Pizza sau salată? Pictură sau înot? Albastru sau galben?

Dacă unii copii se hotărăsc imediat, pentru alţii e imposibil să ia decizii. Însă nu putem decide mereu în locul lor.

E momentul să discutăm despre cum învăţăm copilul să ia singur decizii. Decizii bune, sănătoase, să înţeleagă că va trăi cu alegerile sale şi că orice decizie este urmată de eventuale consecinţe.

6 metode prin care îţi înveţi copilul să ia singur decizii

Când învaţă să ia singur deciziile, copilul devine mai independent, mai responsabil şi mai încrezător în propria persoană. Îi oferi autonomie şi dovada că ai încredere în el şi în ce va face. Îţi propun 6 metode prin care să îl ajuţi pe cel mic să înceapă să ia singur decizii.

1. Implică-l în cumpărarea cadourilor

cum inveti copilul sa ia decizii buneFie că e vorba de ceasul pentru bunici, tată, prieteni sau un cadou pentru Crăciun, cere-i sfatul. Mergeţi împreună la cumpărături, întreabă-l ce a observat că i-ar plăcea celui care va primi cadoul şi ce i-ar cumpăra el, dacă l-ai ruga să se ocupe de acest lucru.

Uite câteva idei draguţe de cadouri pentru Crăciun

Când merge la aniversarea prietenilor de la şcoală, nu te grăbi să cumperi cadouri scumpe, întreabă-l pe el ce i-ar cumpăra. Lasă-l să înţeleagă importanţa de a-l surprinde pe celălalt şi să facă alegeri potrivite.

2. Limitează opţiunile

La început, când ai stabilit că vrei să îl iniţiezi în luarea deciziilor, limitează-i opţiunile.

Dacă ai 4-5 variante, limitează-l la 2-3. Totul începe cu paşi mici.

Implică-l în luarea deciziilor în familie, cere-i şi lui o părere despre ce să gătiţi, ce desert să faceţi în weekend, unde să ieşiţi la plimbare.

3. Alegerea hainelor

Psihologii au constatat faptul că un copil ştie exact ce vrea să îmbrace, dar părintele are tendinţa să îi aleagă hainele încă de seara. Indiferent că se simte sau nu bine în ele, copilul le va purta.

Hai să încercăm şi altfel. Întreabă-l ce ar vrea şi el să poarte a doua zi, descoperă ce preferinţe are, de ce îl face să se simtă bine cu un anumit tricou şi nu altul.

Pare o decizie măruntă, însă cântăreşte enorm. Va deveni independent, va înţelege cum să îşi potrivească ţinuta cu temperatura de afară şi mediul în care ajunge. Va şi greşi, dar data viitoare va şti exact unde a greşit şi cum să îşi potrivească ţinuta.

Toate au un început. Va trebui să accepţi că nu va rămâne mereu mic şi că are nevoie să simtă că e capabil, iar tu ai încredere în el.

4. Învaţă-l diferenţa între deciziile simple şi cele complexe

copilul care ia singur decizii e un copil fericitÎnvaţă-l ce înseamnă o decizie mică, una medie şi una mare. O decizie mică, aşa cum este alegerea prăjiturii de la desert, poate fi luată imediat, nu trebuie să îi ia mult timp de gândire.

O decizie medie, cum ar fi hainele pe care va purta mâine s-ar putea să dureze mai mult, însă o decizie importantă, cum ar fi cursul extraşcolar – pe care şi-l doreşte cu adevărat, sau profilul pe care doreşte să îl urmeze la liceu sunt decizii mai mari.

El va înţelege importanţa şi mecanismul de funcţionare al deciziilor, aşa că se va gândi mai mult şi la sine, la ceea ce simte şi îşi doreşte, apoi va decide. Şi va suporta consecinţele alegerilor lui.

Mulţi părinţi aleg în locul copilului profilul şcolar pe care aceştia să îl urmeze la liceu, ai observat? Pentru a împăca anumite aşteptări, pentru imagine, pentru o mulţime de aspecte ridicole. Descoperă-ţi copilul, vezi cine e cu adevărat, ce crede el despre deciziile tale, pe care le iei în locul lui, ascultă şi părerea lui, dă-i voie să decidă, să fie responsabil pentru alegerile făcute şi să înveţe să le îmbunătăţească. Să devină motivat. Să se dezvolte personal.

5. Ai încredere în el

Copilul nu poate fi păcălit. El simte imediat dacă încrederea ta în el e reală sau constă doar în încurajări verbale.

6. Dă-i voie să ia decizii proaste

Dă-i voie să ia decizii proaste. Nu sări mereu în ajutorul lui, nu corecta mereu în urma lui, nu căuta să ia numai decizii bune. Câtă vreme nu e vorba de siguranţa şi sănătatea lui, dă-i voie să greşească! Spune-i că nu e în regulă ce face, dar dacă insistă…lasă-l să facă aşa cum consideră.

cum inveti copilul sa ia singur deciziileLasă-l să mănânce prăjitura înaintea felului principal, chiar dacă îşi va strica pofta de mâncare, lasă-l să îşi cheltuiască toată puşculiţa sau alocaţia pe ceva inutil, chiar dacă nu e în regulă. Chiar dacă l-ai avertizat. Lasă-l să greşească şi să vadă că ai avut dreptate. Aşa va învăţa să ia decizii corecte pe viitor.

Dacă îl vei menaja nu numai că îi vei anula personalitatea, dar îl vei face dependent de deciziile tale, mereu corecte, sau va ajunge să considere că el nu contează, nici părerea lui. Ideal este să comunicaţi.

Spune-i ce crezi că e bine şi ce nu, ce i-ai recomanda şi ce îl sfătuieşti – şi de ce, însă nu lua deciziile în locul lui. Să nu uităm, când nu e vorba de sănătatea sau siguranţa lui. Atunci poţi interveni, bineînţeles. Încă n-am întâlnit copii care să meargă de bunăvoie la medic.

Cum îl ajută pe copil luarea propriilor deciziilor

Atunci când îl înveţi şi îi acorzi dreptul de a lua decizii şi singur, copilul deprinde câteva abilităţi esenţiale dezvoltării sale personale şi vieţii. Iată care sunt acestea:

  • Independenţa – copilul nu mai e dependent de ce vei face tu pentru el
  • Încredere în sine – e capabil să decidă singur, ai încredere în el
  • Relaţie mai bună cu tine – eşti exact mama înţelegătoare pe care şi-o doreşte
  • Responsabilitate – nu va vrea să greşească, deci se va gândi de două ori înainte să ia o decizie. Când iei tu deciziile pentru el, se simte sigur, primeşte totul de-a gata. Când le ia singur va fi responsabil pentru ele, nu va mai avea pe cine să arunce vina.
  • Curaj – copilul va descoperi că e nevoie de curaj pentru a face ce îşi doreşte în viaţă
  • Împlinire – de multe ori, copii pentru care decid părinţii lor sunt trişti. Doar că nu au curaj să îşi contrazică părinţii, nici să le spună ce simt. Oferă-i şi copilului tău ocazia de a lua decizii, măcar din când în când.

Luarea deciziilor face parte din dezvoltarea sa personală şi emoţională. Copilul trebuie să treacă prin cât mai multe etape pentru a fi pregătit pentru viaţă şi a putea face faţă obstacolelor şi situaţiilor neprevăzute.

Stabileşte o listă cu 10 decizii pe care le aveţi de luat săptămâna sau luna viitoare. Implică-l pe cel mic în cât mai multe dintre ele, cere-i părerea, vezi cum ar proceda el, apoi discutaţi, negociaţi şi vezi la ce înţelegere ajungeţi.

Concluzie

Colaborează cu copilul tău, învaţă-l cum să ia decizii, ce înseamnă urmările acestor decizii şi implică-l în luarea deciziilor: de la cele mai mici la cele mai mari.

Copiii ne învaţă multe, foarte multe lucruri. Şi asta chiar în timpul în care credem că noi îi învăţăm de fapt pe ei.

This Post Has 2 Comments

  1. lory

    tarziu mi am dat seama cat de mult am gresit in cresterea copilului meu,mereu am facut totul in locul lui ,am ales in locul lui pentru ca el nu se putea decide,l am protejat exagerat ,nu face aia ,nu face aia ,nu e voie aia,,,,,am gresit ,dar daca ar fi o carte sa te invete cum sa fii mama ai sti ca e bine sa lasi copilul sa se izbeasca de probleme sa stie cum e bine pentru el,

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse