Limbajul de iubire
Fiecare copil are un limbaj principal de iubire, o modalitate în care el înțelege cel mai bine afecțiunea părintelui său.
Iubirea este fundamentul unei copilării lipsite de griji. Pentru a deveni un adult responsabil copilul trebuie să știe că este iubit, astfel el va deveni un adult generos şi iubitor la rândul lui.
Doar atunci când un copil se simte cu adevărat iubit şi înconjurat de afecţiune se poate dezvolta la un potenţial maxim.
E posibil ca tu să îți iubești cu sinceritate copilul, dar dacă el nu simte acest lucru, dacă nu vorbiţi acel limbaj al iubirii prin care într-adevăr să vă comunicaţi dragostea , el nu se va simţi iubit.
Cu toții avem un “rezervor emoțional” care necesită umplut cu iubire necondiţionată, pentru că iubirea adevărată este întotdeauna necondiţionată.
„Iubirea necondiţionată este iubirea totală care acceptă şi confirmă existenţa copilului aşa cum este el şi nu datorită a ceea ce face el.”~ Garry Chapman
Atunci când îi vorbești copilului tău în propriul său limbaj de iubire, îi umpli „rezervorul emoţional”.
Atunci când copiii se simt iubiți, sunt mai uşor de disciplinat şi de format decât atunci cînd „rezervorul lor emoţional” e aproape gol.
Din păcate, mulți părinţii îşi exprimă iubirea față de proprii copii în mod condiţionat; iar acest tip de iubire se bazează pe ceea ce face copilul, fiind asociată unor tehnici de tipul oferirii de cadouri, recompense şi privilegii pentru copiii care s-au comportat sau au acţionat în modul dorit de părinţi.
Ce se întâmplă când îți iubești copilul condiționat?
Dacă îți iubești copilul doar când îți îndeplinește dorințele sau așteptările, se va simți neputincios și va considera că nu are rost să se mai străduiască, de vreme ce niciodată nu este de ajuns. Va fi pentru totdeauna măcinat de nesiguranță, neliniște, o proastă părere despre sine și mânie.
Copiii trebuie formați şi disciplinați, dar numai după ce rezervorul lor emoțional este plin.
Doar dăruindu-le copiilor iubire necondiționată putem preveni probleme ca resentimentele, senzația că n-ar fi iubiți, sentimentul de vinovăție, de teamă şi de nesiguranță.
Atunci când le oferim copiilor noştri o iubire necondiţionată vom avea posibilitatea să-i înţelegem mai profund şi să le abordăm în mod potrivit comportamentul, fie el bun sau rău.
“Iubirea necondiţionată este o lumină călăuzitoare care străluceşte în întuneric şi care ne ajută pe noi, părinţii, să ne dăm seama unde ne aflăm şi ce trebuie să facem ca să ne creştem copilul.” ~Gary Chapman
Majoritatea părinţilor îşi iubesc copiii şi vor ca aceştia să se simtă iubiţi, dar puţini sunt cei care reuşesc să transmită acest sentiment aşa cum se cuvine.
Doar atunci cînd vor învăţa să le dăruiască iubire necondiţionată, copiii lor vor şti cât de mult şi cât de sincer sunt iubiţi.
În societatea modernă, este tot mai greu să creşti copii sănătoşi din punct de vedere emoţional.
Atunci când copiii se simt iubiți sunt mai receptivi la sfaturile părinților lor. Acest lucru se va întâmpla în momentul în care părinții și copiii vorbesc aceleași limbaje ale iubirii .
Fiecare copil are un mod mai special de a percepe iubirea. Există, așadar cinci modalităţi în care copiii și adulții în general exprimă şi înţeleg iubirea.
Cele 5 limbaje ale iubirii:
- Mângâierile fizice
- Cuvintele de încurajare
- Timpul acordat
- Darurile
- Serviciile
Copiii au personalități diferite, așadar este posibil dacă aveți mai mult de un copil, ca aceștia să aibă limbaje diferite de iubire și implicit nevoie să fie iubiți diferit.
În prima copilărie, copilul nu distinge între lapte şi tandreţe, între mâncarea solidă şi iubire.
Studiile arată că baza emoţională se construieşte în primele optsprezece luni de viaţă, în cadrul relaţiei mamă- copil.
„Hrana” necesară sănătăţii emoţionale constă în mângâierile fizice, vorbele bune şi îngrijirea tandră.
Pe măsură ce aceștia cresc li se dezvoltă un mai mare simţ al identităţii şi încep să se desprindă de obiectele iubirii lor și învaţă să iubească mai activ. Totodată nu mai sunt doar un receptor pasiv al iubirii, ci au capacitatea să reacţioneze.
Totuşi, această capacitate este exprimată prin nevoia de a deveni posesivi cu cei dragi şi nu de a se dărui.
În următorii ani, capacitatea copilului de a-şi exprima iubirea sporeşte. Şi chiar dacă el continuă să primească iubire, va şi oferi din ce în ce mai multă.
Limbajul predominant
Copiii au nevoie de toate cele cinci limbaje ale iubirii pentru a-şi menţine plin rezervorul emoțional, dar un limbaj va fi predominant și va face mereu diferența atunci când îl veți alimenta corespunzător.
Până la vârsta de 5 ani va fi greu să îți dai seama care e limbajul de iubire al copilului tău, și atunci va trebuie să le oferi pe toate 5 în egală măsură.
Oferă-i copilului tău toate cele cinci limbaje de iubire chiar şi atunci când copilul este mai mare, pentru că are nevoie de toate cinci pentru a se dezvolta, chiar el dacă tânjeşte mai mult după unul dintre ele.
Drag părinte, stabilește care e limbajul principal de iubire al copilului tău și chiar al tău! Și nu pierde articolul următor, unde vom detalia fiecare dintre aceste limbaje.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 153 shares