“Dacă nu-ți convine ceva, schimbă acel lucru. Dacă nu-l poți schimba, schimbă modul în care te gândești la lucrul respectiv.” – Mary Engelbreit
Nu întotdeauna suntem multumiți de felul în care interactionăm sau ne purtam cu ceilalți semeni. Cu toții ne dorim să devenim persoane mai bune, dar de multe ori nu știu cum să facem acest lucru.
Viața este plină de urcușuri și coborâșuri. Este important ca la sfârșitul fiecărei zile să reflectăm la ce am făcut și să vedemce putem face pentru a deveni persoane mai bune.
Iată 10 virtuți care te pot ajuta să devii o persoană mai bună:
1. Încrederea în sine
Încrederea în sine este felul în care noi ne percepem pe noi înşine. Lipsa încrederii în sine este un semn că, fie în mod conștient, sau inconștient, nutrim gânduri negative despre propria noastră persoană.
Încrederea în sine nu vine din exterior, nici de la părinți, nici de la prieteni sau de la iubiți si iubite, nici de la psiholog, nici de la grupurile de susținere.
Încrederea în sine vine dintr-un act de trezire. De aceea, în loc să-ți pui bariere mentale atunci când dai de greu, fii curios, ia atitudine, pune-ți zilnic întrebări de genul:
- Cum mă simt?
- De ce mă simt cum mă simt?
- Ce nu-mi place la mine?
- Cum aș vrea să fiu?
- Ce pot face să ajung acolo unde îmi doresc?
- Ce pot să fac în fiecare zi pentru a-mi crește încrederea în propriile forțe?
- Care este frica mea cea mai mare?
Uneori nu putem accepta eșecurile, iar acest lucru ne blochează să mergem mai departe în a ne îndeplini visele.
2. Reziliența
Este abilitatea de a depăşi problemele care apar în viețile noastre și de a ne adapta la schimbare. A fi rezilient nu înseamnă că o persoană nu experimentează dificultăți sau stres.
„Nu cea mai puternică specie supraviețuiește, nici cea mai inteligentă. Ci aceea care este cea mai adaptabilă la schimbare.” ~ Charles Darwin
Componentele de baza ale rezilienței există în fiecare dintre noi: optimismul, capacitatea de a rezolva probleme, adaptarea la mediu, abilități de comunicare sau puterea de a ne descurca în situații dificile, abilitatea de a identifica singuri soluții.
Cum ne putem crește reziliența:
- acceptând faptul că în afară de propria atitudine nu putem controla nimic în viață: nici evenimentele, nici pe alți oameni
- cautând sprijin la ceilalți: relațiile cu alți oameni constituie o rețea de sprijin și ajutor reciproc
- cautând soluții nu motive să ne plângem
- având grijă de noi înșine: odihnindu-ne, renunțând la vicii, (dacă avem), făcând lucruri care ne plac nu doar lucruri care trebuie făcute
- păstrându-ne calmul ăn situațiile stresante: aducându-ne aminte că întodeauna după furtună iese soarele
3. Empatia
Este capacitatea de a înțelege și de a simți emoțiile și gândurile unei persoane, ca și cum le-am trăi noi înșine.
Empatia înseamnă a privi prin universul persoanei, a o aprecia fără a o judeca, a-i simți sentimentele ei și a-i comunica înțelegere.
Este un lucru pe cât de greu, pe atât de satisfăcător, este baza tuturor relațiilor de succes.
Empatia presupune să alegem conștient să fim vulnerabili, deoarece pentru a ne conecta cu alți oameni, profund, trebuie mai întâi să ne conectăm cu o parte din noi care știe despre ce este vorba, care știe exact cum se simte acea persoană.
Pentru a putea să fim empatici este nevoie în primul rând să avem o conștientizare de sine foarte bună și un grad înalt de auto-înțelegere.
Incearcă așadar să citești fețele oamenilor din jurul tău, fii atent la gesturile lor, ascultă vocile lor, încearcă să le distingi,încearcă să înțelegi de ce spun anumite lucruri, de ce acționeaza în felul în care o fac, de ce gesticulează, de ce se retrag.
Citește mai multe despre empatie în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru împreună cu prof. Florian Colceag (supranumit ”creatorul de genii”):
4. Ascultarea activă
Să asculţi înseamnă să priveşti: nu există ascultare activă fără contact vizual. Privirea deschide canalele de comunicare; prin privire recunoaşti prezenţa celuilalt, manifești dorinţa de comunicare, interes, respect.
