Încrederea și independența vin din învățarea anumitor abilitați, cum ar fi legatul șireturilor la 2-3 ani, spălatul rufelor și al vaselor la 10 ani, șofatul la 18 ani. Toate acestea necesită însă un anumit mod de gandire. Copiii trebuie să aibă încredere că sunt capabili să gandesca singuri, să facă față provocărilor și să-si găsească drumul fără părinți.
Ce trebuie să facem ca să-i ajutăm să dezvolte o mentalitate independentă? Iată 5 sfaturi pe care ai putea să le urmezi:
1. Crează o conexiune puternică
Când un părinte are o legătură emoțională puternică cu copilul la începutul vieții, acesta va fi mai independent și va avea nevoie sa se bazeze mai putin pe ceilalti, mai târziu în viață.
Această legătură emoțională timpurie îi face pe copii să se simtă validați și în siguranță atunci când experimentează, permitandu-le si mai tarziu sa faca fata provocarilor cu multă încredere.
2. Dă-le libertate
Copiii au nevoie de libertatea de a explora, testa, inventa și de a-și folosi creativitatea pentru a înțelege mai bine cine sunt și lumea din jurul lor. Această cunoaștere, inclusiv să știe că pot eșua, dar pot apoi recupera, construiește încrederea în sine și independența.
A le oferi copiilor libertate înseamnă, a-i lăsa să-și spună punctul de vedere, să ia cât mai multe decizii și să-și asume riscuri ocazionale.
3. Colaborează cu ei
Cel mai bun mod de a înțelege o relație de colaborare părinte-copil este să te raportezi la o relatie contrară: una dictatoriala. Părinții care iau decizii pentru copiii lor, spunându-le ce să gândească, să facă sau să spună, le taie aripile. Acestor copii li se oferă rar sau poate niciodată libertatea de a-și explora propriile interese sau de a învăța cum să facă față provocărilor în mod independent.
Într-o relație de colaborare, părinții iau în considerare ideile și dorințele copiilor, prin comunicare deschisă. Copiilor ar trebui să li se permite să continue activitățile care îi interesează, fapt ce le permite să înțeleagă mai bine cine sunt.
4. Stabilește așteptări ridicate
Prin stabilirea așteptărilor, le comunică faptul că noi credem în ei și știm că sunt capabili. Însă trebuie să vă asigurați că acest mesaj este clar și atunci când copilul nu îndeplinește aceste așteptări. Este necesar să existe un echilibru în exprimare, pentru a nu transmite copiilor mesajul de eșec dacă nu au atins un obiectiv anume.
Pe de o parte le arătam copiilor dragostea și respectul necondiționat si pe de alta parte, îi convingem că noi credem că pot fi cea mai bună versiune a lor. Pentru acest lucru trebuie să-ți cunoști copilul suficient de bine. În felul acesta stabilești obiective realiste pentru ei și evitați comparațiile cu ceilalți.
5. Câstigă-le încrederea
Temelia oricărei relații este încrederea. Acest lucru este valabil mai ales într-o relație părinte – copil. Dacă încrederea lipsește, părinții vor avea puține oportunități de a-și îndruma copilul sa devina adult cu minte independentă, iar copilului îi va lipsi securitatea și încrederea de care are nevoie pentru a fi independent.
Voi ce lucruri mai faceți pentru a crește un copil independent?
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares