Cel mai adesea, atunci când un copil prezintă comportamente nedorite, avem tendința de a interveni rapid pentru a le reduce, fără a ne rezerva întotdeauna  timpul necesar pentru a evalua dacă nevoile de bază ale puiului de om sunt sau nu satisfăcute.

Ei bine, specialiștii în parenting pozitiv ne îndeamnă ca  în loc să încercăm să distrugem cu orice preț „înclinațiile proaste” ale copiilor noștri sau să le suprimăm „comportamentele rele”, mai degrabă ar trebui să încercăm să descoperim cauzele care duc la aceste comportamente.

În acest sens, neurobiologul german Gerald Hüther ne vorbește despre existența a două experiențe umane majore care corespund acestor 3 nevoi de bază: încrederea (nevoia de experimentare și de recunoaștere a puterii personale) și legătură ( nevoia de conexiune).

Altfel spus, copiii au nevoie să simtă că pot îndeplini sarcini, că pot contribui și că ceea ce fac ei contează, că prezența lor este dorită și că au locul lor în familie și în societate.

Cum putem satisface aceste nevoi?

1. Satisfacerea nevoii de putere personală

Pentru a-i permite copilului să-și satisfacă nevoia de manifestare a puterii personale, este util să-i oferi posibilitatea de a face alegeri. Atunci când un copil nu vrea să se îmbrace, adultul îi poate oferi alegerea între două haine pentru a-i da impresia unei anumite autonomii. Alegerea este însă una închisă astfel încât copilul are doar o iluzie de putere personală, părintele rămâne singurul factor de decizie. În acest fel,  eviți manifestarea frustrării, mai degrabă decât să o întâmpini ca pe un proces de reparare și de vindecare.

În plus, putem dovedi încredere în copil și putem aranja mediul în care trăiește astfel încât să eliminăm cele mai multe obstacole care ar putea sta în calea autonomiei sale.

2. Satisfacerea nevoii de experimentare

În timpul copilăriei, puiul de om își exercită gândirea și învață prin experiențe care implică toate simțurile. Când un copil face presupuneri și experimente, el se joacă, însă jocul său este extrem de serios, este un alt fel de program experimental de cercetare.

Psihologii consideră că, în acest fel, copiii descoperă lumea din jur, ceea ce îi ajută să rezolve marile probleme de dispariție, cauzalitate și clasificare. Prin urmare, jocurile nu sunt niciodată activități gratuite: mai degrabă sunt rezultatul impulsului vital al copiilor de a înțelege lumea și de a învăța.

3. Satisfacerea nevoii de conectare

Nevoia de conectare poate fi satisfăcută prin ascultare empatică, ceea ce implica recunoașterea, validarea și verbalizarea emoțiilor copilului. Când nu știi cum să abordezi acest aspect, poți începe pur și simplu propoziția cu: „Da, observ că…”. Astfel, conectarea la motivațiile copilului îi va permite acestuia să se simtă văzut, înțeles și acceptat.

În continuare, am selectat câteva exemple despre cum să te conectezi emoțional cu copilul și cum să-i hrănești nevoia de atașament:

  • Respectă emoțiile copilului fără a intra într-un joc de putere: „Da, observ că ești furios.”
  • Reformulează fără a judeca, fără a comenta sau a interveni: „Da, este adevărat că nu dorești să faci acest lucru.”
  • Acceptă și recunoaște emoția respectând în același timp nuanțele trăite de copil: „Da, ți-a fost foarte, foarte frică și vrei să plângi!”.
  • Validează-i emoțiile înainte de a-l consola: „Văd că te doare. Este adevărat că este foarte dureros să te lovești astfel”.
  • Ascultă activ prin ce trece copilul: „Observ că eziți. Ai vrea să mergi la petrecerea de ziua prietenei tale și, în același timp, ai vrea să-ți petreci ziua cu bunicul așa cum era planificat. Asa este?”.
  • Validează-i experiența: „Este adevărat că ai prefera să joci în continuare, pot să înțeleg asta. Este enervant să te oprești în mijlocul unui joc pentru a pleca. „
  • Alătură-te copilului în dorințele sale și participă într-un mod imaginar exagerând și distrându-te: „Ți-ar fi plăcut să mai stai treaz o oră, nu vrei să te culci deloc. Ai vrea să stai în fața televizorului și poate chiar ar fi interesant să mănânci chipsuri sau mai bine înghețată, o înghețată uriașă cu frișcă! Ai putea chiar să stai treaz toată noaptea … Tare ți-ar mai fi placut! Ce altceva ai vrea să faci dacă ar fi să nu dormi toata noaptea? „

 Concluzie

Un copil are nevoie să se simtă iubit pentru ceea ce este, are nevoie de respect în egală măsură ca și un adult, are nevoie să i se acorde atenție și încredere, să fie ascultat și încurajat.

Un copil care simte că este în permanență condus de adult, că nu poate lua decizii sau face lucruri pe cont propriu, ar putea tinde să opună rezistență. De aceea, este benefic să îi oferim în mod regulat posibilitatea de a face alegeri adaptate abilităților sale, să-i permitem să facă greșeli și să suporte consecințele. Acest lucru îi va oferi micuțului tău satisfacția de a fi influențat mersul lucrurilor, ceea ce îl va face mai responsabil.

Mai multe informații despre cum îți poți împuternici copilul găsești și în acest articol.

Tu cum întâmpini nevoile ale copilului tău?

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse