Cititul

Psihologii spun că prima legătură a copilului cu lumea poveștilor trebuie să înceapă de când aceștia se află în burta mamei. Deoarece aceasta este modalitatea prin care viitorul copilaș se obișnuiește cu vocea părinților săi.

Copiilor le plac poveștile. Indiferent dacă sunt citite sau povestite, acestea reprezinta, de fapt, niște momente magice și din prisma timpului petrecut alături de noi.

Cititul nu este doar un mod în care să petrecem timp de calitate cu copiii noștri sau o metodă prin care cei mici să își petreacă timpul sau să se distreze. Cititul e la fel de important pentru dezvoltarea unui copil ca jocul.

Beneficii

Cititul are un rol fundamental în dezvoltarea emoțională și intelectuală. Și în deprinderea abilităților de comunicare și interacțiune ale copilului, îmbogățind cunoștințele acestuia despre lumea care îl înconjoară și cu expresii / cuvinte care nu sunt folosite în limbajul de zi cu zi.

Pe lângă faptul că îi dezvăluie copilului lumea în care trăim și îl familiarizează cu noile cuvinte, cititul încurajează creativitatea, imaginația și descoperirea unor soluții pentru rezolvarea diferitelor situații.

Modul în care părinții le citesc copiilor determină măsura în care aceștia vor reuși să își dezvolte empatia intelectuală, o aptitudine care se traduce în transformarea lor în adulți de succes.

Cititul împreună cu copiii este cea mai bună metodă de a-i obişnui să citească şi singuri. Cititul cu voce tare este considerată cea mai importantă activitate prin care se dezvoltă deprinderile necesare unei persoane ce va iubi lectura.

Printre beneficiile lecturii se numără: dezvoltarea tehnicilor de comunicare, a vocabularului, puterea de concentrare şi creativitatea.

Modul în care se petrece cititul este definitoriu pentru formarea altor aptitudini esențiale unui viitor adult de succes, precum empatia și anticiparea corectă a reacțiilor celor din jur.

Cum să îi citești copilului tău?

1.Alegeți împreună cărți de povești cu text bogat şi ilustraţii plăcute

Povestea trebuie să fie cu mai puţin de 1000 de cuvinte, să poată fi citită în mai puţin de 20 de minute.

Lasă-l pe copilul tău să aleagă cartea, fie că o alege atunci când mergeți să cumpărați cărți noi, fie când îi citești înainte de culcare.

2. Citește tu mai întâi povestea

Ca să ştii despre ce este vorba şi pregătește câteva întrebări pentru mai târziu, când o veți citi împreună.

3. Citiţi cartea cu voce tare şi cu intonație

Lectura cu voce tare zilnică este modalitatea cea mai eficientă prin care părintii își ajută copiii să devină cititori pasionați.

Nu uita că a-i citi o poveste copilului tău nu înseamnă doar citit, trebuie să exemplifici, să gesticulezi si să nu omiți intonația!

4. Interpretați pe voci diferite, cu gesturi și mișcări ale personajelor din carte, cântați împreună ori de câte ori apare ocazia, pe parcursul poveștii.

5. Explică-i câteva din cuvintele noi

Nu este indicat să te oprești din lectură și să-i explici toate cuvintele necunoscute. Explică-i doar câteva, maximum jumatate din ele, si de fiecare dată când citiți, luați alte cuvinte care nu au fost explicate dățile trecute.

6. Purtaţi apoi o discuţie scurtă

Pune-i întrebări deschise pe marginea celor citite. Asta îl va ajuta să înţeleagă mai bine povestea.

7. Ajută-ți copilul să fie cu adevărat absorbit de poveste

Atunci când copilul asistă pasiv la actul cititului prestat de părinte, el nu culege aceleași beneficii pe care i le-ar oferi ocazia de a-și imagina că este un personaj al poveștii; că trăiește viața altcuiva și călătorește imaginar într-o narațiune pe care o trăiește propriu-zis.

Fiecare poveste citită înseamnă o lume nouă pentru copil. El va învăța, cu ajutorul fiecărei narațiuni să se transpună în pielea personajului, să-și imagineze decoruri, oameni și personaje.

Astfel, ideal este ca tu ca părinte să îți ajuți copilul să fie cu adevărat absorbit de poveste, să interiorizeze acțiunea și să trăiască activ lectura – pentru a reuși, astfel, să-și dezvolte empatia intelectuală.

Empatia intelectuală este mai exact capacitatea de a intui și înțelege mai bine gândurile și motivațiile celor din jur.

Pe măsură ce cresc, copiii cu o empatie intelectuală crescută ajung să perceapă obiectiv modul în care ceilalți oameni văd și experimentează viața în general. Această aptitudine, perfecționată pe tot parcursul creșterii și dezvoltării, devine un adevărat atu în mediul profesional, pentru pozitii în leadership, lansare de produse, psihologie etc.

Cititul împreună cu copilul aduce nenumărate beneficii, de la dezvoltarea funcțiilor cognitive și a vocabularului, până la crearea unei legături strânse între părinte și copil.

Mulți părinți privesc cititul de povești ca pe un ritual de adormire a copilului, de inducere a stării de somnolență mai rapid, ceea ce se diferențiază foarte puțin de a lăsa copilul să se uite la desene înainte de culcare, de exemplu.

Iată câteva metode de dezvoltare a empatiei intelectuale prin citit:

  • În loc să citești pur și simplu copilului dintr-o carte, încearcă să faci pauze între replici acolo unde este cazul (ca și cum ai juca un rol într-o piesă de teatru). Astfel încât să-ți încurajezi copilul să intre în mintea personajelor și să încerce să intuiască ce va urma în poveste.
  • Pune-i întrebări de tipul: “Tu ce ai face în locul personajului?” sau “Cum crezi că va continua povestea?”. Important este să obții cât mai multe scenarii posibile închipuite de copil. Vei observa cum acest mecanism de trăire a poveștilor îi va veni natural. Și se va îmbunătăți cu fiecare carte citită.
  • Dezbateți împreună acțiunea, comentați cele întâmplate în poveste, caracterizați personajele și atribuiți-le calități și defecte.

Spre exemplu : – “era cam fricos fiul cel mijlociu al împăratului, nu-i așa?”

-“fiul cel mic era cu adevărat curajos?”

-“de ce crezi că era mai curajos fiul cel mic decât fiul cel mare?”

  • Nu doar empatia intelectuală se va dezvolta prin această activitate, ci și pasiunea pentru lectură.

Poveştile contribuie enorm la educaţia copiilor clădind caractere puternice, insuflând curaj şi principii morale fără a neglija iscusinţa şi înţelepciunea. Cu alte cuvinte, basmul focalizează atenţia copilului către aspectele pozitive ale vieţii, fără a nega dificultăţile; oferindu-i răspunsuri şi soluţii cu ajutorul cărora să lupte împotriva obstacolelor reale.

Momentul poveştii este special şi poate să se păstreze peste ani, când nu va mai fi nevoie de poveşti. Dar va fi nevoie de discuţii ca între prieteni.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes