Multe studii arată că pedeapsa doar îi învață pe copii să-și ascundă mai bine greșelile.
De multe ori copiii își doresc atât de mult unele lucruri încât sunt dispuși să-și mintă intenționat părinții pentru a le obține. Și pentru a simți că sunt ei în control.
Poate că nu fac ei întotdeauna ceea ce spunem, dar întotdeauna vor face tot ceea facem noi. Așadar, majoritatea lucrurilor pe care copiii le învață despre cum să se comporte este din ceea ce le arătăm zilnic.
De aceea, indiferent de ceea ce învață în mod conștient copilul tău, el va învăța ceea ce trăiește.
- Atunci când îi ajutăm să șteargă laptele vărsat fără să îi certăm, copiii învață că nu este o tragedie. Deci nu trebuie să plângă sau să se învinovățească și că problema poate fi rezolvată pur și simplu.
- Atunci când îi refuzăm într-un mod calm, ferm, oferidu-le empatie și înțelegere, ei învață că nu vor obține întotdeauna ceea ce vor; dar obțin ceva mai bun – o mamă sau un tată care înțelege întotdeauna.
- Atunci când suntem acolo pentru ei și îi ascultăm, ei învață că viața poate fi dificilă; dar există mereu o cale mai bună pentru a rezolva lucrurile.
- Atunci când ne bucurăm pentru și împreună cu ei, copiii învață că sunt valoroși.
- Atunci când le iertăm greșelile, ei învață că nimeni nu este perfect; dar sunt mai mult decât suficienti, așa cum sunt.
- Atunci când ne cerem scuze, ei învață să-și repare greșelile pe care le fac.
- Atunci când încercăm să vedem partea bună a lucrurilor pe care ei le fac, ei încearcă să vadă partea bună a lucrurilor pe care noi le facem; și nu vor să ne dezamăgească.
- Atunci când suntem plini de compasiune în fața supărării lor, ei învață că emoțiile nu sunt tragedie și pot fi gestionate.
- Atunci când împărtășim îngrijorările noastre cu ei, inimă la inimă; îngrijorarea noastră legată de faptul că a uitat să hrănească pisica sau câinele, și acesta/ aceasta a rămas înfometat/ă pentru că a uitat să-l hrănească; ei învață că niciodată nu vor să rănească o creatură neajutorată din nou.
- Atunci când îi ajutăm prin diferite metode să-și amintească să hrănească pisica/câinele, astfel încât să nu uite în viitor, ei învață să se descurce.
Dacă în schimb îi pedepsim ei învată următoarele:
- Dacă sunt pedepsiți că au uitat să hrănească pisica/câinele, se înfurie pe noi și pe pisică/câine; ceea ce nu îi motivează să mai dorească să aibă grijă de el în viitor.
- Atunci când țipăm la ei, ei învață că tantrumurile sunt în regulă și țipă și ei la noi.
- Atunci când îi pedepsim, ei învață că rezolvarea problemelor se face pedepsindu-l pe celălalt. Oamenii care au mai multă putere au voie să o folosească împotriva oamenilor cu mai puțină putere.
- Atunci când înjurăm un alt șofer, ei învață incivilitatea, ca să nu mai vorbim de niște cuvinte jenante.
- Atunci când mințim pe cineva la telefon și ei ascultă, învață că minciuna e un lucru bun la urma urmei.
- Atunci când vrem să îi ducem într-un parc de distracții, și mințim în legătura cu vârsta lor pentru a plăti mai puțin, ei învață că înșelăciunea e ceva pozitiv.
- Atunci când ne grăbim și încălcăm reguli de circulație, ei învață că încălcarea legii este în regulă dacă nu suntem prinși.
- Atunci când promitem că ne vom juca un joc cu ei și apoi nu ne mai jucăm, vor afla că promisiunile pot fi încălcate.
- Atunci când le ignorăm sentimentele care le-au declanșat un anumit comportament, ei învață că nu există nimeni care să-i ajute cu sentimentele lor înfricoșătoare care izvorăsc și îi presează să „facă rău”.
- Atunci când îi lovim, ei învață că oamenii mai mari au voie să lovească oameni mai mici.
- Atunci când îi pedepsim, ei învață că sunt oameni răi. Sunt răi pentru a face rău, răi pentru că au sentimente rele care i-au făcut să greșească; răi pentru că s-au supărat pe noi pentru a că i-am pedepsit; și răi pentru că știu că nu se vor putea opri singuri din a mai face același lucru data viitoare.
Pedepsele
Copiii nu învață din greșeli atunci când sunt pedepsiți. Ei învață atunci când le arătăm bunătate, responsabilitate, generozitate, onestitate, compasiune și toate celelalte lucruri pe care le dorim să le învețe, în fiecare zi.
Atunci când copiii se simt aproape de părinți, vor să îi „urmeze”. Atunci când sunt împotriva părinților lor, sunt împotriva celor mai importanți oameni din viața lor.
De aceea, conexiunea părinte-copil este cel mai important lucru din partenting.
Cortexul prefrontal care îl ajută pe copil să-și controleze emoțiile puternice este în continuă dezvoltare până la vârsta de 25 de ani; motiv pentru care nu va face întotdeauna alegerile potrivite.
Dar dacă ești un părinte înțelegător, empatic și iubitor, copilul tău își va dori să facă alegerile potrivite. Și va depune eforturi în acest sens.
Așadar, copiii învață ceea ce trăiesc, pentru ca, mai tarziu, când vor deveni independenti, să traiască ceea ce au învățat.
Dragă părinte, dacă vrei ca al tău copil să fie într-un anume fel în viitor, creste-l în prezent asa cum vrei ca el să fie.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 369 shares
This Post Has 4 Comments
Mulțumim pt învățături 🤗
Ma bucur că suntem de ajutor!
Să mă bucur sau sa plâng…c cele două paralele sunt de un adevăr…atât de frumos sau….dureros…. Nu suntem perfecți….da’ am putea incerca. Mulțumesc.
Nu suntem perfecti, dar e foarte important sa constientizam ce facem bine si mai putin bine, incat sa putem controla si imbunatati! O zi magica! 🙂