„Oricine încetează să învețe este bătrân indiferent dacă are 18 sau 80 de ani.” ~Henry Ford
Învățarea are loc de-a lungul întregii vieți. Fie că suntem conștienți sau nu de ea, noi învățăm continuu. Există câteva modalități prin care putem maximiza procesul de învățare. Vă propunem să citiți mai jos câteva dintre ele:
1. Orice nouă informație poate fi o sursă de inspirație, un nou mod de a vedea ceea ce știi tu să faci.
Chiar dacă ești bucătar, de exemplu, poți urma un curs de fotografie, care îți va dezvolta simțul artistic și te poate ajuta să regândești aspectul preparatelor tale.
Dacă ești avocat, cunoștinte de make-up art, deși poate părea un domeniu trivial, îți pot îmbunătăti felul de a te prezenta sau a citi oamenii cu care te întâlnesti în fiecare zi. Să te întâlnești cu persoane din diferite domenii, să asculti, să încerci să înveti o nouă meserie – toate acestea par să fie pauze de la munca de zi cu zi, dar sunt de fapt mici lecții și ele urmează să-și arate rezultatele în munca ta.
2. Dacă dedicăm lecturii o ora pe zi, în fiecare zi, înseamnă să citim în medie o carte pe săptămână.
Adica aproximativ 52 de cărți pe an. Fie că e vorba de lectura sau de a încerca un lucru nou, va fi timpul care te va diferenția de cei care rămân toată viața în același loc, cu aceleași venituri, cu așteptări neîmplinite de la viață. Poti fi exceptional sau mediu. Tu alegi.
3. Mintea noastră funcționează mai bine în anumite momente ale zilei, de exemplu, după ce te trezești dimineața sau după un somn de prânz
Profită de aceste momente ca să înveți ceva nou, nu îți propune să faci efortul numai la finalul zilei, când deja creierul tău e foarte obosit.
Somnul este important pentru învățare. Știința contrazice mitul conform căruia te poți obișnui să dormi doar cateva ore pe noapte: ai nevoie de somn pentru memorie de lungă durată, numai prin acest proces experientele și informatiile rămân în mintea noastră. Nu numai mintea, ci și corpul nostru are nevoie de somn: așa se refac fibrele musculare și creste masa musculară.
4. Ca să învățăm avem nevoie de optimism
Stresul că putem greși împiedică mintea să găsească soluții. E nevoie să fii calm și sigur pe tine, să te gândești că orice abordare poate duce la succes și dacă nu ai reusit încă să rezolvi problema, ai învățat ceva totuși.
5. Ce e mult strică
Dacă încerci să reții multe lururi în timp scurt, mintea nu procesează suficient informatia nouă si rezultatul este că nu reții pe termen lung nimic.
Cu cât te concentrezi mai mult pe un lucru, pe atât îl vei învăța mai bine, iar dacă îl repeți la intervale repetate de timp, cu atât mai mult îl vei asimila.
6. Dacă ești capabil să explici, cu cuvintele tale, ceea ce tocmai ai învățat, atunci poți să fii sigur că ai înțeles3 și că acele informații vor rămâne pentru mult timp în memorie
Experții din domeniul învățării rapide au descoperit că cea mai eficientă metodă de a-ți fixa cunoștintele este aceea de a le explica unei alte persoane.
Dacă nu ai cui să explici, trebuie măcar să îti predai ție însuți noul material, reformulând textul și punându-ti întrebari (“cum?”, “cine”, “de ce?”, “cand”, “unde”, “ei si?”). E bine să-ți formezi deprinderea de citire interogativă vei înțelege și vei memora mult mai bine.
7. Pentru a învăța cât mai eficient, este important să adopți și o poziție corectă de studiu.
Evită să studiezi lungit în pat din doua motive:
- te va lua foarte repede somnul
- creierul leagă contextul fizic de reactualizarea informatiilor
Dacă dai examen la o masă este bine să înveți în aceeași pozitie, adică la un birou, nu întins în pat.
Dacă vei insisita și vei învăța regulat în pat, vei ancora spațiul respectiv pe modul activ și nu vei mai putea adormi (pe baza aceluiași principiu enunțat mai sus – creierul tău învață că acolo trebuie să fie cât mai treaz, ca să poată asimila informații)
8. Invățarea este durabilă când efortul depus este minim
Cu alte cuvinte, să citesti de multe ori o lecție până o înțelegi este considerat un proces cognitiv sănătos, însă a te trezi cu noaptea în cap pentru a învăța sau a face nopți albe pentru a recupera materia este pentru corp un efort deosebit, care nu va fi răsplătit decât cu oboseală.
9. Rememorarea datelor este foarte importantă
Atunci când vrei să recapitulezi ce ai învățat, este mai bine să faci acest lucru din memorie, decât să recitești efectiv pagina cu pagina.
Cercetarile făcute pe creierul uman arată că acesta retine mai bine dacă citește doua-trei rânduri și încearcă să reproducă din memorie informatia auzită, decât dacă citeste un volum mare de multe ori.
10. Pauzele lungi sunt binevenite
Atunci când în cadrul procesului de învățare a unui lucru, te opresti pentru a-ti muta atentia pe un alt domeniu, poti avea impresia că vei uita tot ce abia ai reținut. Cu toate acestea, creierul are mai mult timp la dispozitie pentru a procesa informatiile, pentru a le depozita în memoria de termen lung si de a le face astfel, mult mai sigure.
11. Fiecare noutate îți schimbă creierul
De fiecare dată când înveți ceva nou, creierul se modifică. Nu se poate vorbi, astfel, despre oameni mai deștepti decât alții, ci doar despre oameni mai bine sau mai slab pregătiți. Ceea ce pare de neînțeles într-un anumit moment, va fi inteligiibil peste o perioadă de timp.
12. Procesul de învățare nu trebuie să se termine odată cu școala
Soluțiile nu stau la cei care au făcut acelasi lucru de un milion de ori, ci la cei care sunt mereu expuși unor experiențe noi.
Aceste idei vă pot ajuta atât pe voi, cât și pe copiii voștri în a învăța mai eficient. Vă dorim spor la învățat!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 146 shares