Acomodarea

Grădinița este un pas mare atât pentru copii, cât și pentru părinți. A avea o educatoare potrivită poate face diferența.

Încă din primele zile de începere a grădiniței este foarte importantă atitudinea ta ca părinte față de educatoare.

Poate că un alt părinte ți-a spus ceva care te-a făcut să te îngrijorezi; poate că această educatoare este și ea la rândul ei nouă în grădiniță și are la rândul său nevoie de o perioadă de integrare și acomodare, ca noi toți de altfel când ne confruntăm cu situații sau locuri noi.

Un lucru foarte important este să nu judeci după aparențe, să nu pui etichete, să ai răbdare să vezi rezultatele care vor apărea în comportamentul copilul tău după ce va interacționa cu ea o perioadă mai lungă de timp.

Acomodarea poate dura zile sau luni, așadar urmărește cu atenție emoțiile și stările copilului tău în această perioadă.

Fiecare cadru didactic ar trebui să fie conștient de relevanța rolului său ca model pentru copil.

Reflecția cadrelor didactice asupra propriilor așteptări și a stilurilor de relaționare cu preșcolarii ajută la îmbunătățirea și ajustarea celor două.

Educatoarea trebuie să creeze un mediu cald și primitor în care copiii să se simtă în siguranță și în care nevoile lor să fie abordate.

Interacțiunile educator-elev ar trebui să se caracterizeze prin sensibilitate, disponibilitate și consistență.

Educatoarea îi pot ajuta pe copii să-și construiască o imagine de sine pozitivă. Îmbunătățirea acestora, generând așteptări adecvate de realizare și făcându-l pe copil să se simtă acceptat.

Și tu îl poți ajuta, folosind ideile din cartea ”Copilul tău este un geniu”, scrisă de Florin Alexandru împreună cu prof. Florian Colceag (numit și ”antrenorul de genii”):

Cum îți dai seama că al tău copil este (ne)fericit la grădiniță? 1

Este important să se respecte ritmul de adaptare și învățare a fiecărui copil.

Copiii au nevoie de familie și de grădiniță/școală pentru a lucra împreună, pentru a le oferi o educație mai bună.

Iată câteva lucruri care ar trebui să te ajute să-ți dai seama dacă educatoarea copilului tău este cea potrivită:

  • Ești confortabil atunci când comunici cu educatoarea copilului tău. Poți vorbi cu ea despre lucrurile frumoase, dar și despre cele mai puțin frumoase. Copilul tău este cel mai valoros din viața ta, așadar este important să ai încredere în persoana care se ocupă de el zilnic. Dacă ai o oarecare reținere în a discuta cu ea despre lucruri care sunt mai puțin pozitive de teamă să nu provoci o distanțare între tine și ea sau între ea și copil, nu este un semn bun.
  • Pleci cu inimă ușoară atunci când îți lași copilul la grădiniță
  • Educatoarea nu vorbește niciodată negativ despre alți părinti sau copii
  • Ea îl scoate pe copilul tău din zona de confort, dar în același timp îi oferă și o rutină sigură și activități care neobișnuite.
  • Îți povestește zilnic ce a făcut copilul tău, care sunt punctele lui forte, dar și unde încă mai este de lucrat. Nu ascunde lucrurile mai puțin pozitive. Îți spune ce a mâncat și cu ce prieteni s-a jucat. Știi dacă a fost lovit, dacă a fost trist, dacă ar fi fost mușcat.
  • Aveți multe idei în comun legate de metodele de disciplinare și modelul de educare
  • Îți pune copilul în situații care îi vor aduce succesul. Are o abordare pozitivă. Ea are grijă de stima de sine a celor mici. Îi ia în brațe. Ea le spune că sunt isteți, frumoși și îi iubește.
  • Copilul tău este fericit și merge cu bucurie dimineața la grădiniță
  • Atunci când ajunge la grădiniță îi sare educatoarei în brațe și este încântat
  • Atunci când îl iei de la grădiniță este liniștit și pozitiv
  • Îți povestește fericit despre activitățile care i-au plăcut acolo
  • Vorbește despre educatoare cu drag
  • Vrea să vă jucați împreună de-a grădinița, imitând educatoarea în aceste activități
  • Noaptea are un somn liniștit
  • Se joacă fără să aibă nevoie de instrucțiuni
  • Își exprimă emoțiile fără teamă
  • Face alegeri având încredere în el însuși
  • Se conectează ușor cu tine, dar și cu ceilalți adulți

Semne care te avertizare că al tău copil este nefericit la grădiniță:

  • Acuză dureri de stomac sau diaree înainte de a merge la grădiniță
  • Este foarte nervos și dezvoltă obiceiuri neobișnuite, cum ar fi rosul unghiilor, suptul degetului, se trage de păr sau urinează în pat.
  • Este tăcut, nu vorbește despre grădiniță deloc sau devine nervos atunci când aduci în discuție educatoarea, colegii sau pe orice altceva din grădiniță.
  • Este mai mereu plictisit și nu mai vrea să meargă dimineața la grădiniță.
  • Îi este teama de a se întoarce la grădiniță

Pentru fiecare copil educatoarea potrivită trebuie să fie pasionată, corectă, pozitivă și să inspire încredere. Ea este sinceră, zâmbitoare și afectuoasă, fermă atunci când este necesar, dar și reconfortantă. Este creativă și plină de energie. Are o dragoste față de copii care se citește în ochii ei. Este amuzantă și degajată. E o persoană frumoasă în interior. Cea mai bună educatoare este încă un copil în inima ei.

Îți doresc așadar, dragă părinte, să găsești educatoarea cea mai potrivită pentru copilul tău.

This Post Has 3 Comments

  1. Elena Uifălean

    Mulțumesc pentru articol! Sunt fericită că mă regăsesc, ca fiind educatoarea potrivită pentru orice copil!
    Felicitări! Sper să citească mulți părinți articolul, pentru a avea un copil fericit, care să frecventeze cu drag grădinița!

  2. Mimi

    In articol am regăsit puncte pozitive actuale și negative din trecut, am decis la un moment dat sa schimbăm educatoarea și am văzut diferență și rezultate minunate despre copilul meu. Aveti grija de copii voștri ca părinți și ca educatori e o mare responsabilitate să fii capabil să descoperi potențialul fiecărui micuț și să îl valorifici .

    1. Anamaria Chiș

      Ne bucurăm că te-ai regăsit în acest articol! Ne bucurăm totodată pentru decizia ta și pentru rezultatele pe care le-ai obținut în urma ei.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse