Copilul tău continuă să facă tot ceea ce-i spui să nu facă? Îi spui să nu-și lase hainele aruncate pe jos și le găsești pretutindeni? Îl rogi să nu plece cu mâncare prin casa și găsești resturi și  firimituri peste tot?

Într-adevăr, unul dintre subiectele sensibile ale părinților este dificultatea de a-l determina pe cel mic să coopereze. Te-ai întrebat probabil de o mie de ori – „De ce continuă oare să facă ceea ce i-am interzis?” În funcție de vârsta sa, acest lucru este, probabil, normal. Este posibil ca, pentru moment, să nu fie capabil să înțeleagă toate instrucțiunile.

Noi, părinții, avem tendința de a institui regulile sub formă de negații: „Nu țipa!” Ori, este dovedit științific că, în general, creierul va păstra esența propoziției: „Nu țipa!” devine astfel „Țipă!” Este ca atunci când ți se spune să nu te gândești la o pisica verde… Evident, ai vizualizat o pisica verde. Ideea este aceea de a renunța la negații și de a folosi instrucțiunile pozitive: Astfel, „nu țipa” poate fi transformat în „Prefer să vorbești încet.”

 Potrivit lui Isabelle Filliozat, renumit psihoterapeut francez, interdicțiile se concentrează asupra comportamentului rău, în timp ce regulile și instrucțiunile îi permit copilului să se concentreze asupra a ceea ce are dreptul să facă, asupra libertății sale de mișcare:

Interdicții => comportament nedorit

Instrucțiuni => libertate de mișcare

Dacă copilul dumneavoastră continuă să facă ceea ce este interzis, iată 5 idei de urmat, propuse de specialiști:

  1. Elaborați reguli mai degrabă cu indicații decât cu limite:

   Isabelle Filliozat o spune adesea: copiii adoră regulile și urăsc limitele. Este mai ușor să ai reguli și un ghid, decât limite. Vă puteți imagina ca și adulți, să fie cineva care să vă amintească mereu ce nu aveți voie să faceți? Ar fi frustrant.

  1. Arătați-i ce poate face:

  În loc să-i arătați limitele, încercați să-i arătați tot ce poate face. Dacă nu doriți să joace fotbal în casă, de exemplu, arătați-i că puteți ieși împreună în parc sau că sunt alte lucruri de făcut în interior.

  1. Explicați aceste linii directoare pentru a-l împuternici:

   În funcție de vârsta sa, va înțelege mai mult sau mai puțin instrucțiunile. A-i explica regulile presupune a-l implica și a-l împuternici. Trebuie să repeți cât mai des o instrucțiune pentru a fi asimilată. Spre exemplu, poți să lipești pe oglinda din baie un post-it drăguț cu o periuță de dinți zâmbitoare care îi va aminti să se spele pe dinți.

  1. Dezvoltați în el respectul pentru reguli, mai degrabă decât ideea de respectare a ordinelor:

  Ca și părinți, le transmitem copiilor valorile noastre. Putem dezvolta în ei plăcerea de a-i respecta pe ceilalți; nu aceea de a se supune ordinelor, ci de a arăta respectul cuvenit celor din jur, de a respecta regulile și oamenii pentru a fi la rândul lor respectați.

  1. Oferiți-i exemplul personal și spuneți cu voce tare ce faceți:

Părinții sunt primele modele ale copiilor. Ei învață prin imitație. Așadar, să dăm un exemplu pozitiv. Dacă atunci când îți întâlnești vecinii, saluți politicos, el va învăța să adopte același comportament. Fără îndoială, exemplul pe care-l oferi valorează mai mult decât o mie de cuvinte, de instrucțiuni sau de reguli.

Cu toții ne dorim să transmitem valori frumoase copiilor noștri, însă a fi părinte se învață pas cu pas. Regulile pe care le dorim respectate trebuie să fie clare, constante, concrete, să indice limpede comportamentul dorit. Oferiți-i copilului explicațiile necesare și acordați-vă timp pentru a-l asculta. Uneori, simplul fapt de a va simți aproape îl va determina să devină mult mai cooperant și mai deschis.

Și, nu uitați! Cooperarea copiilor trece și prin valorizarea venită din partea părinților. Prețuiește și cele mai mici eforturi. În felul acesta, se va simți apreciat pentru ceea ce face bine, nu judecat pentru ceea ce face rău. Cu timpul, dacă oferim climatul potrivit, cooperarea va fi naturală. Așa că, ai încredere în tine și în copilul tău, conectează-te cu nevoile sale și, astfel, vei găsi echilibrul între a-l ghida eficient și a-i acorda spațiul necesar să experimenteze, să descopere, să învețe, să crească frumos.

Tu ce metodă folosești pentru a-l determina pe copilul tău sa coopereze?

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes