Timpul de calitate

Se referă la acele activități în care toată familia sau doar o parte, participă activ oferindu-și suport unii altora și în care fiecare învață sau descoperă ceva nou.

Cei mai mulți dintre noi sunt prinși într-un vârtej de activități care încep în dimineața zilei de luni și se termină undeva duminică seara și apoi încep din nou.

Timpul se scurge în timp ce ne grăbim să îndeplinim sarcinile urgente la locurile de muncă, în gospodărie, ducând  copii și aducându-i din diverse locuri, și multe alte angajamente pe care le mai avem. Cu toate acestea, noi toți recunoaștem că petrecerea timpului de calitate împreună este cel mai bun mod de a ne arăta reciproc că ne pasă și că familiile noastre sunt importante.

Ce presupune timp de calitate în familie?

  • O discuție constructivă în familie;
  • Un joc în care participă cel puțin două persoane;
  • O activitate comună: ieșitul în parc, mersul la cumpărături etc.
  • Realizarea unei jucării noi;
  • Înțelegerea naturii
  • Ca parinte, ascultă cu interes ce are de spus copilul
  • Permite-i, cand se poate, sa preia controlul – sa se simta puternic, sa faci macar in joaca exact ceea ce spune el
  • Opreste-te si lasa-l sa spuna ce are el nevoie
  • Creează ritualuri de timp special cu el – un loc in care sa mergeti impreuna, un gest special cand va intalniti, un mod special de a merge impreuna la culcare – de citit, de dragalit, de cuibarit.
  • Un joc anume al vostru cand el merge cu bicicleta și tu il însoțești
  • Pentru că joaca este foarte importantă, nu uita să te joci cât mai des cu al tău copil. Un joc foarte util atât pentru crearea legăturii dintre voi, cât și pentru dezvoltarea inteligenței emoționale este EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale. Veți descoperi împreună lumea emoțiilor și vă veți cunoaște mai bine, în timp ce îl pregătești pentru succesul în viață.
  • Sau pur și simplu uitati-vă împreuna la stele

Nu e niciodată prea târziu

Acestea sunt doar câteva exemple, fiecare decide ce activitate alege în funcție de preferințele familiei sale, important este ca acest timp împreună să fie alocat cât mai des.

Prin ceea ce faci zi de zi cu copilul, ai un impact direct și concret în viața lui. Nu e niciodata prea târziu pentru a schimba ceva și a face lucrurile altfel. Experiența de zi cu zi este cea care modeleaza funcționarea creierului. Atunci când experiența se schimba, se va schimba și modul în care copilul reacționează și se comportă.

Așadar, dacă vrei să schimbi modul în care copilul se comportă, e nevoie sa schimbi modul în care te raportezi și interactionezi cu copilul tău.

Timpul de calitate în familie nu trebuie să coste mult, de fapt nu e vorba de bani. Este strict de a petrece timp împreună și a vă bucura de prezența celuilalt.

Colegul nostru Florin Alexandru îți oferă câteva astfel de opțiuni în cartea scrisă împreună cu Profesorul Florian Colceag: Copilul tău este un geniu!

Copiii apreciază experiența petrecerii timpului împreună, iar cea mai simplă activitate poate rămâne în memoria lor pe tot parcursul vieții. Renunțând la rutina ta și încercând ceva nou este una dintre cele mai bune modalități de a te angaja în activități distractive pe care le vei privi din nou de-a lungul anilor.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes