Îmbrățișarea este cel mai frumos și mai simplu mod de a-ți dovedi afecțiunea. Mai mult de atât, un copil care primește afecțiune, se simte iubit. A fi mângâiat, consolat, îmbrățișat și ascultat îi permite, de asemenea, să fie bun, să se simtă liniștit și să se deschidă către lume. Când copilul primește afecțiune, înțelege că are valoare. Se simte în siguranță și acest lucru îi dezvoltă stima de sine. Și exact de aceasta are nevoie copilul pentru a explora mediul în care trăiește și pentru a învăța lucruri noi.
Este bine pentru creier
În plus, pentru o bună dezvoltare, creierul are nevoie de stimulare. Așadar, când privești cu drag un copilaș, îl îmbrățișezi și îi vorbești încet, îți arăți deopotrivă dragostea, dar stimulezi și antrenamentul creierului. Specialiștii afirmă că regiunea asociată cu memoria, învățarea și controlul emoțional se dezvoltă cel mai bine la un copil care primește afecțiune; îmbrățișările trimit mesaje de bunăstare către creier, fapt ce favorizează procesul de dezvoltare.
Ajută la dezvoltare inteligenței emoționale
Pe de altă parte, îmbrățișarea este fundamentală și în dezvoltarea inteligenței emoționale a unui copil: el învață să identifice emoțiile sale, dar și pe cele ale altora, ba chiar poate să le simtă. Astfel, simplul fapt de a îmbrățișa devine o modalitate excelentă de a-l învăța pe cel mic empatia și socializarea. Pentru copiii mici care încă mai au probleme în exprimarea emoțiilor, îmbrățișarea devine un instrument de comunicare non-verbală foarte util! Obișnuirea micuțului cu acest gest foarte devreme îi dezvoltă încrederea. In acest fel, va fi mai predispus să-și împărtășească grijile și să ceară ajutorul, chiar dacă nu o spune în cuvinte; va fi mai calm și mai liniștit, mai puțin stresat și mai puțin anxios. Toate acestea îl pregătesc pentru o creștere armonioasă.
Comportament și încredere în sine
Gesturile iubitoare au, de asemenea, un efect pozitiv asupra comportamentului unui copil. Când un copil mic se simte iubit, înțeles și are încredere în părinții săi, tinde să coopereze mai ușor. Acest lucru îl determină să urmeze instrucțiunile și să fie mai înțelegător. Un copil care primește multă dragoste cere ajutorul atunci când are nevoie de el și dezvoltă o bună încredere în sine. Astfel, copilul va fi capabil să relaționeze bine cu cei din jur, va învăța să caute sprijin și în exterior atunci când are nevoie.
În acest sens, Céline Rivière, neuropsiholog francez ne reamintește numeroasele beneficii ale îmbrățișărilor: „O îmbrățișare eliberează hormonul numit oxitocina. Este hormonul atașamentului sau hormonul fericirii. Se eliberează în organism de îndată ce ești îmbrățișat sau îmbrățișezi timp de cel puțin douăzeci de secunde. Produs de creier, are un efect calmant și generează un sentiment imediat de bunăstare. Funcționează atunci când cineva se află într-o stare de calm și de integritate. (…)Îmbrățișările ne fac bine pentru că ne trimit înapoi la imaginea copilului foarte mic din copilărie. Cel care a fost îmbrățișat, îmbrățișează la rândul său, cu siguranță. Și când cineva face un gest care echivalează cu bunătatea și dragostea, suntem cuprinși de o stare de bine.”
Când nu ești foarte afectuos …
Mângâierea sau îmbrățișarea sunt lucruri firești pentru un copil. Cu toate acestea, unii părinți devin uneori reținuți pe măsură ce copilul crește. Persoanelor care nu au primit multă afecțiune în copilărie, de asemenea, le este greu să ofere. Însă există alternative în a-ți arăta dragostea ca și părinte. A fi disponibil pentru copilul tău, a te juca cu el, a-i spune o poveste, a vorbi cu el și a-i pune întrebări sunt deopotrivă modalități prin care părintele își poate exprima afecțiunea.
Care sunt consecințele lipsei de îmbrățișări în timpul copilăriei?
Adesea, adulții cărora le lipseau îmbrățișările în copilărie pot suferi de lipsuri emoționale. Aceștia sunt oameni care au, de regulă, probleme cu încrederea în ceilalți. Le este greu să mențină relații sănătoase și sunt în continuă căutare de iubire și protecție. Copiii care nu au primit suficiente îmbrățișări pot experimenta, de asemenea, singurătate și anxietate.
Așadar, să nu ezităm să-i alintăm pe cei mici. Dovedit științific, îmbrățișările au un efect miraculos asupra bunăstării noastre fizice și psihice, ne fac mai fericiți, ne oferă încredere în sine și în ceilalți – suficiente motive cât să ne determine să ne dorim să începem și să încheiem fiecare zi cu o îmbrățișare.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares