Școala s-a schimbat destul de mult în ultima perioadă, iar copiii trebuie să se obișnuiască cu noul sistem. Aceștia se concentrează mai greu, iar răspunsul la clasica întrebare Cum a fost la școală? pare să fie mai evaziv decât înainte.

Dacă înainte de pandemie, mulți educatori, profesori, învățători se plângeau că din ce în ce mai mult copiii au probleme de concentrare și de menținere a atenției, acum aceste problem s-au intensificat. Cu mutarea în sistemul online, copiii sunt nevoiți să stea ăn fața calculatoarelor sau a tabletelor, fiind distrași de orice zgomot din casă.

Ce putem face pentru a antrena atenția copiilor?

În primul rând, setează-ți așteptări realiste în funcție de vârsta copilului. Apoi înarmează-te cu răbdare pentru că al tău copil nu va fi întotdeauna receptiv încercările tale de a-l ajuta.

Iată câteva idei generale pentru părinții cu copiii care au o lispă de concentrare:

  1. Stabilesște o rutină clară. Fă tot posibilul să stabiliți un program și să vă țineți de el pe cât posibil
  2. Împarte taskuri complexe în părți mai mici. În acest fel copilul le va putea cuprinde și vedea mult mai clar.
  3. Faceți câte un lucru o dată, fără multitasking. Luați pauze dese între activități. De exemplu, copilul își poate face temele timp de 20 de minute în care să fie concentrate, urmat de 10 minute de pauză. În pauze e de preferat să facă multă mișcare, asta îi va ajuta să se concentreze mai bine.
  4. Faceți activități fizice. Recomandarea ar fi de activitatea fizică de minim o oră zilnic. Aceasta crește puterea de concentrarea copilului.
  5. Privește-l în ochii când îi vorbești. Acest lucru îl va ajuta să se concentreze pe ce îi spui, mai ales dacă e vorba despre niște îndrumări pe care trebuie să le urmeze.  Ăn așa fel ești sigur că că a recepționat mesajul. Acest lucru îl va învăța să facă același lucru, să privească pe celălalt în ochi când vorbeșe cu el.

Acum că școala s-a mutat în online, copilul nu mai este atât de dornic să-ți povestească cum a fost ziua lui. Poate că tu îţi doreşti să afli mai multe decât este el dispus să îţi spună sau poate ai vrea să povestiţi și să vă împărtăşiţi experienţe de pe parcursul zilei. Vrei să te asiguri că lucrurile s-au desfăşurat armonios, dar nu ai idee cum să faci cât mai simplu acest lucru.

Acum trebuie să dai dovadă de puțină creativitate și să înlocuiești Cum a fost la școală? cu întrebări la care să poată răspundă mai elaborat. Am pregătit pentru tine câteva întrebări cheie care înlocuiesc clasicul Ce ai făcut astăzi? și care vor deschide apetitul copilului pentru răspunsuri mai lungi decât acel bine, ce ne blochează comunicarea.

Iată 20 de întrebări pe care să i le adresezi copilului în locul lui Ce ai făcut astăzi?

  1. Ce ţi-a plăcut cel mai mult la şcoală astăzi?
  2. Care a fost cel important lucru care s-a întâmplat astăzi la şcoală?
  3. Care a fost profesorul tău preferat astăzi?
  4. Aţi învăţat ceva nou şi interesant?
  5. Ce te-a plictisit cel mai mult la şcoală astăzi?
  6. Ce notă i-ai da zilei tale – de la 1 la 10? De ce?
  7. Ce coleg ţi-a atras atenţia astăzi? De ce?
  8. Dacă mâine ai fi profesor, pentru o zi, ce ţi-ar plăcea să predai?
  9. Ce materie nouă ţi-ar plăcea să studiezi la şcoală?
  10. Care a fost cea mai interesantă oră?
  11. Care a fost cea mai plictisitoare oră? De ce?
  12. Când te-ai simțit cel mai mândru astăzi?
  13. Care a fost cel mai greu moment al zilei – pentru tine?
  14. Dacă ai putea schimba ceva la şcoală, ce ai schimba?
  15. Dacă ai avea posibilitatea să incluzi cinci materii noi în programa şcoală, care ar fi acelea?
  16. Cu ce activităţi ai înlocui temele pentru acasă?
  17. Dacă ai fi putut fi invizibil pentru o oră, ce ai fi făcut astăzi?
  18. Cum ai descrie ziua de astăzi în trei cuvinte?
  19. Ai făcut ceva diferit astăzi? Ce anume?
  20. Vrei să mă înveţi ceva nou, ceva ce ai învăţat astăzi?

Ce ar mai trebui să știi

Pentru a obţine răspunsuri cât mai elaborate, adresează copilului întrebări deschise. Nu îl bloca cu întrebări incomode, care să îl facă să se simtă presat să răspundă. Totodată, dacă observi că se arată reticent să-ți răspundă, nu insista! Schimbă întrebarea, reformuleaz-o într-un mod cât mai prietenos. În acest fel îl va motiva pe copil să comunice.

Nimic nu se compară cu un joc de reconectare după școală și înainte de a se apuca de teme, pentru a se destinde și a intra în modulul acasă, lăsând presiunea deoparte. Pe Tikaboo găsiți diverse jocuri, de la cele de construcție la cele de dezvoltarea inteligenței emoționale.

Tu cum comunici cu copilul tău în contextul școlii online? Îți povește cum a fost ziua lui sau trebuie să recurgi la mici trucuri?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes