Pentru că se apropie Crăciunul, pentru că e vremea să devenim cu toții mai senini, mai atenți la cei din jur, mai deschiși la a dărui, astăzi îți propun să simți pentru o clipă recunoștința. Dincolo de a fi doar o trăire nobilă, practicarea recunoștinței apropie de divin, deschide uși către ceruri, te învață smerenia și aduce în viața ta bucuria de a fi.
Tu când ai fost ultima dată recunoscător? Și pentru ce?
Te invit să-ți dai voie ca pentru o clipă să oprești firul gândurilor și să numeri binecuvântările din viața ta. Clipa aceasta poate face minuni!
Tocmai de aceea, a-i învăța pe copii recunoștința este un dar mai presus de fire – este o mentalitate, o trăsătură și un stil de viață – care îi va face mai fericiți pe termen lung și le va oferi un loc mai bun în interacțiunea socială. Pentru că, da, „recunoștința este un semn al sufletelor nobile”, așa cum spune Esop.
De altfel, studiile de știință ( ex. vezi experimentele lui Masaru Emoto ) sunt de acord că practicarea recunoștinței are multiple beneficii:
- predispune la emoții pozitive;
- reduce riscul de depresie;
- crește satisfacția care vine din relații;
- crește capacitatea de recuperare după evenimente stresante din viață.
Nu există nicio îndoială că a-l învăța pe copilul tău să practice recunoștința îi va înfrumuseța viața și sufletul. De aceea, în cele ce urmează, îți vom prezenta câteva strategii pentru a-i învăța pe copii să fie recunoscători.
Oferă un exemplu
Acțiunile și cuvintele tale au o influență uriașă asupra copiilor tăi. Pentru ca ei să fie recunoscători, trebuie mai întâi să fii tu însuți. Acordă-ți câteva minute să te gândești la propriile acțiuni. Îți exprimi adesea recunoștința sau ai tendința de a te plânge? Gândește-te la asta … și schimbă-ți obiceiurile, dacă este necesar!
Stabiliți un ritual de recunoaștere
Spre exemplu, momentul acela în care toată lumea este adunată în jurul mesei – ați putea numi fiecare pe rând un lucru pentru care sunteți recunoscători. Un gest simplu ce va avea urmări definitorii asupra perspectivei din care copilul va privi viața!
Păstrați un jurnal al recunoștinței
Enumerarea lucrurilor sau a persoanelor pentru care ești recunoscător este bună, dar notarea lor este chiar mai bună. În fiecare zi, fiecare membru al familiei scrie în jurnalul de recunoștință al familiei pentru ce este recunoscător. Va fi foarte frumos că vă veți putea întoarce asupra acestor însemnări săptămâni sau luni mai târziu, spre deliciul copiilor!
Scrieți mesaje de confirmare
Pe bilețele de hârtie, toți membrii familiei scriu mesaje de recunoștință și le dăruiesc celui căruia îi sunt adresate. „Îți mulțumesc că ai făcut ordine în camera ta astăzi; apreciez!” sau „Mulțumesc că mi-ai făcut prânzul în această dimineață!”, „Sunt recunoscător că ești alături de mine!”etc.
Învață-l să dăruiască
Copiii învață să fie recunoscători nu prin primire, ci, mai degrabă, prin dăruire. Când copilul tău este invitat la petrecerea unui prieten, îi poți sugera, pe lângă cadoul pregătit, să facă o felicitare, mai degrabă decât să o cumpere. Nimic prea complicat: un carton pliat pe jumătate, decorat cu un design frumos. Ajută-l să se gândească la o dorință de ziua de naștere a acelui prieten și să o scrie înăuntru. E un gest simplu, frumos care îi va aduce bucurie și lui și prietenului care va primi cadoul.
Implică-l în acțiuni de voluntariat
A acorda altora din timpul tău este, de asemenea, un mod de a învăța să fii recunoscător. Voluntariatul are multe beneficii și ajută inclusiv la îmbunătățirea încrederii în sine. A fi de folos oamenilor din jur fără a avea așteptări înseamnă a dărui o parte din tine, înseamnă a deveni conștient de un soi de conexiune invizibilă ce conturează universul acesta mare ca un Tot.
Exersați răbdarea
Astăzi este atât de ușor să îndeplinim dorințele copiilor noștri rapid și ieftin. Dar acest lucru nu este chiar benefic. În acest fel, ei învață mai multe despre consumul excesiv decât despre așteptare și recunoștință. Data viitoare când copilul tău are o dorință, fă-l să aștepte – săptămâni sau chiar luni. Vei descoperi că va fi mai recunoscător atunci când, în sfârșit, va ține în mâini obiectul râvnit.
Urmăriți împreună documentare
Dacă copilul tău are tendința să se plângă cu stomacul plin sau să facă mofturi, poți introduce în programul vostru serile în care veți urmări documentare tv despre viața oamenilor de pretutindeni. Va fi un prilej frumos de a observa lumea cu alți ochi.
Stabiliți o rutină a treburilor casnice
Cu un program încărcat, uneori este mai rapid să ne ocupăm singuri de treburile casnice decât să ne implicăm copiii. Cu toate acestea, avem de câștigat, lăsându-i să îndeplinească zilnic câteva sarcini. Doar așa își vor da seama că hainele curate nu stau doar în sertare! Găsește o sarcină adecvată vârstei copilului tău și ajută-l să aloce timpul necesar pentru realizarea acesteia în fiecare zi.
Citiți povești inspiratoare
Cărțile cu povești sunt o modalitate bună de a învăța copiii despre recunoștință. Poveștile îl vor ajuta să-și imagine și să înțeleagă mai bine diferitele fațete ale realității, să învețe despre relativitate, despre oameni și despre experiențe. În definitiv, poate descoperi bucuria recunoștinței față de viața pe care o trăiește.
Importanța recunoștinței
În concluzie, putem spune că există avantaje nebănuite atunci când îi învățăm pe copii să fie recunoscători. Însă recunoștința nu vine întotdeauna de la sine. Uneori, aspectele negative din viața noastră ne ocupă atenția mai mult decât cele pozitive. Cu toate acesta, dezvoltarea deliberată, conștientă a recunoștinței ne ajută să ne îmbunătățim nivelul de satisfacție vitală, așa cum afirmă și Robert Emmons, psiholog american, preocupat de studiul științific al efectelor recunoștinței.
De aceea, copiii pot, de asemenea, să înțeleagă că multe lucruri bune sunt „cadouri” pe care au avut norocul să le primească. Pentru că a face din recunoștință un obicei înseamnă a reuși să schimbăm tonul emoțional al vieții noastre și să creăm mai mult spațiu pentru bucurie și pentru conexiunea cu ceilalți.
Mai multe informații despre recunoștință și altruism poți găsi și aici. Te așteptăm cu drag să împărtășești cu noi povestea ta despre recunoștință și dăruire!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares