Indiferent de credința sau religia fiecăruia dintre noi, Paștele este sărbătoarea care ne reamintește să fim mai buni unii cu ceilalți și să ne întoarcem la valorile de bază, la lucrurile acelea care contează. Continuăm seria scurtelor mesaje prin care să te inspirăm să faci ceva frumos și bun pentru tine și familia ta.

Salutare! Numele meu este Adina Giurgea, sunt mama a doi copii minunați și năzdrăvani, în același timp (ca părinte sigur trăiești și tu acest sentiment zilnic) și unul din oamenii care se străduiește zilnic ca prin intermediul Tikaboo să aducă măcar un strop de valoare și inspirație în familiile din toată România.

Iar astăzi vreau să-ți vorbesc despre un subiect ce poate cântări greu în modul în care privim viața și în care ne creștem copiii: conectarea cu natura.

Trăim din ce în ce mai mult în spațiile închise

Îți aduci aminte cum erau vacanțele noastre, când eram mici? Cum, după jumătate de zi afară, uneori și mai mult, ne strigau părinții să venim acasă? De-abia atunci ne dădeam seama că ne era sete, foame și ne dureau picioarele atât de tare de la alergat de abia mai mergeam.

Din păcate, la copiii noștri problema nu mai e că nu se mai adună acasă după 8 ore de joacă pe-afară, ci că nu reușim să-i scoatem din case.

Și nu e vorba doar de copiii noștri, este vorba de majoritatea oamenilor, fie că sunt copii, adulți sau vârstnici. Majoritatea timpului nostru îl petrecem în interior.

Ne-am umplut casele cu lucruri frumoase, utile, pe care ni le-am dorit. Am creat și instalat obiecte care să ne îndeplinească nevoile pe care le îndeplinea natura înainte: lumina artificială a înlocuit lumina soarelui, peisajele minunate au fost înlocuite cu tablouri și tapet exotic pe pereți, aerul curat și plinde miresmele florilor a fost înlocuit de odorizante artificiale.

Casele noastre au devenit locuri atât de comode și de relaxante încât nu mai vrem să le părăsim.

Poate o să vă surprindă dar oamenii de știință au descoperit că aerul din casele noastre este de 5 ori mai poluat decât cel de afară. (sursa)

Iar lipsa luminii naturale afectează capacitatea de învățare a copiilor. Adesea camerele copiilor conțin cele mai multe toxine din casă – din cauza îngrămădirii de obiecte (în principal jucării) pe care se depune muuult praf ceea ce predispune la apariția afecțiunilor ca astmul sau alergiile.

Pentru sănătatea copiilor, recomandăm mai mult timp în natură și mai puțin la ecrane

14 Motive ca să-ți ajuți copilul să se conecteze cu natura 5Copiii petrec mai mult timp în interior decât vreodată în trecut.

Și mai îngijorător este timpul petrecut la ecrane de copiii între 2 și 10 ani, care este de peste 18 ore – de 2.5 ori mai mult decât timpul recomandat. Când vine vorba de adolescenți, lucrurile se complică și mai mult în vreme ce numai 10% dintre adolescenții de 13-18 ani, petrec timp în aer liber, zilnic. Am scris un articol detaliat despre ecrane pe care îl poți citi aici.

Aceste date sunt despre copiii americani însă cele furnizate de organizația Nature Canadafurnizează date asemănătoare. Și noi credem că ele se aplică și zonei europene.

14 Motive să ieșim afară și să ne reconectăm cu natura

Din păcate, copiii care nu petrec prea mult timp afară, în mijlocul naturii, ratează o multitudine de experiențe și avantaje în toate domeniile vieții. Iată care sunt principalele beneficii ale conectării cu natura, conform unui număr din ce în ce mai mare de studii:

  1. Mediul natural este în continuă mișcare și schimbare astfel că stimulează toate simțurile copiilor, ceea ce duce la o bună dezvoltare a creierului
  2. Încurajează curiozitatea, întrebările și explorarea, ducând astfel la dezvoltarea mentală
  3. Natura are un efect de calmare asupra copiilor, inclusiv a celor cu probleme de atenție care se pot calma și concentra mult mai bine în natură
  4. Încurajează exprimarea de sine, explorarea lumii interioare și conectarea la ceilalți, chiar empatia
  5. Susține un sistem imunitar sănătos și puternic ca și scăderea procesului inflamator
  6. Crește flexibilitatea și abilitățile legate de motricitate grosieră
  7. Îmbunătățește buna-dispoziție, reduce depresia și oboseala cronică
  8. Dezvoltă reziliența
  9. Crește capacitatea de rezolvare a probemelor
  10. Crește performanțele academice și memoria pe termen scurt
  11. Îmbunătățește abilitățile sociale
  12. Crește adaptabilitatea și învățarea prin metoda încercare/eșuare (trial and error)
  13. Crește încrederea în sine și reduce stresul
  14. Scade riscurile de a dezvolta afecțiuni psihiatrice în adolescență și la maturitate

Copiii care petrec mult timp în natură ajung să o iubească, să o protejeze și este mult mai probabil să se implice în cauze de protejare a naturii, ca adulți.

Jucăria care îl motivează pe copil să iasă afară și-l conectează cu natura

14 Motive ca să-ți ajuți copilul să se conecteze cu natura 6

Pentru că noi credem în puterea binefăcătoare a naturii și ne dorim ca ai noștri copii să petreacă mai mult timp afară, am creat o jucărie care să-i permită oricărui copil să experimenteze măcar o părticică din ceea ce presupune viață trăită la țară.

Această jucărie complexă îl încurajează pe copilul tău să se apropie de natură, să-și pună întrebări și să dorească să afle mai multe prin metoda explorării.

Iată ce conține jucăria „Viața la țară”:

15 figurine din lemn de tei (personaje dar și animăluțe)

☀un kit al „artistului” (cu ajutorul căruia orice copil dă viață personajelor, pictându-le singur, așa cum le vede el/ea.)

☀o serie de 6 povești din universul magic „Viața la țară” (menite să vă introducă în universul animalelor, al fermei, al plantelor și al dragostei bunicilor )

„Cum știu dacă această jucărie este penru copilul meu”

Și noi ne-am pus această întrebare și am vrea să-ți răspundem succint mai jos:

➡respectul față de natură prin folosirea materialelor naturale (lemn natur), fără plastic sau alte substanțe toxice

➡ facilitează conectarea la natură prin stimularea simțului tactil și a jocului senzorial

➡este o jucărie care nu se strică

➡stimulează creativitatea și jocul de rol pe măsură ce copilul dă viață personajelor și interpretează poveștile

➡dezvoltă inteligența emoțională prin poveștile ce pun accent pe viața interioară și pe emoții , astfel copilul va învăța să identifice emoțiile, să înțeleagă mecanismele din spate și să empatizeze

➡Viața la țară prinde viață datorită implicării tale și a copilului tău și dacă mai adăugăm și cele 6 povești minunate, ai toate premisele ca aceasta să devină una din jucăriile preferate ale copilului tău.

Află mai multe despre jucăria „Viața la țară”

Îți mulțumesc mult că ai citit aceste rânduri și sper să-ți fi fost de folos. Mă simt onorată să pot comunica cu tine pe acest canal și dacă te pot ajuta cu ceva, dă-mi un semn.

Cu drag,

Adina

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes