De ce au copii nevoie de rutină?
Rutinele le dau copiilor sentimentul de securitate și îi ajută să-și dezvolte auto-disciplina.
Oamenii se tem de multe lucruri. Teama de „necunoscut” este una dintre fricile cele mai mari ale oamenilor, după teama de moarte și cea de a vorbi în public.
Teama de necunoscut a copiilor include totul, de la leguma nouă care îi este introdusă în alimentație la schimbările majore care apar în viața lor.
La copii schimbarea este zilnică, fiind o oportunitate de creștere, dar și un stres major.
Creșterea în sine se rezumă la faptul că organismele lor se schimbă în permanență. Bebelușii și copiii mici renunță la biberoane, sticle, sâni, pătuțurile lor, jucariile, etc.
Noii profesori și colegii de clasă vin și pleacă în fiecare an. Aceștia abordează și învață noi abilități și informații într-un ritm uluitor, de la citirea și trecerea străzii la jucatul fotbal și la mersul pe bicicletă.
Puțini copii trăiesc în aceeași casă pe toată durata copilariei; majoritatea se mută de mai multe ori, adesea în orașe noi și, cu siguranță, în cartiere și școli noi.
Puține dintre aceste schimbări se află în controlul copilului.
Copiii, la fel ca adulții, gestionează schimbările mai bune dacă știu la ce să se aștepte și dacă au deja o rutină stabilită.
O rutină previzibilă le permite copiilor să se simtă în siguranță și să dezvolte un sentiment de măiestrie în a-și gestiona viața.
Pe măsură ce acest sentiment de măiestrie este întărit, aceștia pot aborda schimbări mai mari: să meargă la școală singuri, să plătească atunci când achiziționează ceva la magazin, să meargă singuri în tabere.
Schimbările imprevizibile
Mama a plecat într-o călătorie de afaceri neașteptată, cel mai bun prieten s-a mutat din oraș, sau mai drastic, divorțul părinților sau unul dintre bunici este pe moarte – erodează acest sentiment de siguranță și stăpânire și fac copilul să se simtă anxios și mai puțin capabil să facă față vicisitudinilor vieții.
Schimbările pentru copil înseamnă adaptarea la ceva nou şi întâlnirea cu necunoscutul. În funcţie de cât se simte de stăpân pe sine, copilul va trăi necunoscutul ca pe o provocare plăcută sau ca pe un motiv de îngrijorare.
Aşadar, rutinele au rolul de a transforma activităţile imprevizibile, neplăcute şi greu de controlat în activităţi previzibile, ordonate şi plăcute.
Desigur, multe schimbări nu pot fi evitate. Motiv pentru care le oferim copiilor o rutină previzibilă ca fundație în viața lor – astfel încât aceștia să se poată obișnui în a face față schimbărilor mari atunci când au nevoie.
În timp ce îi ajutăm pe copii să se simtă în siguranță și sunt pregătiți să-și asume noi provocări și sarcini de dezvoltare, au nevoie să le oferim și o structură, care are un alt rol important în dezvoltarea lor. Structura sau organizarea și rutina îi învață pe copii cum să aibă control într-un mod constructiv.
Copiii care trăiesc în familii dezorganizate nu învață că viața poate funcționa mai ușor dacă lucrurile sunt organizate puțin.
În casele în care nu există timp sau spațiu pentru a face temele, copiii nu învață niciodată să se așeze jos pentru a îndeplini o sarcină neplăcută.
Copiii care nu dezvoltă rutine de bază de auto-îngrijire, pot întâmpina greutăți în a avea grijă de ei înșiși ca tineri adulți.
Organizarea ne permite să internalizăm obiceiurile constructive.
Le poate organizare înhiba copiilor spontaneitatea și creativitatea?
Sigur că da, dacă este impusă fără sensibilitate. Există momente când regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, cum ar fi statul până târziu pentru a vedea o eclipsă sau lăsatul vaselor în chiuvetă pentru a juca un joc.
Trebuie copiii integrați în rutină de la naștere?
NU! Copii mici ne spun ce au nevoie prin limbajul lor non-verbal la început, iar mai apoi verbal. Îi hrănim când le e foame, îi schimbăm atunci când sunt uzi. De-a lungul timpului, ei învață primul pas al unei rutine: dormim noaptea.
Dar forțarea unui copil să se încadreze în rutina noastră nu răspunde nevoilor copilului.
Copiii mici nu sunt capabili să se adapteze la rutina noastră încă. Dacă nevoile lor nu sunt îndeplinite, ei vor simți pur și simplu că lumea e un loc în care nevoile lor nu sunt importante, așa că trebuie să recurgă la drama pentru a încerca să le fie îndeplinite.
Pe măsură ce copiii cresc, își stabilesc propria rutină, și propriul program. Majoritatea copiilor își formează rutina într-un mod destul de previzibil.
Ne putem ajuta copiii dacă ne organizăm noi activitățile în jurul nevoilor lor. Treptat, în timp, putem răspunde la programul lor natural de a mânca și de a dormi dezvoltând o rutină care funcționează atât pentru ei cât și pentru întreaga familie.
Iată 7 beneficii ale rutinei în viața copiilor:
1. Rutina elimină luptele de putere
Rutinele elimină luptele de putere pentru că nu obligi copilul să facă ceva nou. Această activitate (perierea dinților, somnul de prânz, oprirea televizorului pentru a veni la cină) este exact ceea ce face în acel moment al zilei în fiecare zi. Părintele nu mai este tipul cel rău, iar insistențele sunt foarte reduse.
2. Rutina ajută copiii să coopereze
Rutinele ajuta copiii să coopereze prin reducerea stresului și anxietății pentru toată lumea. Știm cu toții ce urmează să facem și nimeni nu este luat pe nepregatite.
3. Rutina îi ajută pe copii să învețe să fie responsabili de propriile lor actiuni
De-a lungul timpului, copiii învață să-și spele dinții, să-și pregătească singuri ghiozdanul etc. fără fie nevoie ca cineva să le reamintească constant.
Copiii iubesc să fie responsabili de ei înșiși. Acest sentiment mărește sentimentul de măiestrie și competență.
Copiii care se simt mai independenți și se descurcă singuri au nevoie mai puțin să se revolte și să fie opozanți.
4. Copiii învață să respecte un program și au răbdare să facă activitățile conform acelui program
E posibil ca al tău copil să vrea să meargă la locul de joacă acum, dar dacă de obicei mergeți la locul de joacă după-amiaza, atunci când îi aduci aminte de această rutină el va accepta cu ușurință un refuz în acel moment.
5. Rutina ajută copiii să aibă un program
Rutinele regulate ajută copiii să ajungă la un program, astfel încât acestea să adoarmă mai ușor noaptea.
6. Rutina ajută părinții să stabilească momente prețioase de conectare
Știm cu toții că este important să ne conectăm în fiecare zi cu ai noștri copii, de aceea este necesar să introducem în rutina lor astfel de momente.
7. Organizarea îi ajută pe părinți să-și mențină coerența în așteptările pe care le au
Dacă tot timpul este o luptă, părinții ajung să cedeze, lăsându-i pe copii mai mult la televizor, sărind peste spălatul pe dinți, etc.
Programul regulat îi ajută pe copii să aibă ordine şi structură în universul lor. În plus, îi ajută să facă faţă evenimentelor stresante care apar în viața lor, cum ar fi naşterea unui frate, divorţul sau mutatul într-un alt oraş.
Existenta unei rutine, nu presupune ca fiecare zi să arate la fel si să faceti aceleași lucruri. Rutina se referă nu atât la activităti, cât la ordinea desfășurării acestora sau la respectarea unui program.
Totodată, rutina înseamnă armonie si siguranță pentru toți membrii familiei.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 95 shares