Copilul vede la părinți toate aceste gadgeturi și dorește si el să le folosească. Apoi el descoperă că se poate distra în acest fel, că nu presupune mult efort și își pierde interesul față de alte forme de distracții.
Lumea virtuală oferă o versiune simplificată, incompletă şi adesea deformată a lumii reale. Din acest motiv, un copil redus la spaţiul bi-dimensional al gadgetului preferat este un copil deconectat de la realitatea înconjurătoare.
Această stimulare unidirecţională poate duce la dezvoltarea insuficientă sau chiar atrofierea anumitor abilităţi motrice, cognitive ori sociale.
Deşi nimeni nu neagă faptul că dependenţa de ecrane are consecinţe fizice serioase cum ar fi migrenele, insomnia ori tulburările de vedere, ea nu produce dependenţă biologică în felul în care o fac alcoolul sau drogurile.
Dependenţa de tehnologie se învaţă în familie.
Cum putem preveni dependența de gadgeturi a copiilor în 15 pași simpli?
1. Vorbește cu copilul tău despre utilizarea excesivă a calculatorului
Află dacă există motive specifice pentru care dorește să utilizeze calculatorul atât de des.
2. Fii un model pentru el în acest sens
Lasă-ți telefonul mobil, tableta și laptopul deoparte pentru câteva ore în fiecare zi. Implică-te în diferite forme de divertisment sau de hobby-uri. Folosește acest timp pentru a-ți petrece timpul cu familia și copiii.
3. Schimbă rutina
Implică-ți copilul în activități interesante, care să-l determine să lase dispozitivele mobile deoparte:
- mergeti în parc
- iesiți cu toții cu bicicleta, cu rolele
- facilitați orice fel de sport, în aer liber sau în sală
Modifică-i rutina și asigură-te că timpul liber nu este sinonim cu timpul în fața ecranului.
4. Păstrează gadegeturile într-un loc mai puțin accesibil
Păstrează telefoanele mobile și alte gadget-uri într-un loc în care să fie greu de accesat și tu să ști când le folosește.
5. Setează o parola pentru gadget-urile pe care le folosește
Copilul va trebui să ceară parola pentru a accesa calculatorul. Acest lucru nu este recomandat în cazul în care aveti copii mai mari si au nevoie de calculator pentru a studia sau din alte motive.
6. Verifică istoricul de fiecare dată
Așa vei avea ocazia să știi care sunt zonele de interes ale copilului tău și te vei asigura totodată că site-urile pe care le accesează îl țin în siguranță.
7. Nu face un obicei din a-ți lăsa copilul să învețe din activități pe gadgeturi
Este evident că este ușor să îi lasăm pe copii să învețe mai ușor vizionând videoclipuri pe telefon/tabletă, dar în acest fel contribui și tu lent la dependența de gadgeturi a copilului tău. Majoritatea copiilor tind să li se pară dificil cititul și scrisul, deoarece sunt expuși la învățarea prin videoclipuri de la o vârstă fragedă.
8. Trimite-ți copilul în tabere sau excursii
Atunci când îl trimiți în tabere sau excursii asigură-te că gadget-urile rămân acasă.
9. Dedică timp o seara sau două pe săptămână pentru jocuri în familie
Vă puteți juca împreună jocuri de societate, sau pur și simplu un joc de hârjoneală, sau bătaie cu perne. Puteți încerca jocul EQ Game – Alfabetul Intelingenței Emoționale care vă ajută pe toți să vă dezvoltați poate cea mai importantă calitate pentru obținerea succesului în viață: inteligența emoțională.
10. Încurajează activitățile în aer liber
Activitățile în aer liber îi ajută pe copii să învețe să se joace cu alți copii. În același timp, îi ajută, de asemenea, să-și construiască abilitățile motorii atunci când aleargă și se joacă în aer liber.
11. Jucați-vă împreună jocuri de rol
Copiii se bucură de jocurile de rol, și acesta este cel mai bun mod de a-ți implica în învățare distractivă copiii.
12. Oferă-i activități sau jocuri interactive interesante
Copiii se plictisesc foarte repede motiv pentru care tind să treacă la gadget-uri pentru că acolo găsesc distracție și divertisment tot timpul.
Jucăriile pe care le cumperi își pierd farmecul în câteva zile, spre deosebire de jocul de pe telefonul mobil care are ceva provocator la fiecare nivel nou.
Ideea nu este să cumpărăm o mulțime de alte jucării noi, ci să găsim o activitate interesantă si provocatoare, care să-i fie livrată în fiecare lună.
13. Mărește timpul pentru comunicarea cu copilul
Cumunicarea cu ai noștri copii îi ajută să găsească soluții la problemele lor. Atunci când copiii nu găsesc soluțiile potrivite, apelează la gadget-uri pentru rezolvarea problemei. Acest lucru nu le rezolvă problemele, ci doar le crește povara acestora.
14. Stabiliți o limită pentru timpul petrecut în fața gadget-urilor
Este foarte important să stabilim limita de timp pe care îl poate folosi pentru joaca cu gadgetul respectiv.
Pentru a evita crizele copilului tău, este important să impui câteva reguli. Limita pentru timpul petrecut cu utilizarea gadgeturilor poate fi stabilită de comun acord sau individual de către părinți.
Un alt lucru foarte important este să-ți lași copilul să aleagă momentele de joacă. De exemplu: “Te poti juca la computer o oră pe zi. Tu alegi dacă vrei să te joci întreaga oră acum sau mai târziu”.
15. Implică-l în activitățile din casă specifice vârstei lui
Unul dintre motivele pentru care își petrec atât de mult timp pe calculator este sentimentul de neapartenență.
Iată câteva activități în care-l poți implica:
- să ude florile
- să ducă gunoiul
- să spele farfuria din care a mancat
- să pună hainele la uscat
- etc
Nimic nu poate înlocui socializarea si comunicarea, iar timpul petrecut cu aceste gadget-uri nu face decât să favorizeze lipsa acestora.
Cheia este echilibrul între uzul tehnologiei si alte activități, pentru a evita o viitoare dependență de aceasta.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 706 shares