Din cauza pandemiei, tot mai mulți oameni poartă mască de protecție, însă purtarea acesteia pe un timp îndelungat poate duce la apariția iritațiilor la nivelul pielii feței, atât la copii, cât și la adulți.

Aceste iritații apar în zona „podului” nasului, în spatele urechilor și în zona de sub bărbie (supranumite și “zone roșii”). De curând a apărut un nou termen pentru problemele cauzate de purtatul măștii – “maskne“ (acneea de mască).

Ce este maskne?

Iritațiile și zonele de fricțiune pot apărea din cauză măștilor prea strâmte. Chiar dacă în teorie acesta este un lucru bun, ele pot „strangula” pielea. “Maskene“ apare ca urmare a acoperiri îndelungată a nasului și a gurii cu masca de protecție.

Umezeala, căldura, aerisirea deficitară, transpirația și chiar vorbirea creează sub mască un mediu ideal pentru multiplicarea bacteriilor. Ce fac acestea? Astupă porii, fapt ce duce la apariția acneei, de la câteva coșuri, până la acenee mai severă. În rândul copiilor pot apărea iritații și mâncărimi, ducând la afecțiuni dermatologice mai serioase.

Cum putem preveni apariția maskne și a iritațiilor?

Măștile de protecție ajută la limitarea răspândirii virusului, însa nu înseamnă că sunt acceptate de toată lumea, în special de către copii. Ce puteți face pentru a-i ajuta pe cei mici:

  • Optați pentru măști potrivite dimensiuniulor feței copilului și asigurați-vă că cei mici respiră confortabil atunci când merg sau vorbesc;
  • Învățați-i că trebuie să evite să atingă masca în timp ce o poartă;
  • Masca trebuie înlocuită cu una nouă atunci când aceasta se umezește de la respirație;
  • Dacă folosiți o mască textilă, după fiecare utilizare aceasta trebuie spălată și călcată. Nu folosiți balsamul de rufe pentru că acesta poate irita pielea;
  • Măștile textile ar trebui să fie de preferat din 100% bumbac, să se potrivească perfect și să nu creeze fricțiune care ar putea irita tenul.

 Cum scăpăm de maskne și iritații

Dacă au apărut deja primele semne de maske sau copilul vostru a început să se irite, trebuie să urmați o rutină simplă de îngrijire a tenului. Cel mai important e să folosiți produse blânde, hipoalergenice, fără alcool și parfum.

Dimineața

Înainte de purtarea măștii, tenul trebuie să fie curat

  • Spălați tenul cu apă și loțiune/gel/emulsie de curățare a tenului;
  • Aplicați loţiune hidratantă hipoalergenică (chiar de două ori); aceasta lasă un strat protector între piele și mască, fapt ce limitează fricțiunea;
  • Evitați cremele cu o textură grasă pentru că pot fi comedogenice și astupă porii;
  • Aplicați crema cu cel puțin 15 minute înaintea purtării măștii pentru a-i acorda suficient timp să intre în piele.

Seara

Ideal ar fi să curățați tenul imediat ce ați ajuns acasă. De-a lungul zilei se acumulează transpirație și impurități ce trebuie îndepărtate pentru a nu produce iritații sau acnee.

  • Copiii ar trebui să urmeze aceeași rutină ca dimineața, curățare și hidratare cu produse blânde;
  • Adulții pot introduce în rutină produse specifice tratării acneei, cu substanțe active ca peroxid de benzoil, acid salicilic sau acizi AHA; dacă pielea este deja iritată, folosiți doar produse hidratante;
  • Nu folosiți mai multe produse anti-acneeice în același timp. Limitați-vă la un activ pentru a reduce riscul iritațiilor.

Măștile de protecție vor fi prezente ceva timp în viețile noastre, așa că trebuie să învățăm să tratăm și eventualele probleme cauzate de purtarea lor îndelungată.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse