Bunicii și copiii fac parte din generații diferite. Iar această distanțare conduce la conflicte și la atitudini contradictorii cu privire la creșterea și educarea copilului.

Uneori tendința părinților este aceea de a rupe legătura cu bunicii. Adică cu ceea ce este învechit și demodat, cu ceea ce nu mai corespunde vieții moderne actuale.

Cum să comunicăm cu un bunic care are grijă de copilul nostru?

1. Adu-ți aminte că toți părinții le doresc binele copiilor lor

Atunci când părinții tăi îți oferă consiliere într-un mod mai critic cu privire la modul în care să îți îngrijești copilul. În loc să te superi, gândește-te că ei doar încearcă să fie de ajutor.

Este normal ca noii părinți să treacă în defensivă atunci când li se oferă sfaturi. Dar ceea ce vor să spună părinții este de fapt:” Vreau să mă simt util „.

Este în natura părinților să vină în ajutorul copiilor lor. Așa că dacă mama ta vede că te lupți cu copilul să-și mănânce legumele, din instinct îți va oferi asistență.

2. E important ca tu și partenerul de cuplu să adoptați același model de educație

Este important ca tu și soțul tău să fiți de acord cu privire la modul în care vă educați copiii. Și că veți fi pe același front când cineva – bunicii, prietenii, profesorii – vor pune anumite întrebări legate de acest lucru.

3. Pune-i în temă cu regulile și modul în care voi doriți să fie educați copiii

Odată stabilite aceste reguli, totul ar trebui să fie clar pentru toată lumea.

4. Zâmbește și evită conflictele

Bunicii te vor contrazice în chestiuni banale. Cum ar fi dacă bebelușul trebuie sau nu să poarte o pălărie în orice moment; când ar trebui să fie ora de culcare sau chiar și ce culoare să picteze camera copilului.

Nu te supăra, este doar o risipă de energie. În schimb, poți răspunde cu:” Vă mulțumesc pentru sfat, mă voi gândi la acest lucru.”

La urma urmei, doar pentru că cineva oferă sfaturi nu înseamnă că trebuie să le și aplicați. Chiar dacă persoana care le oferă, se întâmplă să fie mama ta.

Venirea pe lume a unui copil este un moment emoționant pentru toată lumea. Așa că nu lăsa nici un conflict inutil să îți ia această bucurie.

Când un părinte vă oferă sfaturi, ascultă-l zâmbind. Și apoi faceți ceea ce tu și partenerul tău simțiți că este cel mai bine.

5. Fii calm/ă atunci când limitele sunt depășite de către bunici

Vor exista momente în care bunicii se vor ocupa ocupa de copil în moduri cu care nu te vei simți confortabil. De exemplu, e posibil să îi dea o sticlă cu lapte praf atunci când tu vei încerca să-l alăptezi exclusiv; sau îl vor lua din pătuț atunci când tu vei încerca să îl adormi.

Pe măsură ce copilul tău crește și începe să ceară lucruri situația poate deveni mai neplăcută. Atunci când tu ai stabilit regula că înainte de cină copilul nu mănâncă dulciuri, dar bunicul nu vede nimic în neregulă cu o mica gustare; sau atunci când îl rogi pe copilul tău să-și adune jucăriile din mijlocul camerei, iar mama ta te mustrează pentru că îl disciplinezi pe îngerul ei mic.

Dacă sfaturile sau acțiunile lor interferează cu abilitatea ta de a fi părinte sau dacă te simți vinovat pentru deciziile tale de părinte, e timpul să ai o conversație serioasă cu ei.

Deși, cu siguranță, dorești să fii clar/ă în privința limitelor voastre, încearcă să faci acest lucru într-un mod cât mai pașnic.

Atunci când copilul tău nu este prin preajmă explică-i părintelui sau rudelor care intră foarte des în contact cu copilul tău că, deși știi că aceste lucruri vin din iubire, este important pentru tine și pentru partenerul/a tău/ta să fie respectate deciziile legate de educația lui.

Asigură-te că faci acest lucru cu iubire și respect – nu printr-o confruntare.

Dacă discutând această situație, nu pare să funcționeze, ai putea încerca să scrii o scrisoare sau un e-mail în care să le explici frustrările tale. Și că speri că s-a ajuns la o înțelegere a situației.

6. Găsește punctele lor forte

Bunicii moderni tind să ajute, dar nu știu cum.

Uneori simt că nu este locul lor acolo, se simt inconfortabil, pentru că ei cred că nu sunt doriți prin preajmă.

În această situație depinde de tine, ca părinte, să-ți dai seama cum să îi incluzi.

Fiecare bunic are punctele lui forte folosește-te de aceste calități ca să îi integrezi. Vino cu câteva idei constructive pe care fiecare părinte le poate face pentru a vă ajuta pe amândoi.

Bunicii pot fi puțin incomozi când e vorba de bebeluși, dar atunci când copilul ajunge la vârsta de 8 luni, bunicul se poate juca împreună cu copilul tău pe jos, așa că întreabă-l dacă i-ar plăcea să facă acest lucru. Altor bunici le place să îi țină în brațe o zi întreagă.

Bunicii nu sunt obligați să te ajute, așa că fii recunoscător pentru ceea ce oferă.

7. Alege cu grijă “bătăliile”

Bunicii abia așteaptă ziua când îți vor răsfăța nepoții. Așadar lasă-i să se bucure de acest lucru. Poți interveni doar atunci când este ceva cu adevărat periculos sau neplăcut pentru copil.

Atâta timp cât nu este excesiv sau nerezonabil, există câteva lucruri pe care copiii noștri le pot face cu bunicii lor fără ca noi să intervenim.

8. Echilibrează balanța

Sigur, s-ar putea să fie ani buni de când părinții tăi au avut grijă de un copil sau de un bebeluș. Dar trebuie să ai în vedere faptul că totuși au experiență.

Unele dintre sugestiile lor ar putea fi de fapt de mare ajutor, așadar încearcă să nu refuzi ce spun în totalitate.

Găsiți idei comune pe care să le puneți împreună în aplicare.

9. Dă-le libertatea de a face ceea ce consideră ei cu nepoții

Este efectul invers al regulilor: cu cât spui cuiva să nu facă ceva, cu atât va face.

Pune-te în locul bunicilor şi imaginează-și ce ai face tu în aceste situații

Totuși, dacă există lucruri care te deranjează şi știi că nu sunt benefice, spune-le, dar ai grijă la modul în care comunici cu ei.

Îți dorim o comunicare cât mai eficientă, drag părinte!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes