Mulți dintre noi nu ne mai facem rezoluții pentru anul care vine deoarece de fiecare dată când le-am facut nu am reușit să le împlinim.
Acest lucru se întâmplă pentru că atunci când ne facem rezoluțiile, am vrea să schimbăm totul deodată, am vrea să fim părinții perfecți în cel mai scurt timp și cu eforturi minime.
Vestea proastă este că nici anul acesta nu vei fi perfect/ă. Vestea bună este că nu trebuie să fii!
Copiii nu au nevoie de perfecțiune de la părinți. Ei au nevoi de fapt de părinți care îi acceptă cu toate imperfecțiunile lor, care le arată compasiune și respect.
Copii au nevoie de părinți care își cere scuze și se reconectează atunci când lucrurile merg prost – așa cum fac în mod inevitabil.
Atunci când noi ca părinți vrem să facem schimbări în viețile noastre este necesar să fim conștienți ce anume vrem să schimbăm, cum vom face aceste schimbări și în cele din urmă să ne asumăm faptul că va necesita timp și eforturi zilnice până să apară și rezultatele.
Ne este greu să facem toate aceste schimbări dintr-o dată, pentru că este vorba despre gestionarea propriilor noastre emoții.
Iată cinci rezoluții simple care te vor ajuta să ai în familie mai puțină dramă și mai multă dragoste:
1. Învață să-ți gestionezi propriile emoții
Doar atunci când vei putea să-ți gestionezi propriile emoții vei pute fi un părinte fericit, răbdător, încurajator, și cum îți mai dorești tu să fii.
Începe prin schimbarea rutinei de zi cu zi:
- pune-te să dormi mai devreme, astfel încât să te odihnești mai bine
- mănâncă sănătos pentru a-ți menține energia, pentru a transforma acele comentarii negative interioare în unele încurajatoare și pentru a-ți încetini ritmul, accentuat
- și cel mai important lucru gestionează-ți emoțiile și reacțiile
Atunci când emoțiile tale sunt fluctuante, iar tu treci de la un moment la altul prin diferite emoții creierul tău se află în stadiul de luptă sau fugi, iar copilul tău poate părea ca un inamic pentru tine.
În aceste momente doar observă-te! Nu reacționa în nici un mod în timp ce ești atât de supărat, nervos, frustrat, etc.
Respiră adânc până simți cum aceste emoții se transformă!
Înainte să interacționezi cu al tău copil asigură-te că te-ai liniștit și că poți vorbi cu el pe un ton calm și liniștit.
Pare greu? Poate că este. Poate cel mai greu lucru pe care îl vei avea de făcut vreodată. Dar această grabă de a acționa din furie, frustrare, etc, te face să-ți vezi copilul ca pe un inamic..
De fiecare dată când eviți să trăiești aceste tantrumuri îți ajuți creierul să se restructureze.
De fiecare dată când alegi dragostea, aceasta îți va face următoarea alegere mai ușoară.
Nu este un moment mai bun decât prezentul pentru a începe orice schimbare. Vei fi uimit de felul în care copilul tău se va schimba, ca urmare la ieșirea ta din propria drama.
2. Iubește-ți copiii așa cum sunt
Singurul lucru pe care îl știm cu certitudine despre dezvoltarea copiilor este că acei copii care se simt iubiți și apreciați de părinții lor pentru cine sunt ei se dezvoltă armonios.
Scopul nostru ca părinti este să-i apreciem pe ei ca oameni, si nu ca executantți.
Vrem ca ei să fie onești, blânzi, responsabili, sociabili, persoane care se bucură de realizarile lor. Să fie consecvenți, să înțeleagă și să accepte că uneori eșecul este inevitabil.
Ca acest lucru să se întâmple asigură-ți copiii că atunci când vor gresi, tu vei fi acolo, să-i asculti si să-i ajuți. Nu presupune că stiu deja că-i iubești.
Spune-le cât de des posibil. Permite-le copiilor tăi să se schimbe, să progreseze si să crească, nu să adune greutatea trecutului in ei.
Copiii tăi vor deveni exact ceea ce îi ajuți tu să devină!
3. Conectează-te cu ei zilnic
Copiii cooperează atunci când se simt conectați. Se întâmplă să ne separăm de ei zilnic, așa că este nevoie să ne reconectăm cu ei zilnic.
Timpul de calitate înseamnă conectare, nu reguli și învățare, deci este în mare parte nestructurat. Îmbrățișează-ți copiii în fiecare dimineață și atunci când îți iei rămas bun.
Atunci când vă reîntâlniți mai târziu, petreceți cincisprezece minute concentrându-te exclusiv asupra copiilor tăi. (Ce faci în cele 15 minute? Ascultă-i, îmbrățișează-i, râdeți, jucați-vă, empatizează, ascultă-i mai mult)
Vă propunem un joc creat special pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și a relației părinte-copil: EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale.
Prin intermediul acestui joc beneficiați de un timp de calitate petrecut împreună cu ai voștri copii și îi învățați emoțiile într-un mod distractiv.
Evită să mai lucrezi seara.
Oprește-ti telefonul si computerul înainte de cină astfel încât să te poți concentra asupra familiei.
Mâncați cina împreună fără gadgetu-rui și discutați, ascultați-vă unii pe alții.
Petrece timp în fiecare seară, înainte să adormă, cu fiecare copil.
4. Fii un model pentru copiii tăi
Vrei să crești copii care sunt atenți și respectabili? Respiră adânc și vorbește cu ei cu respect. La urma urmei, copiii învață din ceea ce le dăm ca exemplu.
Dacă nu reușim să ne gestionăm propriile emoții, nu ne putem aștepta ca ai noștri copiii să învețe să-și gestioneze propriile lor emoții.
Nu este întotdeauna ușor atunci când ești supărat, deci ține minte câteva mantre:
- Eu sunt modelul copilului meu
- Nu iau nimic din ce face personal
- Nimic nu este grav sau urgent și asta va trece!
5. Răspunde nevoilor și sentimentelor din spatele comportamentului copiilor tăi
Cele mai importante momente pentru a fi alături de copiii tăi sunt acelea când ei au ieșiri și emoții necontrolate.
Atunci cînd încalcă reguli și fac invers de cum ar trebui să facă, este un semnal că ai tăi copii au nevoie de ajutorul tău pentru a face față unor emoții puternice sau pentru a umple golurile din sufletul lor.
Sigur, copii tăi vor face greșeli, și așa vei face și tu. Nu există părinți perfecți, copii perfecți și nici familii perfecte.
Dar există familii care trăiesc în iubire necondiționată, în care toată lumea se dezvoltă. Singura modalitate de a crea acel tip de familie este de a face alegeri zilnice care să vă ducă în această direcție.
Nu este magie, ci doar munca grea de corecție constantă a cursului pentru a te întoarce pe pistă atunci când viața inevitabil te aruncă în toate direcțiile.
Deci, nu te îngrijora dacă faci aceleași rezoluții în fiecare an și nu ți-au ieșit încă. Asta înseamnă că e nevoie de mai multă organizare, determinare și pozitivitate.
Parentajul, la urma urmei, este o călătorie – nu o destinație. Începând de azi, alege mai puțină dramă și mai multă dragoste. Ve fi uimit de cât de departe te va duce acest drum.
Îți doresc ca tu și familia ta să aveți parte de un An Nou minunat!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 37 shares