Lumea are nevoie de oameni optimiști astazi mai mult ca niciodată. Oamenii care sunt optimiști au vieți mai bune.
A fi optimist înseamnă să vezi partea bună a lucrurilor, dar și să poți găsi oportunități în orice dificultate, să te gândești la soluții atunci când apare o problemă.
Optimismul, sau convingerea că lucrurile vor funcționa în cele din urmă, reprezintă o piatră de temelie a rezilienței și un avantaj în realizarea oricărui fel de succes.
Cercetările arată că oamenii optimiști, care cred că pot obține succesul, sunt de fapt mai capabili să facă acest lucru.
Oamenii optimiști:
- sunt mai puțin deprimați
- au mai puține boli
- au relații mai lungi
- trăiasc mai mult
Studiile arată că optimismul este o trăsătură moștenită și, cu siguranță, știm că există o bază biologică pentru depresie de asemenea.
Învățăm de la o vârstă fragedă cum să vedem lumea și potențialul ei de la cei din jurul nostru, iar părinte negativist sau depresiv poate să ne influențeze cu ușurință să interpretăm evenimentele din viața noastră într-un mod negativ.
Copiii copiază foarte mult din comportamentul părinţilor şi de obicei fac ceea ce văd nu ceea ce li se spune să facă.
Un lucru bine de știut este faptul că putem schimba modul în care ne vorbim nouă înșine despre evenimente și despre modul în care le interpretăm, ceea ce are un impact direct asupra reacției noastre emoționale la experiențele pe care le trăim.
Cum creștem un copil optimist?
Pentru a-i ajuta pe copii să devină autonomi, să facă față situațiilor dificile din viața de zi cu zi și să fie echilibrați din punct de vedere emoțional, au nevoie ca părinții să răspundă la nevoile lor.
1. Observă cum vede copilul tău situațiile în general
Paharul este pe jumătate plin sau pe jumătate gol?
Cum vede el lucrurile când se întâmplă ceva rău?
Crede că nefericirea este omniprezentă, permanentă și personal îndreptată împotriva lui? („De ce mi se întâmplă acest lucru întotdeauna?”)
Un copil este pesimist atunci când așteaptă să i se întâmple lucruri rele. Pesimistii cred ca sunt catastrofali. De obicei spun fraze de genul:
- Nu-mi voi face prieteni în această școală.
- Nimeni nu mă va plăcea.
Iată 4 lucruri care îți pot confirma că al tău copil este pesimist:
Permanența: „Acest lucru mi se întâmplă întotdeauna și mi se va întâmpla întotdeauna”.
Generalizarea: „Nimic nu merge bine”.
Personalizarea: „De ce mi se întâmplă întotdeauna mie?”
Neputința: „Niciodată nu-mi va fi bine!”
Dacă observi că este pesimist, îl poți ajuta să învețe optimismul.
2. Fii un model pentru el!
Fii mai conștient de modul în care privești lucrurile, de modul în care rezolvi problemele în familie, de modul în care îi prezinți copilului consecințe.
Dacă ți se pare că folosești prea mult Vai de mine! și Avem o problemă!, ar fi indicat să schimbi treptat felul în care vezi lucrurile și să-ți schimbi perspectiva.
3. Nu te mai plânge!
Cu cât te plângi mai mult despre problemele financiare sau cu privire la o zi grea de muncă în prezenţa copiilor tăi, cu atât aceştia vor deprinde această atitudine.
4. Observă dacă ai aşteptări prea mari
Copiii vor dezvolta o atitudine optimistă atunci când vor avea posibilitatea de a-şi demonstra valoarea.
Încearcă să dai copiilor tăi sarcini potrivite vârstei lor, deoarece principalul scop este ca ei să reuşească să le ducă la bun sfârşit.
5. Fii realist
Nu îi da copilului speranțe atunci când nu este cazul. Explică-i situația așa cum este, pe înțelesul lui. Așa va avea încredere în tine și va fi capabil să gestioneze orice situație oricât de grea ar fi ea.
6. Renunță la reproșuri și la critică
Reproșurile exagerate induc sentimente de vinovăție și de rușine mai intense decât este necesar pentru a-l stimula pe copil să se schimbe.
Iată câteva exemple de fraze care ne fac copiii pesimiști și cum le putem înlocui:
- Ți-am spus de un milion de ori/ Ți-am spus de trei ori
- Ești egoist(ă)/dezorodonat(ă)/ M-ai cam încurcat azi
- Dacă nu vii acum, magazinul se va închide și vom rămâne flămânzi / E important să ne grăbim ca să mai prindem magazinul deschis ca să putem cumpăra mâncare.
Evită critica si consecintele de tip pedeapsă. Fiecare greseala poate fi abordată într-un mod pozitiv si explicată, astfel încât să înțeleagă unde a greșit, faptul că nu este în avantajul lui si ce ar putea să facă pentru a repara acea greșeală.
7. Citește-i povești
O altă modalitate de a dezvolta optimismul copilului tău este cititul poveștilor. Caută acele povești în care personajele rezolvă situațiile mai puțin plăcute, nu doar pe cele în care vine prințul salvator.
8. Evită să-ți compari copilul cu alți copii
Evită să-ți compari copilul sau rezultatele sale cu alti copii si rezultatele lor. Fiecare copil este diferit si trebuie apreciat pentru ceea ce este el.
9. Ajută-l să-și dezvolte înteligența emoțională
Aceasta calitate este în stransă legatură cu inteligența emoțională. Știm cu toții cât de greu acceptăm un raspuns negativ, iar felul în care reactionăm atunci când suntem respinși, determină atitudinea pe care o avem pentru a ne găsi o motivație bună pentru a continua.
Îți recomandăm jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale – care a fost conceput special pentru a te ajuta pe tine și copilul tău să identificați și recunoașteți toate tipurile de emoții și să petreceți timp de calitate împreună într-un mod foarte eficient.
10. Încurajează-l să exploreze
Copilul are nevoie sî fie încurajat să exploreze si să experimenteze activităti si situatii noi, consolidând astfel curajul si încrederea că poate depăși obstacolele si dificultățile cotidiene si dezvoltând autonomia personală.
Când copilul se plânge că nu se pricepe la matematică, că nu e deştept, nu e bun la fotbal sau nu poate să deseneze, cel mai indicat e să încerci să-i schimbi perspectiva.
Noile cercetări arată ca nivelul de optimism și nivelul de speranță pot influența în mod semnificativ rezultatele școlare ale copiilor.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares