Ce sunt rupturile?
Este inevitabil ca părinții să se nu se confrunte cu neînțelegeri, certuri și alte sincope în comunicarea cu proprii copii.
O astfel de sincopă se mai numește și ruptură. Conștientizarea acestor rupturi este un pas esențial în construirea unei relații armonioase cu al tău copil.
Uneori relațiile cu copiii devin tensionate, părinților nu le place întotdeauuna de copii lor și n-au mereu sentimente bune față de ei, mai ales atunci când ai lor copii se comport în moduri care fac viața lor dificilă.
Uneori sentimentul de vinovăție a unui părinte legat de propria lui furie față de copil îl împiedică să conștientizeze sau să-i pese de legătura ruptă. Această culpabilizare poate bloca inițierea procesului de refacere a rupturii și poate mări distanța dintre părinte și copil. Înțelegerea de sine legată de aceste procese poate să deschidă porțile reconectării.
Faptul de a fi blând și empatic față de tine însuți te poate ajuta să nu te lași absorbit în propriile reacții emoționale față de copilul tău.
Neînțelegeri și perturbări ale legăturilor cu copii noștri vor exista inevitabil, oricât de bine am aplica noi principiile de parentaj. Rupturile sunt o parte normală a oricărei relații.
Legătura dintre copil și părinte se află într-o continuă schimbare. Uneori comunicarea este conjugate și concertată, atât părintele cât și copilul se simt înțeleși. Această concertare și convergentă ne fac să ne simțim bine. Atunci când există experiențe repetate de conectare, poate exista sentimentul rezonanței, în care simțim prezența pozitivă a celuilalt în noi și simțim că avem un loc în celălalt. Acest nivel nu poate fi menținut constant.
Refacerea rupturii
Refacerea rupturii este o experiență interactivă care începe de obicei cu propriul process de echilibrare al părintelui. Este foarte dificil pentru un părinte furios să înceapă acest proces.
Părintele trebuie să își acorde timpul necesar pentru a se reechilibra pentru a se putea reconecta cu al său copil. Altfel va fi foarte dificil pentru copil să inițieze reluarea legăturii cu un părinte care s-a înfuriat sau a rupt legătura într-un mod înspăimântător.
Amintirea acelei rupturi, în special în momentele de mare încărcătură emoțională, ca și nevoia de relaționare, duce la apariția rușinii. Acest lucru făcând dificilă refacerea rupturii atât pentru copil cât și pentru părinte.
Nu toate rupturile pot și refăcute imediat. Fiecare parte are nevoie de timp pentru a procesa evenimentele și sentimentele pe care le au în legătura cu acea situație.
Cum poți ajunge la echilibru pentru a putea reface ruptura?
- distanțează-te mental și fizic de copil și analizează ce a cauzat conflictul
- nu atinge copilul când ești furios, furia se poate exprima prin mâinile tale, transformându-se în acte vătămătoare, ceea ce va face
- procesul de refacere a rupturii și mai greu de rezolvat
- nu te mai gândi la ruptură, respiră adânc, relaxează-ți mintea
- fă un exercițiu fizic pentru a redirecționa intensitatea stării și a folosi energia data de adrenalină într-o manieră nevătămătoare
- ieși în natură, te va ajuta să te liniștești
- bea puțină apă sau un ceai, te va ajuta să îți schimbi starea
- după ce te-ai liniștit încearcă să găsești soluții de reconectare cu al tău copil
- gândește-te la propriile probleme reziduale și la motivul pentru care au fost ele activate în timpul interacțiunii
- încearcă să vezi situația și din prisma copilului
- ce crezi că a simțit el când s-a produs ruptura?
- fă eforturi să reiei legătura și să refaci ruptura cât de curând posibil deoarece copiii nu pot suporta perioade lungi de separație, fără a se
- simți abandonați și stresați
- evită să îți urăști propria vulnerabilitate și nevoie de conectare
- evită să proiectezi această ură asupra copilului ca furie intensă față de comportamentul lui
- respectă stilul copilului tău de a procesa o ruptură și a reintra în relație
- dacă la prima încercare de reconectare copilul te respinge nu renunța
- abordați experiența rupturii într-o manieră neutră, păstrând în minte dubla focalizare :”A fost greu pentru amândoi să ne certăm așa. Îmi doresc ca noi să ne simțim din nou bine împreună. Hai să discutăm despre asta.”
- după ce ți-ai declarat intențiile de reconectare și recunoaștere a dificultăților pe care le întâmpinați unul cu celălalt, îți poți asculta copilul în legătură cu ce simte și ce gândește
- nu îi judeca răspunsurile
- fii deschis la punctul său de vedere
- fii alături de copilul tău oglindindu-i modul în care înțelegi experiența evenimentelor așa cum a avut-o el
- acordă atenție atât conținutului percepțiilor, cât și semnificației acelei experiențe emoționale
- explică-i faptul că e normal ca unii oameni să mai aibă ieșiri nervoase, dar că după ce acestea trec totul revine la normal
Controlul emoțiilor
Modul în care comunicăm cu ai noștri copii ne ajută să determinăm modurile în care ei învață să-și controleze emoțiile și impulsurile.
Citește mai mult despre cum poți avea o relație grozavă cu al tău copil în cartea ”Copilul tău este un geniu!”:
Așadar, dragi părinți, nu așteptați prea mult să refaceți ruptura dintre voi și copii, conectați-vă cu ei și refaceți legătura dintre voi până nu devine prea greu de refăcut.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 114 shares