Sănătatea mintală bună este o parte esențială a bunăstării generale pentru copii și adulți. Multor părinți le este greu să le vorbească copiilor despre sănătatea mintală, pentru că sunt îngrijorați de faptul că subiectul ar putea fi deranjant, nu știu cum să vorbească despre asta sau cred că este ceva prea serios, despre care copiii nu trebuie să știe

Discutând cu copiii despre sănătatea mintală de la o vârstă fragedă îi poate ajuta să-și înțeleagă mai bine emoțiile. În acest fel, ei devin mai rezistenți, învață cum să reducă stigmatul cu privire la bolile mintale și vor ști cum să aibă grijă de ei înșiși mental și fizic.

Pentru copii, a învăța despre sănătatea mintală este la fel de important precum a învăța despre sănătatea fizică. Există modalități simple de a face acest subiect o parte normală a conversațiilor zilnice cu copiii.

Vorbiți despre emoții

Pe măsură ce copiii cresc, ei învață despre corpul și emoțiile lor. Dezvoltarea emoțională este un aspect cheie al creșterii sănătoase și al menținerii bunăstării mintale. Îi putem ajuta pe copiii să învețe despre ce emoții și despre ce se întâmplă.

Cum facem acest lucru? Vorbind cu ei despre cum se simt.

  1. Pe tot parcursul zilei, recunoașteți cum vă simțiți voi și împreună cu ei numiți emoții folosind cuvinte simple.
  2. Întrebați-i pe copii despre modul în care emoțiile îi fac să se simtă în corpul lor. Îi puteți întreba dacă atunci când sunt triști se simt obosiți, sau dacă entuziasmul le provoacă fluturi în burtică? Ce emoție simt când nu pot înceta să zâmbească gândindu-se la ceva? Acest lucru îi poate ajuta să înțeleagă ce emoții simt și de ce și să înceapă să vadă legătura dintre ce gândesc/experimentează și ceea ce se simt în corpul lor.
  3. Un mod în care copiii își dezvoltă reziliența este prin a învăța cum să-și gestioneze emoțiile. Acest lucru nu înseamnă să-i învățăm să simtă mai puține emoții. Îi învățăm să recunoască modul în care emoțiile diferite îi determină să acționeze și să se comporte și să găsească modalități de a-și gestiona sentimentele într-un mod sănătos.

Modalități de a-i ajuta pe copii să învețe să-și gestioneze emoțiile:

  • exprimându-și emoțiile creativ prin desen sau arta de a spune povești
  • calmându-și respirația, suflând bule sau prefacându-se că suflă lumânări
  • ascultând muzică care îi calmează
  • făcând ceva exerciții fizice pentru a elibera hormonii „fericirii”.

Cartea ,,Copilul Tău Este Un Geniu” și jocul ,,EQ Game – Alfabetul inteligenței emoționale” sunt două instrumente excelente care vă pot fi de mare folos în descifrarea lumii emoțiilor.

Moduri în care puteți vorbi despre sănătatea mintală

Vorbind cu copiii despre sănătatea mintală ajută la reducerea sentimentelor de stigmatizare și judecată cu privire la boli mintale. Acest lucru îi va ajuta să își întrețină sănătatea mintală și îi va încuraja să caute ajutor dacă vor avea nevoie vreodată.

Cum să vorbești cu copiii despre sănătatea mintală

  1. Vorbiți despre sănătatea mintală ca despre o parte normală a vieții. În același mod în care le vorbim despre necesitatea consumului de legume pentru a-și menține corpul sănătos și puternic, este necesar să împărtășim cu ei modalități prin care pot fi sănătoși psihic.
  2. Învățați-i cum să își liniștească mintea ca să poată merge la culcare devreme pentru a evita oboseala și iritabilitatea produsă de aceasta. Puteți să discutați împreună seara despre cum ne-am simțit în ziua respectivă.
  3. Pe măsură ce cresc și devin conștienți de corpul lor și de posibilitatea apariției bolilor, explicați-le faptul că uneori oamenii se pot îmbolnăvi și psihic. Astfel, boala le afectează felul în care simt, gândesc și acționează. Este perfect normal să le vorbim despre anxietate și depresie la fel cum le vorbim despre gripă sau răceală și despre faptul că medicii și specialiștii pot trata aceste boli.
  4. Fiți atenți la cuvintele folosite pentru a descrie sau numi o persoană cu probleme de sănătate mintală. Este greșit să folosim cuvinte precum nebun, diliu, psihopat, etc. Acest tip de limbaj negativ este dăunător și jignitor pentru persoanele cu boli mintale. El poate face ca problemele de sănătate mintală să pară jenante sau greșite din punct de vedere moral, ceea ce ar putea descuraja copiii să solicite ajutor în viitor, dacă au nevoie.
  5. Pe măsură ce copilul tău crește, încurajează-l să dezvolte un comportament care să-i permită să caute ajutor atunci când nu se simte bine. Încurajează-l să-ți spună ție sau unui alt adult de încredere dacă ceva îl deranjează.

O resursă excelenă pentru a vorbi despre sănătatea mintală și a înțelege emoțiile este Programul GENIU, în care vei învăța cum săți dezvolți abilitățile necesare dezvoltării inteligenței emoționale.

Sănătatea mintală și stima de sine

Sănătatea mintală influențează extrem de mult felul în care ne simțim. Aceasta joacă un rol important în gestionarea emoțiilor și părerea noastră despre noi înșine. Stima de sine are de suferit dacă nu avem o sănătate mintală bună.

Anii copilăriei sunt anii în care impactul părinților joacă un rol extrem de important în dezvoltarea comportamentului copiilor. Atâta timp cât părinții se implică cu blândețe, cu respect, cu atenție pozitivă atunci ei se vor simți în siguranță, iubiți și acceptați.

Creșterea stimei de sine merge mână în mână cu dezvoltare unor abilități noi precum: muzică, sport, artă, abilități tehnologice. Cu cât vor persevera în finalizarea unui proiect, oricât de anevoios este, cu cât vor vedea că sunt buni la ceva ce fac din inimă, atunci se vor afla în momentul în care stima de sine va fi prezentă în permanentă.

Cum vă puteți implica în procesul de construire a stimei de sine?

  • acceptați-l așa cum este;
  • credeți în el;
  • dați-I voie să se exprime liber fără a se simți judecat, criticat sau condiționat;
  • lăsați-l să încerce lucruri noi fără a-l speria în vreun fel;
  • aduceți-i laude apreciative pentru ceea ce a dobândit în urmă unei reușite;
  • evidențiați cât mai des cu putință punctele lui forte;
  • lucrați împreună găsind soluții practice de îmbunătățire a punctelor lui ce necesită concentrare și atenție;
  • creați o igienă a sănătății mintale și vorbiți deschis despre emoții.

Sănătatea mintală și atitudinea pozitivă

Atitudinea pozitivă se însușește din anii copilăriei, iar cei ce pot insufla această atitudine copiilor sunt părinții. Cu toții ne dorim ca atunci când copiii noștri vor deveni adulți să devină adulți plini de încredere care să facă alegerile cele mai înțelepte, să fie fericiți și să aibă o viață împlinită.

Acest lucru poate fi dobândit dacă îi vorbești deschis copilului despre sănătatea mintală și dacă îl înveți să aibă o atitudine pozitivă în rezolvarea problemelor. Mai târziu, în viața adultă, când se vor confrunta cu obstacole, vor ști cum să facă față adoptând o atitudine sănătoasă și benefică în detrimentul blocajului sau al pașilor înapoi.

Încurajează-i pe copiii să găsească și să vadă partea bună a lucrurilor. Cum faci acest lucru?

  • petrece timp de calitate cu ei, oferindu-le răspunsuri ample la întrebările lor
  • ajută-i să găsească o altfel de reacție în situațiile tensionate
  • încurajează-i să participle la activități n care ei vor să arate că pot
  • concentrează-te pe punctele lor forte, deoarece astfel îi vei ajuta să aibă încredere în forțele proprii

Arătându-le copiilor cum să transforme o atitudine negativă într-o atitudine Pozitivă, îi învățăm în acest fel că pot alege, că indiferent de situație, cea mai Bună variantă de rezolvare.

Dacă părinții dețin informațiile necesare dezvoltării unei sănătăți mintale armonioase,  transmiteți-le copiilor acestea cu o atitudine pozitivă.

Voi ați discutat deschis cu copiii voștri despre acest subiect? Care au fost primii pași pe care i-ați făcut?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes