Copilului meu nu îi place la şcoală, fetiţa mea nu vrea să meargă la grădiniţă, copiii mei se bat, fiul meu cel mare o bate pe surioară lui nou născută!

Te regăseşti în vreuna dintre afirmaţiile de mai sus? Atunci înseamnă că eşti în căutare de o mână de ajutor.

psihologia desenului la copilCând am studiat dezvoltarea personală prin artă şi am făcut primul exerciţiu practic, acesta a constat în realizarea unor desene şi interpretarea lor cu ajutorul colegilor, psihologilor şi instructorilor.

Pot doar să-ţi spun că am ajuns să mă cunosc şi să mă descopăr prin intermediul unor (aparent) simple desene. E extraordinar, devine un exerciţiu de zi cu zi – pe care ţi-l recomand şi ţie.

Curând după terminarea cursului am lucrat cu copiii de la spitalul de psihiatrie.

În apropierea Crăciunului, când am ajuns acolo, am profitat de sărbători şi am realizat o serie de desene pentru expoziţia cu vânzare din ziua de Crăciun.

Ştii care a fost partea cea mai frumoasă? Nu a fost nevoie să îi întreb mai nimic, desenele lor au spus totul. Şi e extraordinar câte spun.

Desenul copilului, cheia către soluţiile problemelor tale

Copiii adoră să deseneze. Încă de la 10 luni, când poţi observa primele mâzgăleli, copilul începe să reprezinte lumea. Aşa cum o vede el, cum o percepe şi cum o poate să o reproducă.

Pe măsură ce timpul trece, desenele lui devin tot mai complexe, bogate în detalii foarte importante şi adevărate acte psihologice.

Aşadar, dacă ai întrebări, cauţi răspunsuri, ajutor şi lămuriri legate de cum să poţi rezolva o problemă legată de copilul tău, fii atentă la desenele lui.

Poţi vorbi cu el, poţi încerca o mulţime de strategii prin care să descoperi ce se întâmplă cu el, însă poţi face totul mai simplu…desenând. În desene, copilul îşi pune întotdeauna toate sentimentele, grijile, preocupările reale, dorinţele şi nevoile.

Iată cum poţi interpreta desenele copilului

Dacă îi oferi libertatea să deseneze ce îşi doreşte, îi păstrezi micile opere de artă, le analizezi şi cauţi răspunsuri, vei găsi soluţii preţioase. Dacă nu eşti convinsă de interpretările tale, mergi cu desenele la un psihoterapeut şi cere-i şi lui ajutorul.

Cum interpretezi desenele copilului tău – Ce înseamnă un copac uscat? Dar unul foarte mic? 3Propune-i copilului să desene un chip şi fii foarte atentă la ce emoţii transpune pe hârtie. Capul este un indicator al emoţiilor, iar gura, ochii, zâmbetul şi detaliile părului pot să îţi spună o mulţime de lucruri despre cel mic şi ceea ce simte el.

Ochii

Acordă o atenţie specială ochilor. În ochii desenaţi de copilul tău poţi descoperi tendinţa să care agresivitate, poţi descoperi dacă se confruntă cu tristeţe, teamă sau timiditate.

Tocmai faptul că un copil aşterne cu sinceritate ce simte, mai mult sau mai puţin conştient, face frumuseţea acestei terapii neinvazive.

Gura

Dacă observi că desenează o gură deschisă, e posibil să ai de-a face cu un copil care are o nevoie acerbă de a se exprima, dar n ureuseste. Sau, dacă te confrunţi cu un copil care are crize frecvente – şi nu îţi dai seama care e cauza, e posibil ca el să aibă ceva important de spus, legat de o problemă care-l macină, dar nu se simte înţeles.

Fii atentă la desenul lui, îţi poate spune foarte multe. La fel, colţurile gurii desenate de copilul tău îţi pot oferi foarte multe detalii despre starea interioară a celui mic.

Colţurile desenate în jos

Acestea îţi arată un copil trist, colţurile desenate în sus îţi pot arăta un copil vesel, iar o linie dreaptă ar trebui să te facă să te gândeşti la un copil care nu ştie să îşi exprime sentimentele, care îşi construieşte o lume paralelă sau care, din contră, adună furie.

Nu ignora nici gura desenată deschisă, cu dinţi ascuţiţi şi aspect agresiv. Ţi-ar putea releva faptul că ai un copil care absoarbe toată agresivitatea din jur şi o revarsă, la rândul lui, asupra celorlalţi.

Desenul familiei

Dacă îi vei cere copilului să deseneze familia voastră… vei găsi cele mai multe răspunsuri, fără să fie nevoie să îi adresezi vreo întrebare. Desenul familiei te va ajuta să descoperi:

 • Cum se simte copilul în familie
 • Unde se plasează el
 • Cum te vede pe tine
 • Cum îşi vede talăl
 • Cum îşi vede fraţii
 • Cum vede relaţia dintre voi, părinţii lui
 • Cum vede relaţia dintre voi toţi
 • Ce înseamnă familia pentru el
 • Care este părintele de care este mai ataşat
 • Care este părintele de care se teme, în cazul în care se teme
 • Care este nivelul de siguranţă al copilului

psihologia desenului

Dacă desenul arată lipsa unei persoane din familie, acest lucru îţi poate spune cum acea persoană îi lipseşte copilului sau, din contră, cum copilul nu îşi doreşte ca acel membru al familiei să fie prezent. Nu este de neglijat nici detaliul în care copilul însuşi este cel care lipseşte din desen.

E posibil ca el să nu se simtă integrat, iubit, să aibă nevoie de afecţiune, să se simtă neglijat.

Dacă se va desena doar pe el pe întreaga foia, ai un copil care este bucuros să descopere lumea, nu are temeri, este deschis lumii şi provocărilor. Persoanele desenate cu mani şi picioare ridicate sunt simboluri ale dorinţei copilului de a se afirma şi a fi văzut, observat, apreciat.

Dacă, în schimb, desenul său arată persoane înclinate şi imobile, ai putea avea de-a face cu un copil introvertit, pasiv, cu o sensibilitate emoţională crescută.

Desenul copacului

Copacul îţi va oferi o mulţime de amănunte despre copilul tău.

Un copac uscat ar trebui să te pună serios pe gânduri. De cele mai multe ori denotă instabilitate emoţională, stres, anxietate, chiar tendinţe schizoide. Discută neapărat cu un medic specialist.

Un copac foarte mare este specific copiilor dornici de afirmare, hipersensibili, agresivi, cu nevoie de dominare a celorlalţi.

Copacii desenaţi cu crengile plecate sunt semn clar al unei depresii pe care copilul nu ştie să o exprime altfel. Te sfătuiesc să discuţi cu cel mic, apoi să consultaţi împreună cu psihoterapeut.

Copacul desenat foarte mic este semn că prichindelul se simte inferior, nu face faţă provocărilor, se teme, timiditate, inadaptabilitate.

Copacul cu crengi mari, bogate, colorat şi cu aspect complex îţi spune că ai un copil cu înclinaţii artistice şi o imaginaţie foarte bogată. Fructifică-i acest dar.

Îţi propun acest set complet pentru desen, perfect pentru copii

Psihologia culorilor

cum interpretam desenul la copilCulorile sunt indicatori ai stării copilului şi nu ar trebui să fie tratate superficial. Iată simbolistica acestora.

 • Albastru – copilul este calm şi deschis comunicării
 • Galben – copilul este gelos, posesiv, însă are o personalitate deschisă şi veselă
 • Roşu – comportament uşor agresiv, caracter schimbător
 • Mov – anxietate, stare de nervozitate
 • Negru – revoltă, închidere în sine, traumă, nevoie de confruntare
 • Multicolor – copilul este deschis, fericit, are imaginaţie bogat, se simte împăcat cu sine şi este echilibrat

Concluzie

Orice anormalitate pe care o observi la desenul copilului tău, colţuri şi obiecte ascuţite, expresii faciale agresive, culori proeminente şi predominante – ar trebui să te trimită urgent la psihoterapeut sau un expert în terapia prin artă şi interpretarea desenului la copil.

Surprinde-l pe cel mic cu un cadou inedit: prima lui pictură pe pânză

Pentru mulţi părinţi, interpretarea desenului copilului este încă un subiect necunoscut, ignorat, neglijat sau tratat cu superficialitate. Cu toate acestea, el rămâne primul pas prin care părintele îşi poate cunoaşte copilul şi îl poate ajuta de timpuriu.

Desenaţi împreună şi nu trata superficial niciun simbol pe care cel mic îl ascunde în pasiunea sa pentru culori şi forme.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes