Mulți dintre noi dormim cu bebelușii și copiii noștri. Dormim cu ei pentru că le place să fie aproape de noi și noi la rândul nostru ne bucurăm de această apropiere.
Însă la un moment dat, vine momentul în care copilul va fi nevoit să se maturizeze și să doarmă singur, în camera lui. Am explicat mai jos 9 pași pe care să-i urmezi, pentru a-l ajuta să facă această tranziție dificilă.
Dar până să ajungem acolo, mai sunt câteva lucruri pe care ar fi bine să le știi, ca și părinte.
De ce vor copiii să doarmă cu părinții?
Mulți copii și adolescenți anxioși simt un sentiment de siguranță dormind aproape de părinți, deoarece trăiesc o puternică anxietate de separare.
Atâta timp cât copiii și adolescenții anxioși dorm în patul părinților lor și nu se confruntă cu temerile lor, vor continua să se teamă să doarmă singuri.
Pentru început este extrem de important să afli care sunt cauzele care stau la baza nevoii copilului tău de a dormi cu tine. E posibil ca el să știe de ce nu vrea să doarmă singur în pat, dar poate avea probleme în a-și exprima sentimentele.
Cum să descoperi motivele pentru care copilul tău nu vrea să doarmă singur?
Dacă vorbim despre copii sub 6 ani, cel mai bun mijloc de a descoperi sentimentele copilului tău este să te joci cu el folosind diferite jucării sau păpușele-personaj care îi plac pentru a reprezenta membrii unei familii.
Folosind personajele, crează diferite scenete cu diferite situații familiale tipice, cum ar fi mersul în parc, mâncatul și mersul cu mașina etc.
Prin acest joc copilul se va deschide și te va corecta în diferite situații sau va veni cu anumite completări la mica ta scenetă și asa vei afla care sunt gândurile care îi provoacă nesiguranță sau frică.
Când este momentul să vă pregătiți de somn, observă dacă al tău copil ezită să vorbească despre anumite lucruri. Dacă da, încearcă să pui din nou în joc sceneta personajelor.
Poți folosi și jocul de dezvoltare a inteligenței emoționale, EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale, realizat de Tikaboo, pentru a-i ajuta să își identifice emoțiile și să le discutați apoi.
De ce copiii nu vor să doarmă singuri?
Iată câteva dintre motivele pentru care copiii nu vor să doarmă singuri:
- frica de întuneric și monștri
- rivalitate în familie legată de somn (frați mai mici care încă dorm cu tine)
- zgomote care îl sperie în timpul nopții
- la școală întâmpină situații care îi provoacă stres
- acasă este martor la scene de violență verbală sau fizică
- se confruntă cu situații competitive la care nu le poate face față
- îi este frică sau este îngrijorat că va eșua în ce are de făcut
9 paşi să îți ajuți copilul să doarmă singur
1. Începe schimbarea cu pași mici
Majoritatea copiilor care se tem să doarmă singuri în propriile paturi. Se tem, de asemenea, când apar schimbări în rutina ritualului lor de somn. Înainte sa iei decizii care îl includ și pe copilul tău este important să îl faci și pe el să înțeleagă ce se întâmplă și de ce.
Mulți copii au anumite temeri legate somn, așadar este foarte important să îi dai instrumentele care să îl împuternicească să-și depășească temerile.
Așadar începe schimbarea cu pași mici. Modifică acele lucruri cu care copilul este obișnuit să doarmă:
- Dacă, de exemplu, are nevoie de lumină atunci când doarme, oferă-te să îl ajuți să se se obișnuiască să doarmă în întuneric.
- Dacă are nevoie de o jucărie sau de suzetă, propune-i să pună ursulețul pe noptieră sau suzeta într-un borcan de lângă patul lui.
Doar propune-i schimbarea.
În cazul în care ideea de schimbare aduce lacrimi sau tantrum-uri, copilului tău deja i s-au declanșat sentimentele care îl împiedică să se simtă în siguranță.
- Ascultă-l!
- Fii alături de el!
- Rămâi în contact vizual cu el, indiferent dacă te privește sau nu.
- Țineți-l în brate dacă țipă sau se lovește – această răbufnire agresivă este ceea ce are nevoie pentru a-și vindeca o mare frică care a izbucnit și care era stocată în amigdală.
- Nu-l întreba de ce este speriat.
- Nu-l obliga să răspundă la întrebări.
- Doar observă ceea ce îți spune non-verbal. Are nevoie să vezi cât de greu îi e.
- Fii acolo pentru el cu iubire și răbdare până când se liniștește.
- Nu încerca să grăbești lucrurile doar ca să ajungeți la următoarea etapă. Obiectivul tău este să îl sprijini în timp ce el plânge ca o eliberare de a emoțiilor negative pe care le simte legat de ideea pe care ai propus-o.
2. Faceți pregătiri înainte de somn
- Fă-i o baie caldă
- Ajută-l să se îmbrace în pijamalele sau stai lângă el până se îmbracă el singur
- Spălați-vă pe dinți
- Citiți povești de noapte bună
Această predictibilitate pregătește copiii psihologic și reduce anxietatea legată de somn. Scade nivelul de stres, deoarece această serie de pași, pe care copilul ii anticipează, îl avertizează că, în curând, urmează să meargă la culcare.
3. Cum îl ajuți pe copilul tău să scape de frici și alte emoții legate de dormitul singur?
Pentru a-ți ajuta copilul să scape de sentimentele de singurătate sau de frică în timpul nopții, înregistrează un CD cu povești și cântece preferate, astfel încât să le poată asculta pe timpul nopții dacă este nevoie. Poți chiar să înregistrezi pe un CD vocea ta în acest scop.
O altă opțiune pe care o poți folosi pentru a-ți împuternici copilul noaptea este să-i dai un animal mare de pluș ca sa fie protectorul lui în timp ce doarme – lasă-l pe el să îl aleagă cu care dorește să doarmă.
Dacă al vostru copil doarme cu voi numai datorită temerilor sale din timpul nopții, atunci există șanse mari ca el să se mute în patul său de bună voie atunci când îi dai instrumentele de care are nevoie pentru a face față temerilor sale.
De exemplu, ai putea să-i dai o lanternă cu care el să poată să se joace pentru a-și depăși teama de întuneric. Puteți chiar să vă jucați cu lanterna în timpul unei zile într-o cameră întunecată, ca să-l obișnuiești cu întunericul.
Dacă se teme de monștri care se ascund sub patul sau în dulap, dă-i o sticlă de pulverizare umplută cu „spray-ul monstru” cu care îi poate stropi pe monștri în cazul în care vor ieși.
4. Elimină distragerile
E bine să eviți ca în camera copilului să existe:
- Televizor
- Computer
- Alte dispozitive electronice pentru a crea un mediu care să conducă la somn.
Stimularea asociată cu vizionarea la televizor sau jocurile video, dar și cu lumina de la ecranele de la calculator și televizor, fac mult mai dificilă adormirea.
5. Oferă-i gustări sănătoase înainte de culcare
Dacă este înfometat, ii va fi greu să adoarmă.
Așadar oferă-i o gustare, dar asigură-te că este ceva sănătos, fără zahăr și fără sa fie bogat în grăsime.
O gustare sănătoasă va împiedica foamea fără a perturba somnul.
- Proteinele sănătoase și carbohidrații au tendința de a ajuta copilul să doarmă.
- Poți opta pentru fulgi de ovăz cu lapte sau o bucată de pâine prăjită cu unt de arahide.
- Bananele, carnea de pui, ouăle, brânza și tonul pot, de asemenea, ajută la somn.
6. Asigură-te că dormitorul în care doarme copilul tău este confortabil
Un dormitor confortabil este important pentru somn. Dacă se simte incomod în dormitorul său, este puțin probabil să doarmă ușor.
Asigură-te că nu există zgomote, lumini sau sunete care să perturbe somnul sau. Ține ușa închisă pentru a evita ca sunetele din exterior să se audă la el în cameră.
Evită gătitul cu mirosuri puternice după ce copilul este pus în pat, deoarece acestea ar putea să îl trezească.
7. Fii ferm atunci când este vorba despre regulile de culcare
Vrei să te asiguri că al tău copil înțelege că trebuie să doarmă, fii ferm în regulile tale legate de rutina de culcare.
Amintește-i copilului tău că se apropie timpul de culcare.
Rutina poate ajuta la somn. Ritmul natural circadian al unui copil se va adapta la un ciclu normal de somn / trezire. Asigură-te că al tău copil merge la culcare și se trezește aproximativ cam la aceeași oră în fiecare zi.
8. Nu folosi somnul ca pedeapsă
Dacă folosești somnul ca modalitate de a pedepsi un copil, el va dezvolta sentimente de stres asociate cu timpul de culcare.
Atunci când copilul tău e agitat, nu îl amenința niciodată că îl trimiți în pat la somn.
Timpul de dormit ar trebui să fie un lucru pe care copilul tău să îl aștepte cu nerăbdare. În loc să folosești timpul de culcare ca o pedeapsă, învață-ți copilul să asocieze activitățile plăcute și relaxante cu somnul.
9. Discută cu copilul tău despre stres
Mulți copii nu pot dormi din cauza stresului.
Vorbește cu copilul tău în fiecare zi și încurajează-l să se deschidă în legătură cu stresul din viața lui.
Permite-i copilului tău să vorbească despre ce simte și apoi oferă-i siguranță. Acest lucru reduce stresul și îl ajuta pe copil să se relaxeze.
Întreabă-ți întotdeauna copilul despre ce simte, cum îi merg lucrurile la școală, cum se simte cu prietenii lui sau despre alte aspecte ale vieții lui.
Concluzie
În cele din urmă, ceea ce este important este ca părinții să ofere un mediu de dormit mai sigur și mai liniștit copiilor lor. Cât despre copii, cu cât inteligența lor emoțională este mai dezvoltată, cu atât le va fi mai ușor să se adapteze oricărei provocări emoționale.
Echipa Tikaboo a creat un joc special gândit pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a întregii familii: EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale.
Indiferent de provocările pe care le aveți ca și părinți, cel mai important lucru este să aveți răbdare și să fiți alături de copiii voștri, nu-i grăbiți și oferiți-le siguranță.
Drag părinte, spor la implementat acești pași pentru un somn liniștit și relaxant al copilului tău!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 1.8K shares
This Post Has 4 Comments
Felicitari pentru articol
Vă mulțumim!
Of…baiatul meu a dormit singur pana la 2 ani..apoi a fost diagnosticat cu adhd si am simtit nevoia sa stau langa el….asa ca de 3 ani dormim impreuna…ce i drept copilul e mult mai calm si cooperant, mult mai iubitor….dar se apropie de varsta de 6 ani si…ar trebui sa doarma singur…nu vrea…ma striga si daca ma duc noaptea la toaleta…dimineata indiferent de ora…o data ce m am ridicat din pat se trezeste….va rog ..un sfat
Buna ma numesc Cristina am o fetita de 6 ani îi este frica sa doarma singura in camera ei de si ușile sunt deschise nu doarme singura ce sa fac