Ți s-a întâmplat vreodată să te întrebi dacă ai procedat sau nu corect în ceea ce privește educația copilului tău?

Mie, da! Și, sincer, cred că ni se întâmplă tuturor la un moment dat. A găsi acel echilibru între reguli, disciplină, libertate și creativitate se întâmplă să nu fie întotdeauna foarte ușor.  Însă, când vine vorba despre părinți, puține lucruri se dovedesc la fel de contraproductive ca autoritarismul și cererea excesivă. Este mult mai practic să folosim strategii motivaționale care întăresc respectul de sine și motivația copiilor. Tocmai de aceea, astăzi ne-am gândit să abordăm subiectul disciplinei pozitive.

Disciplina pozitivă se caracterizează prin autodeterminare, prin utilizarea normelor care ghidează, dar nu înăbușă. Avem uneori tendința să fim prea exigenți cu copiii noștri, să nu ne dăm seama de presiunile pe care le punem pe umerii lor.

Da, limitele și obligațiile sunt utile, cu toții trebuie să ne adaptăm la anumite cerințe și obligații pentru a trăi în societate. Cu toate acestea, este important să alegem cu atenție maniera în care stabilim limite sau reguli în educația copiilor. În acest sens, strategiile de disciplină pozitivă, strategii care să le permită copiilor să obțină tot ce este mai bun din ei înșiși fără a se simți suprasolicitați, reprezintă o alternativa demnă de luat în considerare.

Poate încă nu știai, însă exista consecințe grave ale hiper-exigenței asupra copiilor. Din dorința de a le face bine, de a-i ajuta să se încadreze în societate, ajungem uneori să avem cerințe excesive sau impuse incorect. Nu doar că le vom limita libertatea de exprimare, dar vom putea cauza și probleme precum:

  • dependența și incapacitatea de a lua propriile decizii;
  • stima de sine scăzută;
  • iritabilitatea, anxietatea și agresivitatea;
  • teama de a greși și de a-și asuma riscuri etc.

 De aceea, vă propunem în cele ce urmează câteva strategii despre cum să implementăm disciplina pozitivă și cum să încurajăm responsabilitatea copiilor noștri:

  1. Stabilește o rutină

   Deși mulți o urăsc, rutina ne ajută să ne punem viața în ordine. În acest fel, mintea noastră este „programată” pentru a îndeplini anumite funcții în momente specifice. Acest obicei simplu le va permite copiilor să-și cunoască responsabilitățile în fiecare situație. De exemplu, vor ști că după cină vor trebui să se culce.

  1. Fă-ți timp pentru ei

Întărirea legăturilor dintre părinți și copii este fundamentală din toate punctele de vedere. În primul rând, astfel vor atinge echilibrul emoțional atât de necesar dezvoltării. Acest echilibru emoțional le va permite să dezvolte o motivație mai mare, să aibă liniște și perseverență în atingerea obiectivelor. Se vor simți în siguranță și vor avea mereu sentimentul că pot găsi în tine ca părinte susținerea necesară pentru a evolua. Copilul se poate bucura de atenția ta prin gesturi simple, dar de preț precum citirea poveștii de seară, implicarea lor în activitățile casnice, jocul cu ei, chiar și pentru un scurt timp etc.

  1. Recunoașteți realizările și progresele lor

O parte importantă a disciplinei pozitive este lăudarea copiilor atunci când fac ceea ce trebuie. Punctarea mai cu seamă a comportamentelor pozitive decât a celor negative va ghida copilul spre deprinderea unor atitudini de care vom putea fi mândri. Recunoașterea acțiunilor și a abilităților copilului îi vor da încredere în sine și-i vor întări motivația.

  1. Așteptările limitate: cheia disciplinei pozitive

A implica sau a forța copilul să facă mii de activități extracurriculare, a pretinde că cel mic este cel mai bun la toate nu este o soluție. Mai cu seamă, identificați și apoi valorificați abilitățile pe care le are față de lucrurile care îl pasionează. Prin urmare, este recomandabil să aleagă ce sport să practice, ce limbă să învețe sau ce instrument să joace, nu să le facă pe toate.

  1. Nu deveni permisiv

Poate cele prezentate mai sus ți-au dat impresia că trebuie să fii permisiv. Însă nu despre asta e vorba. Copilul trebuie să învețe că există reguli și cerințe care trebuie respectate. Prin urmare, nu ezita în a stabili reguli, de preferat, împreună cu el, astfel, va înțelege cum să le respecte de la o vârstă fragedă, fără a interpreta că libertatea îi este constrânsă.

  1. Oferă-i posibilitatea de a alege

În loc să îi dai ordine, este mai potrivit să îi dai posibilitatea de a alege. Astfel, solicitările tale vor părea mult mai plăcute și mai respectuoase pentru el. De exemplu, în loc să spui doar „stai jos și fă-ți temele”, are mai mult sens să întrebi: „luăm gustarea înainte sau după ce îți faci temele?” Vei vedea că se va simți motivat pe măsură ce dobândește mai multă „independență” și libertate în deciziile sale.

 După cum puteți vedea, disciplina pozitivă vizează în special modul de abordare a copilului și este perfect aplicabilă în viața de zi cu zi. În esență, este vorba despre stabilirea unor legături bazate pe înțelegere, respect și apreciere reciprocă între părinți și copii. A impune este înlocuit cu a convinge, ceea ce nu exclude autoritatea și limitele acasă.

Prin implementarea acestor strategii, creezi un mediu clar și sănătos; copilul va înțelege că ești capabil să stabilești și să respecți limite, și, în același timp, să-i acorzi toată atenția și afecțiunea de care are nevoie. Aplicarea regulilor, o comunicare deschisă și conectarea permanentă cu cel mic vor face minuni.

Dacă vrei să mai afli și alte metode de disciplinare te invit să citești și acest articol.

Ție care metodă ți se pare cea mai eficientă? Abia aștept să împărtășești cu noi!

  

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse