Mulți părinți își pun această întrebare. Unii sunt de părere că ar trebui să-și învețe copii să doarmă singuri de la o vârstă foarte mică, în timp ce alții dorm cu copiii lor până la vârste înaintate.

Dar care este varianta corectă? Sau, altfel spus, de la ce vârstă ar trebui copii să fie lăsați să doarmă singuri? Cât timp durează și cum facem corect acest proces?

Citește mai departe și află răspunsul.

De ce este importat ca părinții să doarmă cât mai mult cu copiii?

Noi, oamenii, suntem singurele mamifere care ne forțăm copii să doarmă singuri.

Bebelușii și copiii mici au o nevoie legitimă de apropiere în timpul nopții. De aceea este recomandat să fie lăsați să doarmă cu părinții lor până când ajung la o vârstă la care nu mai solicită acest lucru.

Dar această modă a dormitului separat este o practică recentă, regăsită numai în culturile avansate tehnologic.

Ca urmare, mulți copii care fac parte din aceste culturi cresc lipsiți de un contact fizic suficient și suferă de afecțiune.

Singurătatea din timpul nopții îi provoacă răni emoționale copilului?

cand este bine sa lasi copilul sa doarma singurDormitul singur nu este natural pentru mamiferele tinere, iar copiii par să știe foarte bine acest lucru!

Cu cât le este asigurată nevoia de contact fizic atunci când sunt mici, cu atât se vor simți mai iubiți și mai siguri pe ei înșiși, iar probabilitatea de a căuta relații sexuale superficiale în adolescență pentru a acoperi acea nevoie din copilarie, va fi mai mică.

Atunci când copii dorm separați de părinți, este normal ca uneori să vină în patul părinților lor în timpul nopții.

Acest lucru este mai probabil să apară în perioadele de stres major, cum ar fi începerea unei noi școli sau ca urmare a unui eveniment traumatic (divorț, un deces în familie etc).

Când este momentul potrivit să faci trecerea?

Nu există o vârstă specifică pentru ca al tău copil să doarmă singur în camera sa. Acest lucru depinde de fiecare familie și de fiecare copil în parte.

Totuși, la un moment dat, copilul va fi nevoit să facă trecerea. Iată care sunt aspectele ceme mai importante de care să ții cont:

  • Unii copii sunt pregătiți să doarmă singuri de la vârsta de doi ani și jumătate, alții mult mai târziu. Ideea de bază este ca tu ca părinte să fii alături de el și să ai multă răbdare în acest proces de separare.
  • Copiii adună o mulțime de temeri de-a lungul timpului și folosesc apropierea fizică pentru a le ține sub control.
  • Nu este ușor să fii copil. Se întâmplă multe lucruri care sunt surprinzătoare, copleșitoare sau uneori dureroase.
  • Un nou-născut sau, în general, copiii au nevoie de iubire și atenție tot timpul sau o mare parte din timp. Dar părinții trebuie să mai și gătească, să facă ordine, să-și câștige existența. Pentru copii lumea este tare rapidă și imprevizibilă. Deci este ușor să fii speriat și trist.
  • Este posibil ca trecerea de la patul de familie, la patul propriu să îi provoace sentimente de frică, tristețe și nesiguranță copilului tău.

Cât timp durează această trecere?

Pentru unii copii, a căror viață a fost relativ fără dificultăți, procesul poate dura trei sau patru nopți. Pentru alții, care au trecut prin experiențe mai dureroase, poate dura mult mai mult.

Nu poți ști cât va dura acest proces cu copilul tău, dar indiferent cât de lung sau scurt este acest drum, calea începe la fel.

Cum să procedezi corect atunci când vrei să faci trecerea?

Dacă îți ghidezi copilul cu iubire, dragoste și răbdare, el va avea timpul necesar pentru a se elibera de aceste sentimente stocate de-a lungul timpului și va putea să coopereze. În cele din urmă, va dori să doarmă singur.

Spune-i copilului tău încă de la vârste mici că la un moment dat el va dormi singur, iar tu vei fi alături de el în acest proces.

Respectul pe care îl acorzi copilului tău în luarea împreună a acestei decizii este foarte important pentru el. Copiii înțeleg mult mai mult decât ne imaginăm noi. Cercetările recente arată că nou-născuții sunt obișnuiți cu limba pe care părinții lor o vorbesc încă din uter.

Deci, împărtășește-ți decizia de a începe acest proces cu copilul tău, fie că are 4 luni sau 4 ani.

Începe prin schimbarea ritualului de somn al copilului câte puțin. Majoritatea copiilor care se tem să se doarmă singuri se tem, de asemenea, și de micile schimbări din ritualul lor de culcare.

O metodă prin care tot procesul devine mai simplu

Trecerea de la dormitul cu părinții la dormitul singur este un pas important, care face parte din procesul de maturizare al copilului. Fie că ne place sau nu, acesta trebuie făcut la un moment dat.

Această trecere le solicită copiilor un mare efort emoțional. De aceea, este important să le dezvoltăm copiilor noștri inteligența emoțională. Făcând acest lucru, ei vor înțelege mult mai ușor ce sunt emoțiile și cum să le gestioneze.

Un copil cu inteligența emoțională dezvoltată va fi mult mai dispus să adopte procesele maturizării, să se integreze mai bine la grădiniță și la școală și să aibă relații mai sănătoase cu ceilalți copii și adulți.

Având acestea în minte, Tikaboo a dezvoltat un joc special creat pentru dezvoltarea inteligenței emoționale la copii, dar și la adulți. Jocul se numește EQ Game și este perfect pentru a fi jucat de toată familia.

eq game - joc de societate

Află mai multe despre EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale

Concluzie

Acestea au fost doar câteva informații generale, de bază. Dacă dorești să afli mai multe despre cum să-l convingi și să-l ajuți pe cel mic să doarmă singur, am scris un articol special pentru tine. Acolo îți voi prezenta 9 pași simpli și-ți voi da sfaturi concrete despre această tranziție.

Te aștept în următorul articol: 9 pași să îți ajuți copilul să doarmă singur

This Post Has 4 Comments

  1. Mariana

    Doresc sa aflu informații ajutătoare in a-mi creste copilul corect si echilibrat

    1. Florin Alexandru

      Ramai pe aproape Mariana.
      PS Ne bucuram ca putem ajuta.
      Viata e magica exact asa cum este.

  2. Mariana

    Minte sănătoasa , într-un corp sănătos !

  3. Mariana

    Astept acceptul in grup

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse