Atunci când părinții încep să folosească îndrumări blânde, ei sunt adesea uimiți de cât de bine funcționează empatia pentru a-și liniști copilul.

Pentru majoritatea oamenilor, dar și pentru copii, acceptarea punctelor noastre de vedere și a sentimentelor ne face să ne simțim mai bine. Și să devenim mai cooperanți.

Atunci când părinții își depășesc frica de „a accepta emoțiile negative” ale copilului învață să empatizeze cu copilul lor în acele momente când acesta întâmpină situații greu de gestionat:

  • „Nu ești prea bine azi, nu-i așa?”
  • Ți-ai dori o înghețată acum, te-am auzit că îi spuneai fratelui tău?
  • „Observ că ești foarte supărat!”

Ne-am obișnuit ca empatia să fie atât de eficientă în reconectarea cu copilul nostru, atunci când este supărat sau ne folosim deseori de ea să-l ajutăm să se liniștească, încât uneori ne ia prin surprindere atunci când „nu merge”.

Dar empatia nu este un truc pentru a controla cealaltă persoană. Este un mijloc de legătură și de a ajuta copilul să proceseze emoții.

Atunci când empatia nu „funcționează”, ia în considerare faptul că poate nu ești suficient de conectat cu copilul sau poate nu ai găsit în acel moment soluția prin care al tău copil să-și înțeleagă emoțiile.

De ce cred unii părinți că empatia nu funcționează de fiecare dată?

Ce nu face empatia?

1. Empatia nu îl face pe copil să plângă și mai tare

Atunci când validăm sentimentele copiilor, emoțiile se intensifică de obicei. Dar nu creăm noi acele sentimente, ele sunt deja acolo.

Atunci când copiii au sentimente neexprimate și simt că cineva foarte apropiat empatizează cu ei, ei se apropie mai mult de sentimentele lor și le eliberează. Dar este un lucru bun. Pentru că odată eliberate aceste emoții, copilul e mai relaxat, mai liniștit.

Pentru a-l ajuta să-și identifice și recunoască emoțiile, jucați împreună Jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale.

2. Empatia nu oprește tantrumul

Copiii au crize de furie atunci când nu se simt auziți, dacă vrei cu adevărat să-ți ajuți copilul să aibă mai puține tantrumuri ascultă-l de fiecare dată când are o emoție puternică, indiferent dacă ție ți se pare important sau nu, pentru el mereu e important. Nu e nevoie să îi spui foarte multe lucruri, cu cât sunt mai puține cuvinte, cu atât mai bine, pentru că el are nevoie de compasiunea ta și de o îmbrățișare.

Empatia nu va opri tantrul, dar va ajuta copilul să lase toate aceste sentimente să iasă. Aceasta e vindecarea.

3. Empatia nu oprește copilul să mai fie furios, cel puțin nu în acel moment și nu de fiecare dată

De multe ori când suntem empatici cu ai noștri copii în momentele de furie, avem senzația că ei devin și mai furioși dacă le spunem: “Observ că ești furios” și ei strigă la tine: “Nu, nu sunt furioooos!”. De fapt, ei vor doar să scoată acea furie cât mai repede din interiorul lor. Iar cuvintele tale declansează acele emoții să iasă afară în valuri.

Atunci când al tău copil se află în mijlocul unui tantru, singurul lucru pe care vrea să îl știe este că se află în siguranță; că înțelegi și că ești pregătit cu o îmbrățișare când el a terminat de eliberat toate acele emoții pe care nu le mai putea duce mai departe.

Așadar când aceste cuvinte nu funcționează, doar ascultă-l și spune-i că ești alături de el în acel moment greu pentru el.

4. Empatia nu alungă tristețea

Uneori copilul are nevoie de sprijinul nostru pentru a rezolva unele situații:

„Observ că ești foarte supărat pe fratele tău, cred că ar fi bine să audă cum te simți, să mergem să-l găsim pe fratele tău și eu voi rămâne cu tine când îi vei spune”.

Uneori pur și simplu nu poate avea ceea ce își dorește, dar îi poți oferi acel lucru printr-o propunere:

„Vrei să notez pe listă aceast lucru, iar când va fi ziua ta să îl primești cadou? În timp, vei vedea dacă o să-l mai vrei sau nu, sau poate vei dori altceva și mai interesant.”

Uneori, împlinirea dorinței nu este suficientă și nu există o rezolvare a problemei. Dezamăgirea este atât de mare – sau declanșează niște emoții care stăteau să iasă de acolo de mult timp. În acest caz, empatia „a funcționat”, iar copilul tău s-a simțit suficient de înțeles încât ți-a arătat supărarea lui.

Dacă simți cu adevărat empatia, va funcționa întotdeauna pentru a te ajuta să-ți înțelegi copilul. Prin empatie ne ajutăm copiii să se elibereze de acele emoții profunde pe care nu le mai pot duce. Deci, dacă empatia nu pare să „funcționeze”, poate că îți stau în cale cuvintele. Nu mai încerca să găsești cuvintele potrivite. În schimb, imaginează-te în locul copilului tău, tu ce ai simți dacă ai fi în locul lui în acel moment. Ce ți-ai dori ca al tău părinte să facă în acel moment? Și fă acel lucru pentru copilul tău.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse