Vine Paștele! Parcă simți mirosul de cozonaci și pască de-abia scoase de la cuptor, ouăle de toate culorile sunt deja așezate pe masa festivă, casa strălucește de curățenie și copiii se joacă liniștiți pe-afară pe pajiște, ca antrenament pentru căutarea de ouă pe care o organizați în ziua de Paște.
Stai! Cred că am greșit filmul, asta e o imagine de film idilic, american… realitatea sărbătorilor din familiile cu copii (dar și din alte familii) e puțin (de fapt, muuult) diferită.
Cu toții pictăm în minte acest tablou al sărbătorilor ideale, însă cumva, an de an, suntem dezamăgiți când el e stricat de vremea urâtă de afară, de copiii neastâmpărați, de rudele sau prietenii cu care am ales (sau care ne-au ales) să petrecem, de cozonacul care nu iese perfect, de soțul nervos ori de… câinele bolnav.
Mai ales când ai copii mici, ca mine, sărbătorile par un fiasco și mai mare, pe an ce trece… parcă cu cât te străduiești mai tare, cu atât rezultatele sunt mai dezastruoase! Așa că anul acesta am hotărât să adopt un plan diferit de Paște, să „călăresc valul” mai degrabă decât să mă las purtată de el unde bate vântul mai puternic!
Care sunt așteptările tale de la această perioadă?
Acesta este primul pas: să âți iei puțin timp să te gândești ce îți dorești pentru aceste sărbători, ce e esențial pentru tine și familia ta, care sunt valorile pe care vrei să să le onorezi? Până la urmă, despre ce Paștele pentru voi? Să fie despre casa perfect curată, masa îmbelșugată, toată familia frumos îmbrăcată, de la mic la mare, pătrunsă de importanța Înălțări și a tradițiilor? Pentru unii da.
La noi, vă spun cu mâna pe inimă că nu e așa, mai degrabă este despre timp petrecut împreună, de a ne revedea cu familia extinsă – părinți, frați, cumnați, nepoți – de a împărtăși amintiri, a crea unele noi, a zâmbi și râde mult… și dacă peste toate avem, ciocnim ouă roșii și alte bucate gustoase plus o felie generoasă de pască alături, cu atât mai bine.
Oricare ar fi așteptările tale pentru aceste sărbători, ai nevoie de niște trucuri care să te ajute să supraviețuiești sărbătorilor cu copiii și, eventual, să găsești și ceva bucurie în tot procesul, măcar puțină.
Ghid de supraviețuire – 10 sfaturi cheie ca să nu-ți pierzi mințile (nici) Paștele acesta
Dacă ai observat, ca și mine, că lucrurile au tendința să se repete, aceeași alergătură și agitație (ca să nu zicem nervozitate) la cumpărături, curățenie generală, prea puțin timp pentru gătit, copiii parcă o iau razna, vă solicită atenția continuu, au uitat complet manierele la masă și scapă și vreun cuvânt cu P de față cu bunica, aveți nevoie de aceste simple instrumente (n-am zis ușoare!) pentru a nu o lua razna!
1. Coboară așteptările.
Cu cât ai așteptări mai mari – și avem această tendință cu toții, mai ales de sărbători – cu atât sunt mai multe șanse să fim dezamăgiți. Aveți o casă plină de copii și adulți (cel puțin 3 generații), gălăgie, agitație, energii diferite, și voi vă așteptați ca toată lumea să se comporte exemplar?!?
Din păcate, copiii nu au un program de comportament pentru sărbători pe care să-l accesăm, ba dimpotrivă, se vor da în stambă și vor exploda tocmai pentru că toți ochii sunt pe ei și pentru că toată lumea le spune că trebuie să fie „cuminți”!
2. Comunică așteptările tale întregii familii!
Odată ce ți-ai setat (a se citi limitat) așteptările, nu presupune că soțul, copii sau soacra, îți vor ghici gândurile. Găsește un moment de calm și relaxare și comunică-le – sau consultă-te cu ei despre – planurile voastre.
3. Umpleți-le cupa de dragoste, de la prima oră!
La trezire, alocați-le copiilor 20 de minute de pupături, îmbrățișări, gâdilituri și râsete sau alergături şi o bătaie cu perne, fiecare după preferinţe.
Tații nu sunt excluși de la aceste activități lipicioase, chiar ne bazăm pe ei la capitolul hârjoneală cu cei mici. Așa vă asigurați că se simt iubiți și prețuiți și le umpleţi cupa de atenție și dragoste, astfel că vor fi mult mai cooperanți și mai puțin mofturoși pe parcursul zilei.
4. Cere ajutor
Dacă vreți să faceți curățenie, cumpărături, mâncare și ….tot, în formulă completă (adică voi doi plus copiii), s-ar putea să se termine în crize de nervi și în friptură făcută scrum! Mai degrabă, împărțiți-vă atribuțiile, scoateți copiii din context, lăsați-i să se joace, scoateți-i afară, organizați o întâlnire cu unul-doi prieteni de-ai lor, apelați la bunici să iasă cu ei în parc ori să facă un joc de darts, Monopoly, sau să își pună la bătaie calitățile actoricești, jucând una din cele 6 scenete din Teatrul Tikaboo!
Cum, n-ai auzit până acum de el? Este cel mai recent joc produs de Tikaboo România. Copilul tău va putea alege un scenariu (jocul vine cu 4 scenarii adaptate după povești clasice), va pune decoruri, se va juca cu personajele (care sunt toate incluse în kit), va folosi intonații diferite, poate chiar va inventa propriile lui povești…
Ei se vor distra de minune cu prietenii sau bunicii voi veți fi de 2 ori mai eficienți și rapizi în terminarea treburilor.
Pentru mai multe detalii despre Teatrul Tikaboo, accesează linkul acesta.
5. Las-o mai moale cu programul/rutina
Dacă tot e vacanță, e sărbătoare, putem să mai sărim peste ora fixă de culcare, mâncare sau băiță! Poate că într-o zi săriți și peste somnul de prânz că să faceți o plimbare pe-afara sau să se joace cu verișorul cu care se întâlnește doar de 3 ori pe an! Flexibilitatea este cheia!
6. Împărtășește amintiri de când erai tu mic/mică
Copiii iubesc să asculte poveştile părinților sau bunicilor de când erau ei mici, ce făceau (cel mai mult le place să le spunem câte boacăne făceam), să se uite împreună pe albume de poze sau pe filmulețe cu părinții dar și cu ei când erau mai mici! Acesta este, de asemenea, o metodă foarte eficientă de a le cultiva recunoștința.
7. Implicați copiii în treburile casei
Nu vreau să spun să-i înveți să facă cozonaci sau să spele geamurile (deși spălatul geamurilor a devenit o bucurie pentru copiii mei, trag de mine mereu să mai spălăm geamurile, chiar și iarna pentru că ne-am distrat copios o dată făcând asta) ci mă refer la lucruri mici, potrivite vârstei lor, prin care ei se pot simți utili.
Cum ar fi: să-i aducă bunicii ochelarii, paharul sau un șervețel, să ajute la pusul și strânsul mesei, să ajute la pus vasele în mașina de spălat sau să se joace cu verișorul bebeluș, sunt toate modalități excelente prin care le antrenăm hărnicia, sentimentul de utilitate și îi ținem ocupaţi.
8. Fă o excepție
Nu mi-am închipuit niciodată cât de puternice sunt excepțiile pentru copii până nu mi-a spus-o băiatul meu! Când fac ceva neobișnuit, ceva interzis, ceva nou se simt puternici și simt că dețin controlul propriilor vieți. Aşa creaţi emoţii puternice şi, implicit, amintiri dragi.
9. Alegeți ieșirile în natură!
Natura este o sursă de liniște, de calm, de joacă și explorare pentru copii, beneficiile timpului petrecut în natură sunt numeroase.
Dacă aveți de ales între a sta în casă – unde sunt mult mai mulți factori de stres, de la spaţiul strâmt, muzică, gălăgie până la diverse ecrane – și să ieșiți la o plimbare să simțiți razele călduțe de soare, să admirați copacii înfloriți și mirosul de liliac, alegeți timpul petrecut în natură.
Dacă le plac animalele și viața la fermă așa cum le plac alor mei, vor iubi cele 6 povești, cele 15 figurine din lemn din tei natur cărora le pot da viață chiar ei. Pentru a afla mai multe despre acest set de joacă care-i apropie pe copii de natură, citiți mai multe despre jucăria Viața la țară. Copiii se vor distra de minune, vor fi mult mai puţin agitaţi şi solicitanţi și nu va trebui să stai cu gura pe ei.
10. Fără comparații
Oricât de bine vă ies sărbătorile acestea, există mereu tendinţa de a ne uita peste gard, la vecinul care a organizat o petrecere super distractivă şi a adus şi un ponei pentru copii, sau la prietenul care e în Creta sau Honolulu şi n-are nicio grijă.
Sfatul meu: intraţi mai rar pe reţelele de socializare, e evident că o să vezi pe Facebook şi Instagram doar imagini romanţate, soţi model, copii zâmbitori şi ascultători, cozonaci aburinzi şi ouă decorate ca-n reviste, iar asta nu e niciodată o bază bună de comparaţie!
Lucrurile sunt într-un fel sau altul în funcție de unghiul din care care privești
Mai presus de toate, nu uita să zâmbești, să faci haz de necaz – umorul ne poate salva din aproape orice situaţie, oricât de dramatică ar fi ea – şi să vedem lucrurile în perspectivă (the big picture, cum zice englezul)!
În rest, Paște fericit și liniștit!
PS: Sunt curioasă ce funcționează pentru voi! Îmi poți scrie în comentarii dacă ai folosit ghidul de supraviețuire de mai sus sau ce alte „trucuri” s-au dovedit eficiente pentru voi.