Joaca în fața blocului a devenit, cel puțin în marile orașe, o problemă de securitate pentru copii. In puținul timp liber pe care îl au la îndemână, părintii trebuie să se ocupe de o multime de activităti. Așa încât a-si însoti copilul la locul de joacă se face uneori cu mari eforturi.
În vremea copilăriei noastre cu cheia de gât în fața blocului, mamele noastre gospodăreau liniștite știindu-ne în siguranță si putându-ne striga de la fereastră când este timpul să intrăm în casă.
Acum, acest lucru este imposibil pentru un foarte mare numar de familii. Așa încât părinții preferă să le dea copiilor o tabletă sau telecomanda televizorului pentru ca să îi știe jucându-se în siguranță în timp ce ei fac ce au de făcut prin casă.
Majoritatea jocurilor presupun miscare, iar joaca devine principala activitate fizică a copilului. Miscarea are următoarele beneficii asupra copiilor:
- întărește muschiul cardiac
- dezvoltă musculatura striată, articulațiile
- stimulează dezvoltarea sistemului osos
- creste imunitatea
- favorizează un metabolism sănătos si o dispozitie bună afectivă
- favorizeză coordonarea miscărilor si echilibrul
- stimulează buna dezvoltare fizică si psihică a copilului
Efectele nocive ale expunerii îndelungate a copiilor la gadget-uri
1. Probleme de sănătate
Evident, sedentarismul este un stil de viață nesănătos, favorizând aparitia si instalarea unor afecțiuni foarte grave; printre care obezitatea, diabetul, bolile cardio-vasculare, anxietatea.
Jocurile video, butonarea calculatorului, tabletei si telefonului si privitul la televizor sunt activitati statice si de interior. Acestea presupunând foarte putină miscare.
Prin urmare, copiii care se joacă excesiv cu gadgeturile lor sunt mai predispusi să se îmbolnăvească decât cei care au o viață mai activă, cu mișcare si joc în aer liber.
2. Dezvoltare precoce a creierului
Supraexpunerea la gadgeturi și tehnologie (telefoane mobile, iPad-uri, TV, Internet, tablete) aduce după sine o serie de probleme precum deficitul de atenție, întârzieri cognitive, tulburări de învățare și impulsivitate crescută.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani nu ar trebui să fie expuși deloc în fața tehnologiei. Cei de 3-5 ani ar trebui să se limiteze la o oră pe zi. Iar cei cu vârsta cuprinsă între 6-18 nu ar trebui să petreacă mai mult de două ore pe zi.
Ceea ce este destul de dificil în condițiile în care majoritatea folosesc calculatorul pentru a-și face temele.
3. Dependență
Dacă atunci când îi interzici copilului tău utilizarea unui gadget și observi agitație, neliniște, schimbarea comportamentului în rău, este un semn de dependență.
4. Interactiune socială redusă
Copiii care petrec mult timp folosind gadget-urile pierd din abilitațile lor de comunicare si relationare umană.
5. Dificultăti de învățare
Specialiștii au demonstrat că acei copii care petrec mai mult de doua ore pe zi în fața ecranelor au un vocabular limitat, au probleme în rezolvarea temelor si au tulburări de atenție.
Până la vârsta de nouă ani, accesul unui copil la internet ar trebui să fie extrem de limitat şi controlat de părinţi.
6. Efectele negative asupra emoţiilor
Aceste jocuri extrem de competitive, jucătorul trebuind să-şi împuşte, depăşească sau învingă, în vreun fel, adversarul conduc către scăderea empatiei, adică a capacităţii de a simţi emoţiile celor din jur.
Ore în şir, copilul acţionează, fără milă şi fără răgaz, doar pentru a câştiga. Iar dacă ajunge să facă aceasta ani la rând, fără îndoială că i se va forma un caracter ce nu va cunoaşte mila, compasiunea, înţelegerea pentru suferinţa sau bucuriile celorlalţi.
Lipsiţi de capacitatea de a empatiza, de a-i simţi pe semenii lor, aceşti copii ajung să jignească, să lovească şi uneori chiar să ucidă, fără să le pese, fără să-şi simtă victimele şi gravitatea faptelor lor.
La vârsta la care copiii ascultă poveşti, învaţă de la părinţi ori bunici cum să comunice; cum să-şi manifeste sau cum să obţină afecţiune. Copiii împătimiţi de jocuri sau reţele de socializare trăiesc într-o lume virtuală, fascinantă şi plină de provocări. Care le întârzie dezvoltarea emoțională.
Ei nu au cum să înveţe să îşi exprime iubirea; cum să-şi facă înţelese sentimentele; cum să înţeleagă ce vor ceilalţi de la ei.
Jucați împreună Jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale – pentru a vă cunoaște mai bine emoțiile și a reuși să le folosiți mai eficient.
Selecția
Atunci când ei încearcă să relaționeze cu lumea reală, în care trebuie să comunice cu părinţii, profesorii sau copiii de seama lor, aceşti copii se simt pierduţi, dezorientaţi şi simt nevoia să fugă înapoi, în lumea jocurilor lor.
Este foarte important ca noi părinții să selectăm programe educaţionale şi site-uri de calitate. Pentru a ne ajuta copiii să-şi dezvolte anumite abilităţi.
De o importanță majoră este să interzicem accesul la jocuri violente. Și să limităm accesul la internet.
Copiii au nevoie să știe că internetul şi tabletele/laptopurile nu înseamnă numai o sursă de jocuri. Ci reprezintă şi o sursă de informare şi învăţare a multor lucruri interesante.
Încurajează-ţi aşadar copiii să exploreze lumea digitală alături de tine, punând întrebări. Pregăteşte-te cu răspunsuri pe măsura lor. Și intermediază-le experienţa cu aceste device-uri.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 58 shares