A fi părinte se învață. E nevoie de timp, de răbdare, de determinare și de dorința de a face lucrurile din ce în ce mai bine pentru a ne putea bucura cu adevărat de aceasta binecuvântare. Educația conștientă este o abordare cu potențialul de a transforma lumea, o metoda care ne permite să creștem copii cu încredere în sine, o modalitate care poate îmbunătăți profund relația dintre părinți și copii. Când părinții adoptă această metodă, copiii sunt cooperanți, competenți și plini de compasiune față de ceilalți.

Majoritatea adulților de astăzi a fost crescută de părinți convinși că nu exista metodă mai bună de a educa decât pedeapsa. Mulți dintre noi, ne-am trezit aplicând, în calitate de părinți, aceleași metode cu care am fost crescuți. Însă cumva, timpul ne-a făcut să vedem altfel valoarea unei îmbrățișări sau a unui cuvânt de iubire.

  În acest sens, vă prezentăm în cele ce urmează cele zece principii ale părinților conștienți, așa cum le descrie Aletha Solter, psiholog elvețian, fondator al The Aware Parenting Institute, principii care au în vedere următoarele aspecte:

  1. Părinții conștienți satisfac nevoile copiilor lor (de exemplu, nevoia de contact fizic). Nu le este frică să-și „strice” copiii.
  1. Părinții conștienți acceptă toate emoțiile și ascultă fără judecată sentimentele copiilor lor. Știu că nu pot preveni sentimentele de tristețe, furie sau frustrare la copii și nu încearcă să oprească eliberarea, prin plâns și furie, a emoțiilor dureroase.
  2. Părinții conștienți dau stimuli (jucării, cărți, experimente etc.) care corespund intereselor și stadiului de dezvoltare al copiilor lor. Ei au încredere în ei, în modul lor de învățare. Nu încearcă să accelereze dezvoltarea naturală a copiilor lor.
  1. Părinții conștienți încurajează învățarea de noi abilități, dar nu judecă realizările copiilor învinovățindu –i  sau lăudându-i.
  1. Părinții conștienți petrec în fiecare zi timp de calitate cu copiii lor pentru a le acorda o atenție deplină. În acest timp, ei observă, ascultă, răspund și se alătură jocurilor copiilor lor (dacă sunt invitați), dar nu conduc activitățile.
  1. Părinții conștienți își protejează copiii de pericole reale, dar nu încearcă să-i salveze de toate greșelile, problemele și conflictele.
  1. Părinții conștienți își încurajează copiii să-și rezolve propriile probleme și îi ajută doar atunci când este necesar. Nu încearcă să rezolve singuri problemele copiilor lor.
  1. Părinții conștienți stabilesc limite rezonabile, indică comportamente acceptabile într-un mod respectuos și iau în considerare nevoile individuale de soluționare a conflictelor. Ei nu folosesc bătăile, pedepsele, amenințările sau recompensele pentru a-și controla copiii.
  1. Părinții conștienți încearcă să-și satisfacă propriile nevoi și se împacă cu propriile sentimente. Ei nu se sacrifică până la resentimente.
  1. Părinții conștienți încearcă să înțeleagă cum propriile traume din copilărie îi afectează în relația cu copiii și încearcă să evite rănirea copiilor lor în mod similar.

    A fi un părinte conștient presupune să fi învățat că acțiunile noastre nu mai trebuie să fie ghidate în mod automat printr-un reflex de tipul – acțiune-re-acțiune, ci ca o căutare a echilibrului.

O relație sănătoasă părinte-copil se construiește pe un model ce presupune un câștig de ambele părți și se bazează pe respectarea nevoilor fiecăruia dintre cei implicați.

   În concluzie, am putea spune că ideile enumerate mai sus conturează promisiunea unui univers în armonie. Momentul prezent este întotdeauna o oportunitatea de a evolua; a fi un părinte conștient presupune a realiza clipă de clipă consecințele faptelor și cuvintelor noastre asupra copiilor cu care am fost dăruiți.

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes