În articolul de azi vorbim despre copilul de 10 ani și modul în care acesta se dezvoltă. Vă povesteam în articolul anterior din serie faptul că vârsta de 9 ani e vârsta visării.

Ei bine, la 10 ani, copilul este asaltat de un amalgan de emoții, pe care nu prea știe cum să le gestioneze. Este la vârsta la care vrea mai multă libertate și mai multe drepturi și asta ar trebui să vină și cu mai multe responsabilități.

Tipologii psihologice la copilul de 10 ani

 • genul nervos: plin de energie, agitat, cu spirit, dar incapabil de a finaliza ceea ce a început
 • genul sentimental: timid, uşor de ofensat, conştiincios
 • genul exuberant: tendinţe de lider, violent, aventuros, întreprinzător, bun coleg
 • genul pasionat: ambiţios, însingurat, muncitor, dornic de afirmare și de statut de factor de comandă
 • genul flegmatic: fără entuziasm, ordonat, serios
 • genul sanguin: ager și descurcăreţ, având mereu grijă sa nu iasă în dezavantaj
 • genul amorf: leneş, lacom, uşor de influenţat, nepăsător
 • genul apatic: mai rar întâlnit, resurse modeste, încet și supărăcios

 Școala

 • Copilul de 10 ani scrie corect și poate citi la un nivel mai avansat
 • Îi place să invețe lucruri noi și acceptă mai ușor faptul că trebuie să facă mai multe teme
 • Crește cpacitatea de memorare

 Modelele

Copilul de 10 ani tinde să adopte reguli în comportament similare cu ale persoanelor sau personajelor care l-au impresionat, el însuşi având o instabilitate emoţională.

 Provocări și competiție

La această vârstă, neliniştile se amplifică și acest lucru pune cele mai mari probleme în privinţa educaţiei.

Energia și nesiguranţă se încearcă a fi compensate de competiţie între indivizi, în activităţi de toate genurile, de la cele sportive până la cele prosteşti (cine scuipa mai departe, etc.). Jocurile exacerbează competiţia. Ele sunt prilej de socializare si mod de a obţine admiraţie si aprobare.

Etica

La copilul de 10 ani, evoluţia pe plan moral duce la un grad sporit de receptivitate în privinţa sentimentelor și intenţiilor. Judecăţile morale în privinţa comportamentului cuprind atât noţiunea de corect, sau moral, cât si pe cea de imoral, necorespunzător.

Comportamentul copilului este motivat de înțelegerea datoriei și a dreptății și dorința pentru aprobarea socială.

La această vârstă, copiii sunt interesați de motivele din spatele regulilor și pun la îndoială regulile care li se par nedrepte. Uneori pot să sugereaze moduri de îmbunătățire a unor reguli.

Schimbările corpului și a percepției

Copiii încep pubertatea mai devreme decât înainte, băieții în jur de 12 ani, fetele chiar la 10. Vorbiți-le mai devreme despre schimbările corpurilor lor și la ce să se aștepte. Dați-le materiale să citească (sunt o grămadă de cărți pe această temă), discutați deschis și denumind corect toate părțile corpului și procesele ce au loc.

De asemenea, copilul de 10 ani va avea nevoie de mai multă intimitate și va vrea să fie mai mult singur. El ar prefera să nu mai intrați în baie peste el și să-l vedeți dezbrăcat. Respectă-le intimitatea corpului și a spațiului.

Copilul de 10 ani începe să devină conștient de imaginea corpului lui. Începe să se uite mai mult în oglindă și să îi judece pe ceilalți după înfățișare. Începe să fie mai conștient de legătura între dietă și mișcare și efectele lor asupra sănătății. Devine din ce în ce mai interesat de mișcare și sport. Puteți îmbina sportul organizat cu joaca liberă și transportul activ adică mersul cu bicicleta, trotineta ca activități regulate.

La această vârstă tinde să își facă prieteni după cum arată, dacă sunt atractivi. Încep să se preocupe și să se uite la celălalt sex cu interes. Înțeleg diferența între relația de amiciție și cea de prietn/prietenă (boyfriend/girlfriend), cea romantică.

Sfaturi pentru părinți

Chair dacă este la vârsta la care are o dorință mare să capete mai multă autonomie și independență, copilul de 10 ani este încă apropiat de părinți. El are nevoie de ajutorul tău și pentru a înțelege mai bine schimbările fizice și emoționale prin care trece.

Îl poți ajuta pe copil fiind deschis cu subiectul conflictelor, îvățându-l diverse strategii pentru gestionarea lor. De asemenea, discutați despre mult despre bullying și cyberbullying, ce presupne, ce măsuri ar trebui luate și cum să se apere.

Cu ce îl mai poți ajuta pe copilul de 10 ani

 1. Arată interes pentru ceea ce învață la școală.
 2. Încurajează cititul ori de câte ori este posibil.
 3. Asigură-te că fac mișcare zilnic (1 oră e recomandat) și că petrec timp afară.
 4. Oferă-le oportunități multiple pentru a încerca diverse abilități.
 5. Oferă-le sprijin și încurajare în acele domenii unde sunt competenți sau pasionați.
 6. Încurajează-l să-și seteze țeluri/scopuri și să facă planuri pentru a le atinge.
 7. Folosește orice ocazie pentru ca el să fie apreciat și să se vadă în termeni pozitivi.
 8. Vorbește cu el și explorați valorile lui și cum pot să accepte diversitatea și valorile diferite ale altora.
 9. Dacă este nesigur de modul în care arată, învață-l să se concentreze pe abilitățile și calitățile lui.
 10. Asigură-l că este iubit necondiționat.

Vârsta de 10 ani e caracterizată de schimbările fizice cât și emoționale prin care trece copilul. Acesta este momentul oportun să discutați și să vă jucați adesea jocuri cu și despre emoții cum este și EQ Game – Alfabetul inteligenței emoționale. Citește și acest articol despre cum poți să-i ajuți pe copii să își dezvolte încrederea în forțele proprii.

Voi cum gestionați această perioadă prin care treceți copilul vostru? Ce sfaturi aveți pentru ceilalți părinți?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse