Statutul de părinte e o împlinire nemărginită, care aduce schimbări neașteptate și pozitive în viață fiecărui adult, dar și o reponsabilitate foarte mare pentru părinţi, care vor fi nevoiți să își reorganizeze programul în funcție de solicitările, nevoile și dorințele copilului.
Fiecare părinte își dorește să își vadă copilul fericit, dar uită că dacă el nu e fericit și linistit, nici copilul său nu va fi.
După cum observăm fiecare dintre noi, nu putem să fim părinți buni atunci când suntem stresați, indiferent cât de pozitive sunt intențiile noastre.
Din nefericire stresul a devenit o parte a vieții fiecărui om adult. Majoritatea oamenilor nici nu pot să conceapă viața fără stres.
Simptomele comune ale stresului la nivel fizic:
- durerile de cap
- tulburarile de somn
- somn agitat
- iritabilitatea
- stare de oboseală, tensiune
- creştere sau pierdere în greutate rapidă
- tensiune musculară, contracţii musculare
Simptomele comune ale stresului la nivel comportamental:
- devenim mai puţini sociabili;
- nu avem linişte;
- apetitul crește sau scade în mod exagerat atât în plan alimentar cât şi în cel sexual;
- devenim mai predispuşi la accidente;
- consumăm exagerat alcool, cafea, ţigări;
- ne este foarte greu să ne relaxăm;
- ne neglijăm;
- renunţăm uneori parţial sau complet la concediu;
- ne izolăm treptat de cercul de prieteni;
- începem să avem din ce în ce mai multe conflicte în familie;
- dificultăţi în vorbire ( bâlbâială, tremurul vocii)
Simptomele comune ale stresului la nivel emoţional:
- iritabilitate, supărare;
- nervozitate, stări depresive, anxietate, tensiune nervoasă;
- pierderea încrederii în noi şi în ceilalţi;
- scăderea satisfacţiilor, lipsa de entuziasm şi motivaţie;
- senzaţia de a fi atacat;
- umor nejustificat
Stresul parental poate fi recunoscut prin faptul că părintele simte că:
- viața lui s-a schimbat, nu mai e ca înainte
- e depășit de situație
- resursele financiare nu sunt de ajuns
- nu are timp de el
- vrea să evadeze din rolul său de părinte și are tendința de a se “răzbuna” pe copil pentru aceste neajunsuri
O cauză importantă a stresului părintilor vine tocmai din dorința de a satisface toate nevoile copiilor în cel mai scurt timp, aceștia ajungând la epuizare în lupta lor de a oferi totul.
Stresul părintilor poate influența comportamentul copiilor. Copiii care cresc într-un mediu în care există certuri permanente, au la nivel fiziologic un nivel mai ridicat de cortizol (hormonul stresului), iar zonele din creier responsabile cu emoțiile negative sunt mult mai activate decât la copiii care cresc într-un mediu cu stres relativ mic sau mediu.
Fiecare dintre noi are responsabilitatea de a-și gestiona propriul stres.
Iată 15 idei care te pot ajuta să faci față stresului atunci când ești părinte:
1. Identifică sursa stresului
Primul pas în eliminarea stresului este să identifici care este problema și să încerci să elimini cauza.
2. Ai grijă de tine
Ca să poți avea grijă de copiii tăi, este nevoie ca mai întâi să ai grijă de tine.
3. Ține-ți focusul pe pozitiv
Intreabă-te dacă va mai conta situația respectivă peste un an de zile de acum încolo. Merită cu adevărat să îi dedici toată această agitație, nervi, anxietate sau îngrijorare în care te afli din cauza ei.
4. Asigura-te că dormi suficient
Un somn bun este una din metodele cele mai eficiente de combatere a stresului pentru ca el ajuta mintea și corpul să fie în formă maximă ca să poata combate factorii agresori generatori de stres.
5. Fii realist
A avea asteptări realiste de la tine și de la cei din jurul tău este unul din mijloacele eficiente de a gestiona stresul. Nu pretinde să fii perfect și nu aștepta ca altii să fie, pentru că nimeni nu poate fi.
Atunci când ai așteptări nerealiste de la copiii tăi sau de la alți oameni, sau când ai asteptări care nu corespund unei înțelegeri prelabile între tine și o anumită persoană, nu faci decât să îți crești nivelul de stres.
6. Dezvoltă-ți un hobby
Un hobby îți tine ocupate mâinile și mintea. Poti să practici și yoga ca sa eliberezi stresul.
7. Nu uita că întotdeauna alegerea este la tine
Emotiile tale sunt în mana ta. Tu le poți controla sau ele te controlează pe tine.
8. Cere ajutor când simți că situația te depășește
Fie că e vorba de partenerul de viață, mama, un coleg de serviciu în care ai încredere sau un specialist, atunci când discuți cu cineva, te vei elibera de griji si vei putea să vezi mai clar cum stă treaba.
9. Practică un sport
Sportul te ajută să scapi de stres, și îți sporește starea de bună dispoziție.
10.Accepta lucrurile pe care nu le poti schimba
Unele surse de stres sunt inevitabile. Nu poti preveni anumite situatii, cum ar fi moartea unei persoane dragi, o boală gravă sau o criza economică.
In astfel de situații, poți doar să accepti lucrurile așa cum sunt. Acceptarea poate fi dificilă uneori, însă pe termen lung este o optiune mai ușoara decât să te împotrivești.
11. Joacă-te cu copilul tău
Copilul tău are nevoie de tine si tu de el.
Jocul ne destinde întotdeauna şi ne face să râdem. În timpul jocului poţi să îţi manifeşti afecţiunea prin îmbrăţişări care dau o energie bună şi ajută mult la destresare, te binedispun, atât pe tine cât și pe copilul tău.
Îți propunem un joc creat special pentru a te ajuta pe tine și copilul tău să vă conectați, să vă dezvoltați inteligența emoțională: EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale. Acest joc a fost creat special pentru a-i învăța pe copii emoțiile într-un mod distractiv.
12. Respiră profund de cel puțin 20 de ori pe zi
Acordă atenţie respiraţiei. Când suntem agitaţi sau supăraţi, respiraţia noastră este mai accelerată, ceea ce face ca inima să bată mai rapid şi neregulat. Acest lucru amplifică starea de agitaţie şi nelinişte.
Pentru a ne linişti e bine să respirăm profund de câteva ori. În acest fel, bătăile inimii devin regulate iar plămânii se umplu cu aer şi corpul se relaxează.
13. Fă ceva distractiv în fiecare zi
În momentul în care reușești să faci ceva distractiv în creier se produc niște schimbări care îți vor debloca umorul și creativitatea. Acest lucru te va ajuta să îți schimbi perspectiva și vor permite muschilor să scape de tensiune si organismului să se detoxifice.
14. Stabilește-ti prioritățile
Unul din factorii majori care contribuie la apariția stresului îl reprezintă un program foarte încărcat, cu multe sarcini de îndeplinit în fiecare zi.
O solutie pentru această situație ar fi să te gândesti serios la cât de importante sunt toate lucrurile pe care le faci.
E posibil ca unele să le faci doar din obișnuință sau doar pentru ca ți-ai impus tu (însă nu sunt o prioritate), astfel ca poți renunța la ele.
Spre exemplu: o curatenie făcută în mod exagerat nu își mai are rostul atunci când ești foarte ocupat.
15. Practică recunoștința zilnic
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a transforma o stare negativă într-una pozitivă este să te gândești la lucrurile frumoase din viața ta sau din momentul respectiv.
Poate fi orice, de la o persoană specială la vremea de afară, etc.
Stresul este foarte puternic pentru că afectează starea generală de sănătate a organismului.
Dă-ti voie să înveți cum să faci față stresului. Dă-ți voie să simți tot ce simți. Fie si sentimentele negative. Din ele crești.
Atunci când faci schimbări în stilul tău de viaţă este primul pas pentru combaterea stresului.
E important să avem încredere în noi, să credem că putem face față factorilor de stres, să avem obiective personale și planuri pentru atingerea lor.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 129 shares