți. Te însoțește și copilul, care îți observă disconfortul. Cel mai probabil acesta va asocia starea ta din acel moment cu frica de medicul stomatolog. Înregistrându-ți emoțiile, copilul poate dezvolta, în timp, o anxietate pronunţată față de clinicile stomatologice.
Este de datoria ta să-i anulezi teama de stomatolog pentru a evita crizele de plâns, ţipetele şi refuzul de a merge la doctor pentru a-şi rezolva o eventuală problemă.
Gândeşte-te că pentru copilul tău este vorba de un mediu nou, necunoscut, intens stimulator prin diverse zgomote, lumini, mirosuri. Dacă la acestea adăugăm şi disconfortul fizic, ai explicația pentru care copilul își dorește doar să scape cât mai repede de-acolo și începe să plângă.
S-ar putea chiar să refuze să se așeze pe scaunul pacientului. Este o reacţie normală şi, pentru a o împiedica să apară, trebuie să îl pregătim din timp, să îi formăm o atitudine pozitivă faţă de stomatolog, să îl obişnuim cu igiena dentară pentru a nu fi nevoit să se confrunte cu intervenţii stomatologice severe.
Iată 5 metode prin care să-ţi convingi copilul să meargă la stomatolog
-
Discută deschis cu cel mic
Explică-i pe înţelesul lui faptul că medicul stomatolog nu este un balaur cu 7 capete, iar rolul lui este acela de a alunga durerea de dinţi, nu de a o provoca.
Încearcă să îi descrii pas cu pas ce urmează să se întâmple la cabinet, de ce este important să păstreze igiena orală, cum îi va vindeca stomatologul dintele bolnav etc.
Ajută-l să îşi schimbe perspectiva cu privire la medicul stomatolog prin încurajări, dar şi prin atitudinea ta relaxată faţă de cabinetul medical. Este de asemenea recomandat ca prima vizită a copilului la stomatolog să fie una de rutină. Îl poţi lua cu tine pentru un simplu detartraj – cel mic nu va refuza să te însoţească şi va câştiga încredere în momentul în care nu te va vedea suferind.
-
Foloseşte poveşti
Experienţa mea, personală, cu medicii stomatologi… nu a fost una în tonuri roz. Cu toate acestea, copil fiind, într-un moment în care mă pregăteam să-mi testez plămânii prin nişte urlete supreme în sala de aşteptare, o asistentă binevoitoare mi-a oferit o carte ilustrată despre un băieţel pe nume Jorg (titlul cărţii s-a pierdut din amintire, dar personajul sigur purta numele de Jorg). Acest copil obişnuia să consume ciocolată înainte de culcare fără a se mai spăla pe dinţi. Bineînţeles că a ajuns la carii, iar cariile l-au dus la dentist. Foarte amabil, stomatologul din poveste i-a arătat la ce foloseşte fiecare instrument şi cum îi va trata cariile. Jorg a fost un fericit: a scăpat rapid de durere, iar de atunci şi-a făcut o rutină riguroasă din igiena orală.
Povestea a fost una destul de folositoare, dat fiind faptul că mi-a distras atenţia de la ţelul meu cu mulţi decibeli. Poţi, aşadar, să foloseşti cu încredere o poveste, care să îi ofere curaj copilului, dar şi motivaţie pentru a merge la o clinică stomatologică.
-
Caută un medic stomatolog răbdător
Răbdarea, atitudinea prietenoasă şi experienţa medicului cântăreşte mult atunci când este vorba despre un pacient căruia îi este teamă. Un medic pedodont este cel mai indicat în acest sens. Dacă cel mic reușește să și rezoneze cu acesta, lucrurile se simplifică mult.
Ideea este ca doctorul să se poată împrieteni cu cel mic, să îi câştige încrederea pentru a-și putea desfășura liniștit activitatea.
Unele cabinete stomatologice dispun de locuri de joacă atractive, altele au poveşti audio în sala de aşteptare. De cele mai multe ori, medicul îl recompensează pe copil pentru curaj prin diverse insigne, baloane, cărticele de colorat etc.
Un medic stomatolog prietenos cu care copilul abia aşteaptă să se întâlnească şi un cabinet medical atractiv reprezintă soluția pentru a-l convinge pe cel mic că nimic rău nu i se poate întâmpla .
-
Folosiţi jocul de rol
Jucaţi-vă împreună de-a stomatologul. Puteţi folosi jucării în primă fază pentru a-i arăta cum să perieze dinţii sau pentru a simula activitatea medicului dentist (cum se îndepărtează cariile, cum se pune o plombă etc.).
Explicaţi-i copilului fiecare activitate în parte, dar şi beneficiile ei. Obişnuit de mic cu acest joc de rol, atunci când va merge la cabinet, nu va mai manifesta teamă. I s-a creat deja o atitudine pozitivă în legătură cu tratamentul stomatologic.
De asemenea, îi puteţi stârni curiozitatea pentru ca mai apoi să îi propuneţi o vizită reală la cabinet. Nu va fi supus niciunei lucrări, ci doar se va familiariza cu locul în sine. Va merge cu plăcere dorind să vadă cât mai multe, pentru ca mai apoi, să le transpună în cadrul jocului.
-
Poartă o discuţie cu medicul stomatolog
Înainte de o verificare de rutină la cabinetul medical sau de o vizită pentru rezolvarea unei eventuale probleme stomatologice, este indicat să porţi o discuţie amănunţită cu medicul care se va ocupa de copilul tău. Spune-i acestuia ce îi place copilului, ce pasiuni are, ce temeri are, dacă este prima dată când necesită intervenţie stomatologică etc.
Informaţiile pe care i le oferi medicului sunt menite a-l ajuta pe acesta să vorbească natural cu cel mic, să-l câştige de partea lui, să-l trateze în aşa fel încât să-i alunge anxietatea şi să-l convingă să revină cu încredere la cabinet, de fiecare dată.
Ce mai poţi face:
-
- Ia cu tine şi jucăria preferată a copilului pentru ca acesta să se simtă în siguranţă în cabinetul medical.
- Evită cuvintele care îl pot speria pe cel mic înainte de vizita la stomatolog („au”, „doare”, „injecţie”, „sânge” etc.).
- Evită să stai lângă scaunul stomatologic pe parcursul intervenţiei. Copilul va percepe acest fapt ca un semnal că urmează să se întâmple ceva rău.
- Încarcă-te cu bună-dispoziţie, faceţi planuri după ce plecaţi de la stomatolog. Astfel îi vei da copilului senzaţia că totul este în regulă, iar acesta va dori să meargă mai repede la clinică pentru a se putea bucura ulterior de activitatea stabilită.
- Dezvoltă-i inteligenţa emoţională pentru a-l ajuta pe cel mic să-şi controleze emoţiile negative. Foarte util în acest sens este jocul emoţiilor – EQ Game – despre care puteţi găsi aici mai multe detalii.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 72 shares