”Stadiul dezvoltării personalității unui copil este echivalentul sumei tuturor relațiilor sale interpersonale, începând cu relația pe care o are cu părinții, dar incluzând și influența semnificativă a celor de vârsta sa.” ~ Harry Stack Sullivan

Copilul și prietenii

Pe la vârsta de 7-8 ani copilul începe să se îndepărteze tot mai mult de părinte și de influența acestuia. Cu fiecare an care trece se orientează tot mai mult spre colegii de clasă sau prietenii săi, căutându-le afecțiunea, recunoașterea și sprijinul.

Deși în cadrul familiei susținerea emoțională este ceva firesc, în grupul de prieteni aceasta vine ca o recompensă pe care copilul trebuie să o câștige.

Această dobândire a susținerii emoționale depinde de abilitățile emoționale și sociale ale copilului.

Prieteniile legate în timpul copilăriei impun un tipar al relaționării cu ceilalți ce va fi păstrat toată viața. Precum și o percepție a propriei valori aproape egală celei pe care o cizelează iubirea și grija părinților.

Atunci când unui copil îi lipsesc prietenii sau acceptarea celor de aceeași vârstă, în special în școala primară, acesta este afectat de un sentiment al nedesăvârșirii și al neîmplinirii, deseori în ciuda unor realizări remarcabile.

Este greu să deprindem abilitatea de a ne face priteni după ce anii copilăriei au trecut. Deși lipsa prietenilor nu va predestina un copil să devină un adult singuratic, trebuie să admitem că unele abilități specifice inteligenței emoționale sunt influențate de o anumită periodizare a dezvoltării.

Atunci când această perioadă de dezvoltare trece, abilitatea este mult mai greu de dobândit.

“Un factor deosebit de important în relațiile de prietenie închegate în copilărie este împărtășirea informațiilor personale, detalii sau sentimente intime ce nu sunt cunoscute de alți oameni.” ~ Zick Rubin

Cel mai bun prieten

Cultivarea relației cu “cel mai bun prieten” este o etapă importantă în cadrul dezvoltării personale ce poate influența relațiile copilului de-a lugul adolescenței sau la maturitate.

După ce copilul a învățat să lege relații individuale de prieteni, abilitatea de a se alătura și de a participa la activități desfășurate în cadrul unui grup de copii de același sex este un alt stâlp de rezistență de care acesta are nevoie pentru a-și cosntrui relații sociale temeinice.

Deși nu îți poți forța copilul să accepte compania altor copii, poți să îi explici de ce este important să avem prieteni, care este rolul priteniei și de ce este importantă chiar și în viața de adult.

Grupul de prieteni conferă copilului sentimentul de apartenență, important pentru formarea identitătii sociale si a imaginii de sine.

El se va defini pe sine raportându-se într-o anumită măsură, la grupul de relații din care face parte, și cu cât prestigiul și acceptarea sa de către grup vor fi mai mari, cu atât stima de sine va crește.

Desi într-o prima fază, copilul va aplica aceleași tipare de relație existente între sine si membrii familiei, cu timpul va învăța că relatiile sociale îmbraca alte forme, și se va adapta acestor cerințe pentru a fi acceptat în grup.

Prieteni la școală

Odată cu intrarea în școală, copilul face cunoștință cu alte tipuri de reguli de relaționare, la care este nevoit să se adapteze, pentru a nu fi marginalizat.

Socializând, el are ocazia să descopere ce anume îl definește ca diferit de ceilalți, trăieste relații de simpatie și de antipatie, își face prieteni după criterii de similitudine sau admirație.

Uneori copiii se împrietenesc datorită vecinătătii, care îi determină să parcurgă împreună drumul de la școală acasă, sau datorită faptului că stau împreună în bancă.

In jurul vârstei de 9-10 ani, prieteniile încep să se lege pe criteriul apartenenței la gen – băietii aleg grupuri de băieti, fetele aleg grupuri de fete, pe preocupări specifice comune, pe idealuri împartășite, pe modul în care ceilalti relationează, astfel încât relatiile de prietenie să fie armonioase.

Care sunt avantajele dezvoltării inteligenței sociale a copilului tău?

  • integrarea într-un alt grup social decât cel familial, îl ajută în dobândirea autonomiei, deprindere care îi va fi necesară mai târziu, în viață.
  • dependența față de familie nu va mai fi posibilă, la un moment dat, de aceea copilul învată în cadrul grupului de prieteni despre cum se poate menține o relatie
  • el învață cum să ajute si să primească ajutor de la ceilalti
  • copilul învață cum să împărtășească si să fie alături de cineva
  • într-un grup de prieteni, copilul tău are ocazia să se compare cu ceilalți, să experimenteze situatii noi și să ia decizii singur
  • învață importanța confidentialității, relațiile de prietenie se bazează pe încredere si înseamnă uneori si păstrarea unor secrete
  • învață că aparențele și diferentele interetnice, de ordin financiar sau religios nu sunt atat de importante atunci cand e vorba de relatiile dintre oameni
  • nejudecarea oamenilor după aparențe este o lectie importantă pentru orice copil
  • învață să spună „Nu” cu riscul de a nu mai fi acceptat într-un grup social, iar acesta este unul dintre pasii către independență
  • relatiile de prietenie sunt adevărate lecții de comunicare
  • încheierea unei prietenii este un lucru dureros, dar, după ce va trece de aceasta experientă, copilul tău va învăta cum să îi facă fată pe viitor
  • prietenia adevarată înseamnă să poti fi tu însuti în prezența unei alte persoane si să permiti celeilalte persoane să fie ea însăși, cu defectele și calitățile pe care le are

Concluzii

Prietenia la această vârstă este importantă, și este bine să fie încurajată de către familie, fără a omite însă supravegherea discretă a relațiilor de prietenie ale copilului.

Fiind în bună măsură usor de influențat, din cauza unei insuficiente maturizări, copilul poate fi facil atras în relații de prietenie nepotrivite.

De aceea, părinții pot supraveghea și interveni în aceste relații, atunci când nu sunt benefice pentru copil, însă întotdeauna în mod argumentat, fără interdictii severe care îi pot creea copilului sentimentul că este nedreptățit.

Relațiile de prietenie, la orice vârstă, sunt adevărate surse de lecții de viată, al caror rol este bine să nu fie minimalizat.

Citește mai mult despre apartenența socială a copilului în cartea ”Copilul tău este un geniu!”; scrisă de Florin Alexandru împreună cu prof. Florian Colceag (”creatorul de genii”):

Cât de importante sunt relațiile de prietenie în viața copilului tău? 1

Dacă i se explica motivele pentru care un grup de prieteni nu este potrivit, el va înțelege și își va însuși criteriile după care trebuie să se ghideze atunci când își va alege prietenii.

Asigură-i copilului tău așadar ocazii de a-și dezvolta abilitatea de a lega relații de prietenie corespunzătoare vârstei sale.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse