Fiecare experiență pe care o trăim încă de când ne naștem are un impact important asupra persoanei care vom deveni.
Astfel că aceste complexe de inferioritate le luăm din familie și oricât de mult am dori să nu fie copiate de copii, ele vor apărea dacă există în comportamentul copiilor noștri.
Ce este de făcut dacă le avem?
Și mai important, cum să scăpăm de complexele de inferioritate găsești în cele ce urmează.
Cum și la ce vârste apare sentimentul de inferioritate?
Felul în care persoanele de atașament (părinții, bunicii, bona, sau alte persoane care petrec mai mult de 4 ore pe zi cu un copil) relaționează cu noi în mica copilărie (0-5 ani) are un ecou puternic în conturarea personalității noastre.
Așadar dacă aceștia au obișnuit să ne educe prin critică constantă, comparație, atitudine descurajantă, umilire fie ea în public sau nu, hiperprotectivitate, autoritate, sau au trecut în extrema cealaltă a copilului răsfățat, atunci ca și viitori adulți vom experimenta sentimente de nesiguranță, de neîncredere în sine, frică de a eșua timiditate, sfială, teamă de a ne exprima punctul de vedere.
Toate acestea fiind atributele unei persoane care se va confrunta cu complexe de inferioritate.
Având un complex de inferioritate este o problemă serioasă, care va submina în cele din urmă stima ta de sine, de care trebuie să ai grijă pentru a duce o viață împlinită. Stima de sine fiind izvorul unei vieți fericite.
Care sunt soluțiile pentru a renunța la aceste complexe și a le transforma în calități?
Când vorbim despre procese de dezvoltare personală, vorbim despre procese îndelungate care necesită timp, răbdare, voință, consecvență. Așadar transformarea complexelor în calități va fi un proces mai lung, dar va merita efortul în final când vei observa rezultatele.
Câteva idei pentru a depăși complexele de inferioritate:
1. Conştientizează faptul că există o problemă
Acceptă și recunoaște adevărata ta stare interioară, aceea de nesiguranță de sine.
Mai mult decât atât dă-ți voie să observi și nu fugi imediat cum observi problema, un reflex normal al nostru de a fugi când vedem o problemă care are cauza în ceva care ne face să ne simțim mici și nesemnificativi.
2. Găsește cauza sentimentelor tale
Introspecții care să te ducă în trecutul tău. Încearcă să îți amintești experiențele care ar fi putut provoca complexele de inferioritate. Unele dintre acestea ar putea fi îngropate profund din cauză că intensitatea durerii este foarte mare.
Reacția este de a le înfrunta și de a te utia la ele exact așa cum sunt ele, fără să îți mia fie frică.
Se spune că frica o învingem când râdem de ea, asta este soluția sigură de a o învinge, așa că…
3. Descoperă față de cine sau faîă de ce anume te simți inferior
Dacă ai un complex de inferioritate, atunci te simț inferior față de altcineva.
- Întreba-te față de cine te simți inferior? Încearcă să fii cât mai concret posibil.
- Te simți inferior oamenilor atrăgători?
- Oamenilor cu mai mulți bani?
- Oamenilor mai inteligenți?
- Oamenilor de succes? Etc.
Încearcă să te gândești la persoanele din viața ta din prezent și să mergi pe acest fir până în trecut să vezi exact unde a început acest complex.
Când descoperi acele persoane, întreabă-te cu ce sau în ce fel acei oameni sau acea persoană sunt sau este superioară față de tine. Poate să cânte la pian ca tine? Are etica muncii tale? E la fel de atentă cu cei din jur ca tine? Are aceleași valori ca și tine?
4. Încearcă să schimbi perspectiva asupra complexelor
Uită-te la aceste complexe logic, nu emoțional. Întreabă-te dacă aceste defecte sunt chiar atât de rele pe cât le vezi tu?
Dacă răspunsul este încă da, conșientizează că fiecare persoană are aspect și trăsături pe care ar dori să le îmbunătățească. Ceea ce vezi ca un defect poate să nu pară un defect pentru alții, e doar perspectiva ta. S-ar putea să te gândești că, părul tău nu este îndeajuns de…, în timp ce unii oameni găsesc părul tău atrăgător.
Nu uita că nu doar defectele tale te definesc ca personă. Acestea sunt doar o mică parte din tine. Te pot defini numai dacă lași acest lucru să se întâmple.
