Socializarea
Are un impact considerabil în viața copilului tău și de multe ori este factorul de care depinde inclusiv performanța școlară. Dacă s-a integrat în grupul de copii de grădiniță sau de la școală, va avea o motivație mai mare să învețe și să aibă rezultate bune fiindcă nu se va simți amenințat ci va avea cultivat sentimentul de apartenență.
Sentimentul de a fi izolat față de membrii unui grup de persoane cu vârste apropiate poate fi unul dintre cele mai dureroase experiențe din viața cuiva.
Atunci când al tău copil întâmpină dificultăți în a-și găsi un grup de prieteni, din motive ce pot fi atribuite fie circumstanțelor, fie trăsăturilor caracterologice, este posibil să te simți la fel de îndurerat și neajutorat ca și el.
Există posibilitatea să te identifici peste măsură cu izolarea copilului, polarizând lumea după tiparul „noi” și „ei”.
Această atitudine de „tu și cu mine împotriva lumii întregi” ar putea părea inițial liniștitoare pentru amândoi.
Copilul ar putea reacționa printr-un sentiment de ușurare și prin reducerea nivelului anxietății. Însă aceste sentimente pozitive sunt efemere. Întrucât copilul nu poate evita confruntarea cu respingerea constantă manifestată de semenii lui dacă nu învață să se integreze în mod eficient într-un grup de prieteni de vârste apropiate.
Este foarte important ca noi părinții să nu îi accentuăm sentimentul înfrângerii și al eșecului social. Ci să facem un efort să îi ajutăm să dobândească abilitățile specifice inteligenței emoționale de care are nevoie pentru a se integra și a acționa cu succes în cadrul unui grup de copii de vârsta lui.
Ce poți face atunci când copilului tău îi este greu să se integreze într-un grup de prieteni?
- învață-l de mic abilitățile sociale prin jocuri: negocierea, așteptarea rândului, respectarea regulilor jocului, acceptarea înfrângerii, împărțirea materialelor, cooperarea, bucuria victoriei personale și a celuilalt; îți recomandăm jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale – care îl va învăța atât inteligența emoțională, cât și socială.
- empatizează cu el și nu te grăbi să rezolvi problema în locul lui
- ascultă-l și află cu adevărat ce simte, cum vede grupul de copii, cum se vede pe el însuși printre ei, de cine îi place din clasa, cu cine ar vrea să fie prieten, care sunt dificultătile de a vorbi cu colegii sau de a se juca cu ei
- citiți cărți cu și despre copii care au prieteni, despre cum să își facă amici
- creați diverse ocazii de joc, socializare la voi acasă și invitați copii
- vorbește-i despre valorile prieteniei, ce înseamnă prieteni buni, cum să-i distingă pe cei buni de cei răi, felicită-l că a știut să aleagă compania celor din jur
- află întreaga poveste
Exemplu:
copilul îti spune că toată clasa râde de el în pauze. Desi e un motiv serios de îngrijorare, află întreaga poveste. Cât de des se întamplă asta? Ce acțiuni făcute de el au declanșat glumele colegilor? Câti dintre colegi au această atitudine? Copiii dobândesc mai tarziu calitatea de a privi lucrurile în perspectivă. De aceea, este mai bine să afli întreaga poveste înainte să iei o decizie. S-ar putea să constați că s-a întâmplat o singură dată, au râs doar câțiva copii și motivul a fost ceva trecător (copilul tău s-a împiedicat si a cazut, etc). Tratează însă cu seriozitate ceea ce îți povestește.
Alte moduri de a-l ajuta
- învață-l să se apere atunci când este atacat cu: glume, porecle, anumite afirmatii
- întreabă-l ce îi vine să facă sau să spună atunci când este atacat
- învață-l modalități de comportament cu urmări pozitive:
- să folosească simtul umorului
- să ignore afirmațiile răutăcioase,
- să rezolve un conflict, dacă este cazul (să îsi ceara scuze, să accepte scuzele celuilalt etc.)
- ajută-l să găsească lucruri comune cu alti copii pentru a se împrieteni
- oferă-i un model pozitiv copilului tău fiind un participant activ în cadrul propriului grup de prieteni
- participați împreună cu el la diferite întruniri de grup
- încurajează-ți copilul să încerce diferite roluri în cadrul grupului familial
- faceți ședințe în familie cât mai des posibil, plănuind împreună vacanțe, sau pur și simplu plănuind activitățile de weekend
- integrând copilul în aceste activități săptămânal el va intra în rolul de lider
- copiii cărora le este greu să se integreze în grupuri mari nediferențiate au mai multe șanse de succes în grupuri restrânse, cele cu un scop tematic cum ar fi: echipe sportive, formații de muzică și orchestre, cluburi de informatică, cluburi de șah, cluburi de interpretare teatrală, trupe de dans, cluburi de arte plastice, cluburi de explorare a naturii, etc.
- pentru copiii care au probleme de socializare deosebit de grave sunt recomandate grupurile axate pe abilitățile sociale
- învață-l cum să facă față emoțiilor pe care le resimte atunci când interactionează cu ceilalți copii și cum să acționeze pentru a le face față
- pentru a evita frustari, sentimentul de vinovatie sau tendinta de a deveni introvertit, învată-ți copilul că nu întotdeauna va fi inclus de ceilalti în activitatea lor
- învată-l să aprecieze obiectiv motivele, să înteleagă imaginea de ansamblu si să reactioneze
Spre exemplu: daca nu este invitat la ziua unui coleg de clasă, nu înseamnă că acel coleg îl displace; poate că are o listă restransă de prieteni pe care are voie să îi invite; sau este timid și nu stie cum să adreseze invitatia.
Copilul respins
Copilul respins din punct de vedere social, indiferent de motiv, este de două până la opt ori mai predispus către abandonul școlar în anii de liceu de dinaintea absolvirii.
„Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpânește toate bunurile lumii“ ~Aristotel
Dacă simti că sunt probleme serioase privind integrarea copilului; că este excesiv de timid; manifestă teamă sau agresivitate; stă tot timpul retras sau manifestă anxietate de fiecare dată când trebuie să interactioneze cu alți copii, atunci cere ajutorul unui medic pediatru, psiholog sau consilier școlar. De asemenea, te poate ajuta cartea ”Copilul tău este un geniu!”, în care găsești soluții concrete despre cum îți poți sprijini copilul să se integreze și să-și crească încrederea în propria persoană.
Un prim indiciu care ar putea să te îngrijoreze este acela că îsi petrece toate pauzele singur, în bancă.
La fel ca noi, oamenii maturi, copiii au nevoie de exercitiu. Cu cât vor exersa mai mult cu atât vor reusi să se integreze mai repede în grup sau să socializeze mai usor.
Printr-o atitudine pozitivă, motivantă copiii nu se vor simti fortati de părinti să fie sociabili. Ei vor dobândi această calitate natural.