Prin privire îți faci cunoscută starea ta de spirit. În acest fel interlocutorul va putea citi o anume „expectativă pozitivă”, adică acea atitudine care denotă o atenţie binevoitoare acordată celuilalt şi faptul că te aştepți să primești de la interlocutor mesaje importante.
De asemenea, să asculţi cu adevărat înseamnă să fii empatic cu gândurile şi sentimentele celuilalt.
5. Răbdarea
A fi răbdător înseamnă să nu renunți niciodată. Atunci când un lucru pe care ți-l dorești foarte mult nu se întâmplă așa cum îți dorești, nu îți abandona obiectivele, deoarece răbdarea presupune păstrarea calmului și a încrederii.
6. Politeţea
Persoanele politicoase învaţă să fie răbdătoare, o calitate indispensabilă celor care trăiesc mult şi sunt sănătoşi. În familie, politeţea formează caractere şi scuteşte partenerii de foarte multe probleme emoţionale, psihice şi fizice.
Există mai multe modalităţi simple şi eficiente pentru a deveni mai politicoşi şi a ne schimba în bine viaţa.
Politeţea este de cele mai multe ori un program instalat în copilărie de către familie sau chiar de şcoală. Asta nu înseamnă că dacă nu am avut profesori sau părinţi ca să ne înveţe, nu putem învăţa singuri să devenim politicoși.
Persoanele politicoase vor manifesta o stare de bine, iar organismul va genera serotonină şi endorfină, care mai sunt numiți şi hormonii fericirii.
7. Speranţa
Speranța este o rază de lumină de care toți avem nevoie la un moment dat în viață.
Speranța este diferită de încrederea în sine și de optimism. Încrederea în sine reflectă credința că avem abilitățile necesare într-un domeniu sau altul. Optimismul reflectă așteptarea ca, lucrurile vor merge bine. Speranța le pune oarecum la un loc pe ambele și ne ajută să găsim soluții și resurse pentru perservență.
8. Iertarea
O viață armonioasă presupune echilibru interior, iar un prim pas este iertarea de sine.
Supărarea, suferințele, dezamăgirile, oricât de copleșitoare ar fi, scad în intensitate atunci când învățăm să le depășim. Iertarea de sine este necesară pentru ca în sufletul nostru trăiește vina și numai iertarea o poate vindeca.
Doar atunci când ne împăcăm cu o anumită situație, cu o greșeală, cu o pierdere, cu o rătăcire de moment, abia atunci reusim să ne iertam.
Ne învinovățim și luăm asupra noastră o mulțime de responabilități care nu sunt ale noastre și în același timp ignorăm cu desăvârșire responsabilitățile care le avem cu adevărat.
Iartă-te pe tine și ceilalți deoarece atunci când acorzi iertarea, găsești în celălalt și în tine ceva valoros.
9. Umorul
Prin intermediul umorului se realizează coeziunea socială, oamenii se apropie, se manifestă și trăiesc împreună anumite idei și dispoziții.
Umorul poate fi privit ca o manieră prin care încercăm să îmbunătățim realitatea, atunci când exprimentăm evenimente dureroase sau neplăcute.
10. Cunoaşterea de sine
Cunoaşterea de sine merge mână în mână cu încrederea în forţele proprii. Nu poţi avea încredere în tine dacă nu te cunoşti.
Ca să ajungi să te cunoşti, trebuie să ajungi să-ţi vezi şi să-ţi accepţi şi defectele, nu doar calităţile.
Nu există cale mai eficientă de a ajuta pe cineva decât aceea de a-l determina să se cunoască pe sine. Atunci când dorim să ajutăm pe cineva să se cunoască pe sine nu putem decât să-l ajutăm să fie conștient de puterile cu care a fost înzestrat.
Fiecare zi este o nouă oportunitate de a fi o persoană mai bună. Întotdeauna când îţi stabileşti o ţintă, priveşte deja dincolo de ea, ca şi cum ai fi depăşit-o.
“Nimic nu valorează mai mult decât ziua de azi.” – Goethe
Atunci când știi în ce direcție vrei să schimbi întregul, îți vor fi clare și direcțiile în care vei face pași pentru a schimba în detaliu. Dacă nu știi încă direcția “întregului”, începe cu pași mici.