5. Schimbă modul în care gândești
Complexele de inferioritate sunt înrădăcinate în dorința de a fi la fel ca altcineva. Te fac să îți dorești să devi altcineva decât ești. Dacă încerci să fii altcineva, îti pierzi unicitatea. Fii original, fiecare este unic și special în felul său. Te poți inspira de la alți oameni, dar diferența importantă este că iei mici aspecte pentru a-ți îmbunătății performanțele, dar în esență rămâi tot tu.
Aceste complexe provin și din îngrijorarea noastră constantă cu privire la ceea ce cred alții despre noi. Nu te mai îngrijora atât de mult cu privire la ce gândesc ceilalți despre tine. Doar opinia ta contează.
Uneori aceste judecăți sunt reale, dar de multe ori ele sunt imaginare. Concentrează-te pe a fi fericit fără să îți faci griji cu privire la ceea ce cred ceilalți. Încearcă să nu îi judeci la rândul tău pe alții.
6. Focusează-te pe calitățile tale
Atunci când te simți inferior, pune mai mult accentul pe ceea ce ai în loc de ceea ce nu ai. Toată lumea are calități, fă o listă cu aspectele tale pozitive. Include lucruri din toate aspectele vieții tale și focusează-te asupra lor.
7. Implementează credințe și obiceiuri noi
Poți folosi diverse tehnici de indicere a stărilor de spirit, fie că vorbim de sugestiile pozitive la adresa ta, afirmații pozitive, mantre sau alte metode singur(ă) sau împreună cu o persoană calificată.
8. Construiește-ți încrederea în propria persoană
Creșterea stimei de sine sau a încrederii în sine te va ajuta să te simți demn și astfel îți vei depăși inferioritatea.
Dezvoltarea aceste calități o facem pas cu pas, din acest punct de vedere îți recomand cartea: Copilul tău este un geniu! scrisă împreună cu Prof. Florian Colceag.
9. Înconjoară-te de oameni pozitivi
Persoanele cu care ne asociem pot avea un impact semnificativ asupra stimei noastre de sine.
Dacă îți petreci timpul cu persoane negative care critică în mod constant, analizează și judecă pe alții, acesta lucru va începe să te afecteze. În schimb, petreceți timpul cu oameni care sunt pozitivi.
Căută oameni care acceptă oamenii fără să îi judece și care te pot ajuta să te acceptați.
Deși încrederea ta ar trebui să vină de la tine, este util să îți faceți prieteni oamenii care să te accepte. Acest lucru ajută la descompunerea noțiunii false că toată lumea te judecă și te critică.
10. Continuă să lucrezi cu tine
O modalitate de a învinge sentimentele de inferioritate este să te îmbunătățești în mod continuu. Aceasta poate include orice.
Lucrează pe dezvoltarea abilităților de lucru, încearcă un nou hobby, lucrează la îmbunătățirea hobby-ului curent, stabilește-ți un scop sau începe să economisești pentru o vacanță de vis.
Lucrează pentru a-ți face viața mai bună și mai utilă.
Acest lucru te va ajuta să diminuezi sentimentele de inferioritate, deoarece este greu să te simțiți inferior când îți atingi obiectivele.
11. Implică-te în voluntariat
O modalitate de a te ajuta să obți o verificare a realității este să ieși și să îi ajuți pe ceilalți oameni din comunitatea ta.
Implicându-te vei observa că nimic nu era chiar așa rău cum ai crezut, și vei aprecia mai mult nivelul la care ești, în același timp vei contribui la îmbunătățirea vieții altora, ceea ce îți va da încă o satisfacție.
12. Confruntă-ți cele mai mari temeri
Crezi că oamenii se vor uita la tine sau vor face comentarii? Acestea sunt toate grijile minții, în realitate cu toții suntem diferiți.
Comentariile pe care le primești sunt nevalide și trebuie ignorate cu orice preț. Este absolut sigur că mulți dintre ei cred același lucru ca și tine ca ceva este în neregulă cu ei.
Doar o mică parte dintr-un subiect vast totuși, cert este că dacă vei pune în aplicare toate aceste sfaturi, vei reuși să depășești o problemă atât de semnificativă din viața ta.
Ce este mia important, este faptul că vei întrerupe șirul dezvoltării acestor complexe de inferioritate copiilor tăi.
Spor la magie, drag părinte.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 578 shares