Fără îndoială că fiecare familie îşi doreşte tot ce e mai bun pentru copilul său, însă teoria devine adesea foarte greu de pus în practică. Când apare copilul, pentru foarte multe familii, toate planurile se schimbă, iar scenariile imaginate… nu prea seamănă cu cele reale.
Aşa că părinţii încep să cam taie de pe listă ceea ce îşi propuseseră anterior, panica ia locul bucuriei, grijile înlocuiesc distracţia care ar fi trebuit să aibă loc în familie, oboseala frânge aripile, energia se reduce la jumătate şi, în final, răbdarea este serios pusă la încercare.
Concentrarea rămâne pe curăţenie, hrană, copilul e ideal să aibă haine curate, să mănânce sănătos, să fie cuminte la grădiniţă sau la şcoală, să aibă o situaţie şcolară îmbucurătoare pentru toată lumea şi totul să se păstreze pe linia de plutire.
Munca le ocupă unora toată ziua, timpul cu copilul este redus la cel mult 2-3 ore, temele sunt făcute la afterschool – astfel încât seara, copilul să poată sări imediat în pijamale, iar a doua zi să o ia de la capăt.
Calendarul familiei: 7 lucruri pe care orice familie ar trebui să le realizeze pentru consolidarea relaţiilor
Însă ritmul pe care îl au cei mai mulţi părinţi şi faptul că oferă copilului tot ce îşi doreşte nu reprezintă o garanţie a succesului în parenting, nici o compensaţie de calitate.
În schimbul agitaţiei în jurul lucrurilor în dezordine şi în locul cadourilor la modă, psihologii sugerează ca orice părinte care vrea să aibă o relaţie mai bună cu copilul, o familie sudată, o conexiune mai bună cu partenerul şi o viaţă echilibrată, să introducă în programul său săptămânal 7 aspecte esenţiale.
Iată care sunt acestea.
1. Luni: Petreceţi seara exclusiv cu copilul
Lăsaţi orice activitate, orice alt plan, orice invitaţie sau urgenţă de a pune casa în ordine când vă întoarceţi de la job… şi petreceţi seara exclusiv cu cel mic. Poate voi aveţi o mulţime de alte lucruri de făcut, dar lui îi va fi greu să înţeleagă alte priorităţi.
Schimbaţi-vă hainele, improvizaţi o cină rapidă şi pierdeţi-vă împreună între jucării, vedeţi un film, poate chiar mergeţi la cinematograf, gătiţi împreună, rugaţi copilul să vină cu o propunere, iar voi acceptaţi-o bucuroşi.
Timp există, ba chiar este foarte mult şi pare şi mai mult atunci când nu alergi în zece locuri deodată şi rămâi angrenat în prezent. Veţi observa cât de lungă va fi seara.
2. Marţi: Renunţaţi complet la telefoane mobile şi alte gadgeturi – şi reconectaţi-vă
Din păcate, în cele mai multe familii, există deja un plan bine prestabilit, fiecare are ceva clar de făcut, însă lucrurile făcute împreună de către parteneri… se cam şterg de pe listă. De ce? Pentru că multe cupluri au uitat că, înainte de a fi părinţi, au fost parteneri. Oricât de mult s-ar muta atenţia asupra copilului, păstraţi o seară pe săptămână în care să renunţaţi la alte angajamente, planuri separate şi treburi casnice – şi petreceţi timpul împreună, reconectându-vă.
Cum? Simplu. Pregătiţi masa împreună, povestiţi despre ce aţi făcut în ziua respectivă, despre ce v-ar plăcea să faceţi în viitor, planificaţi o vacanţă, îmbrăţişaţi-vă, rugaţi persoana voastră de încredere să supravegheze copilul şi ieşiţi în oraş. Înainte de a vă simţi vinovaţi, amintiţi-vă că relaţia voastră are nevoie de o gură de aer curat, iar fericirea voastră este generatoare de fericire pentru copilul vostru.
3. Miercuri. Evitaţi să îl folosiţi pe NU
Orice ar fi, oricât de mare ar fi haosul în casă, oricât v-ar fi pusă la încercare răbdarea, evitaţi să-l folosiţi pe NU. Reacţionaţi diferit la lucrurile pe care le face cel mic şi transformaţi interdicţia şi strigătele negative în posibilităţi de explorare a altor metode.
Dacă pereţii iar devin planşa preferată a celui mic, NU ar putea deveni Am o idee mai bună, haide să pictăm un ghiveci, o cană sau un tricou.
Sigur ai obiecte vechi pe care cel mic şi-ar putea manifesta creativitatea. Uite cât de simplu putem transforma micile crize de panică ale lui NU… în posibilităţi incredibile de a comunica eficient şi pozitiv.
4. Joi. Seara prăjiturilor
Hai să transformăm seara de joi în seara de prăjiturit. Fiecare seară de joi să fie dedicată pregătirii unui desert delicios, de casă, sănătos pentru cel mic şi, bineînţeles, dedicată şi consolidării relaţiilor dintre voi.
Veţi alege împreună o reţetă şi, tot împreună, veţi găti. Copilul va fi bucuros să se implice în treburile din bucătărie şi să lase deoparte ecranele. De fapt, un studiu recent, realizat în Suedia, a concluzionat că un procent enorm de copii care devin dependenţi de ecrane… ar avea la bază lipsa atenţiei părinţilor. La fel au stat lucrurile şi în cazul adolescenţilor dependenţi de droguri. Testele realizate au adus rezultate îmbucurătoare. Mai mult de 85% dintre subiecţi ar fi dispuşi să renunţe la droguri şi la ecrane, dacă ar beneficia de tot atât de mult timp împreună cu părinţii…
5. Vineri. Seara surprizelor
Vineri este ziua preferată a tuturor. E weekend şi câteva dintre sarcini şi griji se degrevează. Transformaţi seara de vineri într-o seară a surprizelor.
Gândiţi-vă împreună cum să vă surprindeţi şi să îl surprindeţi şi pe cel mic, apoi puneţi planul în acţiune. Poate într-o vineri mergeţi la film, într-o alta mergeţi la un loc de joacă unde copilul şi-a dorit mult timp să ajungă, poate îi pregătiţi o petrecere surpriză.
Fie în familie, fie îi invitaţi şi doi prieteni. Totul e să vă puneţi imaginaţia la lucru, sigur veţi găsi activităţi surpriză pentru întreaga familie, astfel încât să începeţi weekendul cu bucurie şi energie extraordinară.
6. Sâmbătă. Călătoriţi
Sâmbătă e ziua în care, în majoritatea familiilor… are loc curăţenia săptămânală. Adică jumătate din zi este ocupată de aspirator, zumzăiala maşinii de spălat şi alte activităţi care te pun în alergare.
Apoi, cu puţin noroc, urmează o plimbare liniştită în parc şi multă odihnă. Şi, iată, a venit duminică, ziua în care au loc o mulţime de alte pregătiri pentru săptămâna ce urmează.
Hai să schimbăm puţin rutina. Ce-ar fi dacă sâmbătă am face un program bine stabilit în care să ne încadrăm cu treaba, eventual implicându-ne cu toţii, pentru a termina mai repede, iar apoi am pleca într-o călătorie scurtă? Le-am face pe amândouă şi ziua ar părea mai plină, mai frumoasă şi mai lungă.
Şi am petrece-o exclusiv împreună, în familie. Călătoria poate fi la o oră distanţă, nu trebuie să fie neapărat într-un loc în care să rămâneţi peste noapte – deşi aşa ar fi ideal. Mergeţi la pădure, la munte, schimbaţi decorul, faceţi copilului cunoştinţă cu oraşe noi, activităţi noi, muzee, locuri de joacă distractive.
O să vă simţiţi cu toţii excelent, iar voi veţi înţelege că un copil e posibilitatea de a vă trăi din nou copilăria. Totul e să rămâneţi deschişi schimbărilor şi experimentelor.
7. Duminică. Ziua creativităţii
Dacă nu aţi plecat într-o călătorie unde să înnoptaţi, atunci duminică bucuraţi-vă de căminul vostru. Pregătiţi micul dejun, mâncaţi împreună, discutaţi despre lucruri frumoase şi fiţi creativi.
Deşi creativitatea merită timp zilnic, faceţi ca duminicile să îi fie dedicate ei. Desenaţi împreună, jucaţi-vă un board game, lucraţi obiecte hand made care să vă înfrumuseţeze casa, citiţi împreună, dezvoltaţi-vă gândirea creativă şi gândirea out of the box prin intermediul acestui joc absolut atractiv.
Concluzie
Beneficiile acestui calendar de familie sunt extraordinare. Poate ţi se va părea imposibil să îl respecţi, poate nu vei fi dispusă să renunţi la obiceiurile tale vechi, însă schimbarea e întotdeauna bună. Pentru că oferă posibilităţi noi de a ne cunoaşte, de a învăţa ceva nou şi de a ieşi din rutină. Adică de a ne reinventa.
Imposibil nu există, există doar teama şi refuzul de a încerca. Adică exact ceea ce conduce la o atitudine blocantă. Familia înseamnă timp împreună, activităţi împreună, bucurie şi îmbunătăţire permanentă. Copilul simte orice, aşa că el va fi exact rezultatul energiei din familie. Aceste 7 lucruri simple vă pot reinventa familia şi vă pot face părinţi mai buni, cu copii mai fericiţi.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 1.2K shares