Efectul disputelor dintre părinți asupra copilului

 „Chircit într-un colț de viață, copilul de odinioară mângâia stângaci chipul abia conturat al mamei: “când nu voi mai fi eu, tu să nu spui nimănui mama, mă auzi?” a îngăimat printre lacrimi. Imaginea copilului căzut în genunchi, în fața a doi oameni mari care își împărțeau fără milă lovituri și cuvinte, implorând liniștea, a zdruncinat o lume: “Nu, tati, lovește-mă pe mine, te rog!”. Plângeam… Eu? Sau copilul? Și acum mai tresar, iar respirația mi se oprește în loc când aud țipete… Mi-am șters chipul schimonosit de durere și am înțeles. M-am înțeles. Părea că am păstrat nealterată în suflet toată suferința universului.“

   Efectul disputelor dintre părinți asupra copilului este un subiect amplu și sensibil. Am pornit de la câteva mărturisiri de suflet pentru a sublinia ecoul programării parentale în evoluția de mai târziu a copilului. Uneori, înțelegem cu greu; alteori, și dacă înțelegem, întâmpinăm dificultăți în a ieși din tipare, însă e necesar să fim conștienți de urmările pe care comportamentul nostru în cuplu îl are asupra copiilor noștri.

De aceea, în cele ce urmează vom puncta câteva dintre efectele certurilor dintre părinți asupra copiilor:

Confuzia – copilul începe să-și pună întrebarea dacă nu cumva el este cauza acestor conflicte;

–  Apare teama că părinții se vor separa;

– Copilul simte tristețe la gândul că familia sa, cea care reprezintă baza sentimentului său de securitate, se ceartă;

–  Neliniștea – în viitorul apropiat, copilul începe să se preocupe de starea de bine a părinților săi, încetând să-și exprime nevoile, ceea ce pe viitor poate duce la nașterea sentimentului de anxietate.

Există undeva ideea că omului îi trebuie o viață pentru a repara traumele copilăriei. Cu toții facem tot ceea ce putem cu ce am învățat pe când eram noi înșine copii, însă un strop de conștiență poate face minuni. Să chibzuim înțelept! Cu sufletul! El știe întotdeauna!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes