În ultimii ani, există o tendință nouă a părinților de a-i proteja de eșec, cu scopul de a nu le afecta încrederea în sine.

Acest lucru pare logic – atunci când nu reușești, sentimentul este neplăcut. Ai impresia că nu arăți bine, ești dezamăgit și frustrat și nu îți mai dorești să o iei de la început.

De vreme ce considerăm că eșecul nu trebuie să facă parte din viața copilului, ni se pare absolut normal să continuăm pe acest drum. Ceea ce nu știm de fapt este că efectul acestei protecții este opusul definitivării unui caracter puternic.

Noile studii în domeniu demonstrează că datorită părinților „over-protective”, copiii și adolescenții se simt incapabili mai mult ca oricând.

Problema este că, în eforturile noastre de a ne proteja copiii de eșec, pierdem oportunitatea valoroasă de a învăța din experiențele lor.

Eșecul este un cadou deghizat ca o experiență rea. El nu reprezintă absența succesului, el este experiența care conduce către succes.

Iată ce beneficii oferă eșecul:

Darul de a face față

Tu-ți lași copilul să greșească? Pentru a avea un caracter puternic, dă-i voie să cunoască eșecul 1

Când nu reușim, avem parte de emoții negative, cum ar fi dezamăgirea sau frustrarea.

Când copiii sunt protejați de aceste sentimente, ei pot crede că sunt lipsiți de putere și că nu au control asupra propriei persoane.

Soluția nu este de a evita eșecul, ci de a învăța cum să treacă peste micile obstacole.

Aceste provocări minimale au fost denumite „evenimente de oțel”.

Protejarea copiilor de aceste evenimente este mult mai probabil să le sporească vulnerabilitatea decât să promoveze rezistența.

Atunci când adulții elimină eșecul, astfel încât copiii să nu fie nevoiți să-l experimenteze, micuții devin mai vulnerabili la experiențele viitoare de eșec și nu vor ști cum să le facă față.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale eșecului este că învățăm consecințele naturale ale deciziilor noastre.

Este simplu. Totul merge după formula de tip: „când fac X, Y  lucru se întâmplă să reușesc”,

„dacă nu studiez, voi eșua”; „dacă nu mă antrenez, îmi pot pierde locul în echipă.”

Permițând copiilor să experimenteze aceste rezultate mai puțin favorabile își vor construi încrederea în propriile decizii.

Atunci când părinții și profesorii împiedică acest proces prin protejarea copiilor de eșec, ei împiedică, de asemenea, consecințele naturale ale lucrurilor.

Studiile arată că micuții protejați de eșec sunt mai deprimați și mai puțin mulțumiți de viață când ajung la vârsta adultă.

Darul învățării

Tu-ți lași copilul să greșească? Pentru a avea un caracter puternic, dă-i voie să cunoască eșecul 2
Greșelile sunt esența învățării. Pe măsură ce avem experiențe noi și ne dezvoltăm competențele, este inevitabil să nu facem și greșeli.

Dacă eșecul este considerat de părinți sau profesori, un semn de incompetență și ceva care trebuie evitat, copiii vor începe să se ferească de provocări și nu vor învăța nimic din acele experiențe.

Eșecul este un dar și este recomandat ca atât adolescenții, cât și copiii mici să îl vadă mai degrabă ca o pe oportunitate, decât ca pe o amenințare.

Acest lucru depinde de mentalitatea lor și de sfaturile celor din jurul său.

Copiii care au o gândire sănătoasă consideră că inteligența este maleabilă și poate fi schimbată cu efort și dăruire.

Cei cu o mentalitate fixă consideră că s-au născut cu un anumit nivel de inteligență, iar acest lucru nu mai poate fi schimbat.

Ei bine, acest lucru este total greșit. Pentru că succesul în viață nu este asigurat doar de nivelul IQ-ului sau cât de multe persoane cunoști.

Succesul poate primi o definiție mai amplă astfel:

Succes = cumul de experiențe negative ce conduc la dezvoltarea individului în plan psihic-afectiv.

Prin urmare, eșecurile amplifică dezvoltarea inteligenței emoționale a unei persoane, astfel încât aceasta să fie capabilă să se adapteze noilor situații, să aibă încredere în forțele proprii, să fie empatică și înțelegătoare cu cei din jur.

Dar despre cum putem spori inteligența emoțională a copiilor vom vorbi pe finalul articolului.

Așadar, eșecul este un semnal de alarmă pentru copiii care au o mentalitate sănătoasă, de a încerca mai mult sau mai diferit, și un semnal de alarmă că nu sunt suficient de inteligenți, pentru copiii cu o mentalitate fixă.

Laudele ar trebui să fie pe măsura efortului depus
Tu-ți lași copilul să greșească? Pentru a avea un caracter puternic, dă-i voie să cunoască eșecul 3
Lauda poate fi folosită pentru a-i recompensa și a-i ajuta pe copii să se simtă valoroși în fața eșecului.

Spre exemplu, chiar dacă într-o competiție, ultimul copil nu va beneficia de un loc pe podium și de un anumit premiu, acesta va primi o diplomă de participare și o încurajare din partea organizatorilor.

Dar cercetările arată, paradoxal, că aceste laude „forțate” au, de fapt, un efect negativ..

În cadrul unui stadiu, în care părinții au oferit o laudă „forțată” copiilor („ești incredibil de bun/ă”) și o laudă concentrată pe persoană, cum ar fi: („ești frumoasă”, „ești inteligent” sau „ești specială”), încrederea de sine a micuților a scăzut.

Lauda focalizată pe persoane duce la evitarea eșecului și provocărilor de către copii, pentru a-și menține imaginea de sine la același nivel.

Acest lucru se datorează faptului că lauda este condiționată de „cine sunt” mai degrabă, decât de eforturile lor.

Dacă cei mici sunt lăudați pentru efortul depus și nu pentru ceea ce sunt sau cum sunt („ai muncit foarte tare”), acest lucru va conduce la un control mai mare asupra percepției despre propriile valori și decizii.

Copiii trebuie să fie liberi să învețe fără a exista un risc pentru simțul lor de valoare.

Sfaturi pentru părinți

Cum facem să îi îndrumăm pe copii cât mai corect și armonios, ținând cont de acumularea de experiențe și dezvoltarea valorilor pe care le dețin?

Tu-ți lași copilul să greșească? Pentru a avea un caracter puternic, dă-i voie să cunoască eșecul 4

Aşa cum spuneam anterior, nu este suficient să ai un IQ peste medie, dacă planul tău afectiv este instabil.

Pentru copii este benefic să aibă cunoştinţe cel puţin minime despre gestionarea emoțiilor. Cu cât va fi mai stabil pe acest plan, cu atât va fi mai “câştigător”.

Un joc pe care nu te poţi supăra nici dacă pierzi, este EQ GAME.

eq game - alfabetul inteligentei emotionale

El îi ajută pe copii să înveţe ce înseamnă: bucuria, tristețea, înţelegerea, cooperarea, răbdarea, modestia, etc.

Eșecul va fi mult mai uşor de explicat cu ajutorul lui EQ GAME.

Acest joc este recomandat copiilor începând cu vârsta de 4 ani, preadolescenților, adolescenților și părinților, şi se comportă ca un adevărat curs intensiv de antrenare a inteligenței emoționale.

Aşadar, EQ GAME este un tărâm al emoțiilor care te conduce către succes.

Nu este un eşec dacă-l descoperi!

Găseşti jocul aici: https://tikaboo.ro/eq-game-apr/

This Post Has One Comment

  1. carmen stancu

    Un mare DA! Normal ca ii las sa greseasca? Sa fiu sincera, cand ai gemeni, e si greu sa nu faci asta! Ce am vazut ca se intampla? Au devenit perseverenti, daca nu reusim din prima mai incercam, observam ce trebuie schimbat, nu facem chiar o tragedie intr-un turn ce nu a rezistat! Si ce daca i-au cazut din biscutii de pe farfurie in drum spre masa, invata sa stranga si sa lase curat in urma si sa fie mai atent la cum tine farfuria data viitoare! Si invata singuri sa isi aprecieze efortul „Am reusit, nu am mai varsat/nu a mai cazut, etc” si sa vada ca au facut un progres. La fel e si cu juliturile si cazaturile, daca devii super protector cum va invata sa cada? Sincer, prefer un copil care invata sa sara gardul (cu juliturile de rigoare) decat unul care vine plangand ca ceilalti copii au sarit si el nu stie! La noi e o vorba in casa”E doar o julitura, spalam, dam cu crema si oricum o sa mai facem un milion din astea asa ca nu e o tragedie!” Cand sunt lovituri mai serioase, explicam ce s-a intamplat, suntem empatici ca doar stim si noi ca doare, dar ai sa ramai surprins de cat de bine reactineaza daca nici tu nu faci o drama, esti calm si il tratezi cu respect! Da, nu prea ne maimutarim in situatii din astea, dar imbratisarea de dupa face milioane!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse