Am creat o nouă rubrică numită „Ambasadorii normalului” în care relatăm poveștile familiilor din comunitatea Tikaboo. Fie ele familii numeroase sau monoparentale, care locuiesc în țară sau peste hotare, vrem să le aflăm și le prezentăm povestea!
După pandemie, mai mult ca niciodată, am simțit nevoia de a fi mai aproape unii de alții, chiar și virtual. Așadar, am vrut să strângem la un loc experiențele, poveștile, rețetele, secretele ce ne-au făcut viața mai frumoasă pe timp de pandemie și nu numai.
Astăzi continuăm povestea „normalului” cu aventurile unei familii pe care o urmărim pe instagram și a cărei reședință este în Finlanda de 6 ani de zile. Este vorba despre familia Mihaelei Calu, care a binevoit să ne deschidă ușa și să ne primească în culisele familiei sale.
Ba chiar, la final, Mihaela ne-a pregătit și o surpriză D-E-L-I-C-I-O-A-S-Ă! Mulțumim Mihaela!
Cum a luat naștere povestea familiei Calu?
Familia noastră perfectă e compusă din 4 membri: mami (Mihaela-Ionela), tati (Angelin), Patrick-Nicolas (Papi) și mezinul familiei, Henrik-Fabian (uneori – Fabi).
Povestea noastră a luat naștere în România în urmă cu ceva ani, însă la scurt timp după căsătorie, ne-am stabilit în Finlanda, unde tati a primit o ofertă de muncă greu de refuzat, ca inginer în industria construcției de nave de croazieră. Inițial, contractul a fost pentru o perioadă de 6 luni, iar privind în urmă, acum realizăm că au trecut mai bine de 6 ani.
Copiii s-au născut aici. Patrick în octombrie 2017 și Henrik în august 2019. Tot 2019, a fost și anul în care am simțit că Finlanda, poate fi locul potrivit pentru noi pe termen lung și ne-am decis să căutăm un loc pe care să-l putem numi „acasă”. Și pentru că în 2019 situația părea să fie una favorabilă pentru cel puțin încă 5 ani, am decis să plătim o sumă considerabilă de bani, jumătate din valoarea unui imobil, urmând să plătim o chirie foarte mică în comparație cu alte chirii în Finlanda, încă doi ani, firmei care a construit casa, cu gândul că în 2021, când creditul va ajunge la maturitate, vom putea lua cu ușurință un credit imobiliar cu care să acoperim practic cealaltă jumătate rămasă de achitat.
Pandemia în Finlanda și provocările familiei.
În Finlanda pandemia a lovit mai puțin decât în România, implicit și măsurile luate de autorități au fost mai puțin drastice. Mult mai relaxant. Măsurile menite să ajute trecerea peste această situație dificilă au venit într-un mod firesc, mult mai așezat și relaxant decât în alte țări. În afara faptului că nu am mai călătorit ca în anii trecuți, viața noastră a fost la fel de plină.
În Finlanda, inițial, au stat în izolare doar cei care au fost confirmați pozitivi, ulterior s-a luat decizia de a impune izolare la domiciliu și persoanelor care au călătorit în zone în care incidența cazurilor confirmate pozitiv cu coronavirus era una ridicată. Restricții de circulație nu am avut pe toată perioada pandemiei și nici masca nu este obligatorie (ci doar recomandată) aici decât în anumite instituții publice, însă majoritatea persoanelor o poartă (în spațiile închise).
Postare instagram, 5 Februarie, Mihaela Calu
Pe noi, pandemia ne-a lovit la sfârșitul lui iunie 2020, atunci când, din cauza crizei cauzate de pandemie în sectorul construcțiilor și exploatării de nave de croazieră, tati a fost anunțat că angajatorul este nevoit să anuleze contractele de muncă ale unui număr considerabil de angajați.
Așadar, ne-am trezit într-o zi, noi patru, într-o țară străină nu tocmai ieftină, fără nicio sursă de venit, cu un viitor impredictibil în niște vremuri cu adevărat tulburi, și cu un termen la care trebuie să plătim jumătate din valoarea casei stabilit în urmă cu mulți ani și care nu poate fi amânat. Și parcă nu ar fi fost de ajuns, tot atunci se stricase și mașina.
Ajutorul a venit destul de rapid din partea autorităților, care au preluat o mare parte din cheltuielile lunare cu chiria. Ba chiar mai mult, Patrick a început în august să meargă la grădiniță și nu am plătit absolut nimic nici acolo.
Tati s-a înscris la un curs, în domeniul IT, subvenționat de statul finlandez, destinat persoanelor care sunt în căutarea unui loc de muncă, cursul întinzându-se pe o perioadă de 4 luni (din August până în Decembrie 2020), timp în care mami a trebuit să se ocupe mai mult singură de tot ce a însemnat treburi casnice și creșterea copiilor.
Arhivă instagram: Mihaela Calu
Imediat după sărbătorile de iarnă tati a început să aplice la diverse job-uri din sectorul IT și la sfârșitul lui februarie a fost deja angajat ca si programator; asta permițându-ne să revenim cumva la ceea ce obișnuiam să numim normalitate.
Cu siguranță pandemia ne-a scos din zona de confort și ne-a făcut să ne depășim constant limitele, dar ne-a și pus într-o situație în care să ne redescoperim unii pe ceilalți sau pe noi înșine. Am avut mai mult timp unii pentru ceilalți și deși am fost tot timpul concentrați pe găsit soluții pentru depășirea situației nefavorabile, am reușit întotdeauna să ne bucurăm de micile lucruri făcute împreună. Cel mai important lucru este că suntem sănătoși cu toții.
Zăpadă și conștientizări.
Anul acesta am avut zăpadă mai mult decât în oricare dintre anii precedenți și ne-am bucurat la maxim de ea.
Băieții adoră timpul petrecut afară, pe pârtie, sau la patinoar în aer liber, chiar dacă atunci când intrăm în casă au năsucurile roșii și înghețate. De fiecare dată mami are pregătită o supă de somon (preferata lor, rețeta la sfârșitul articolului).
De altfel, activități cu copii am avut, în aer liber, în parcuri, pe tot parcursul anului. Pe timpul verii am ieșit la plajă, la cules de căpșuni, zmeură, afine sau coacăze. Și acasă avem o curte mică unde am plantat căpșuni cu băieții.
Privind înapoi, realizăm că deși am fost întotdeauna genul de persoane care nu își asumă riscuri, nu poți fi niciodată pregătit cu adevărat pentru ceva de o asemenea anvergură. Important este să continuăm să luptăm constant pentru ceea ce este cu adevărat important: familia.
Acum, așteptăm să luăm acel împrumut cu care să achităm datoria către firma care a construit casa; să se liniștească lucrurile, să putem călători pentru că ne e tare dor să ne revedem cu cei dragi din țară.
Grădinița în Finlanda, o surpriză plăcută!
Patrick a început grădinița în August 2020, pe atunci avea 2 ani și 10 luni, aveam emoții cu integrarea lui acolo, ținând cont că el nu vorbea limba finlandeza (acasă vorbim doar limba romana) Două săptămâni am fost cu el acolo, zi de zi, 6 ore pe zi, pentru a-i face acomodarea mai ușoară! Educatoarele aveau cartonașe cu diverse imagini, îi arătau și în același timp îi vorbeau!
Îi scot afară zilnic, câte o oră – o oră și jumătate dimineața și tot cam atât și după amiază! Au fost zile când au ieșit și la -15 grade, nu se ține cont ca afara bate vântul, e ger sau ploua! Sunt îmbrăcați adecvat vremii! Au diferite activități în fiecare zi! O dată pe săptămâna ies afara din curtea grădiniței, merg în parcuri sau în pădure de se cațără pe stânci, buturugi, explorează! Noi părinții, știm cu câteva zile înainte ce activități și ce meniu au în săptămâna ce urmează!
La prânz li se oferă mâncare caldă, Paine cu unt și laptele care tine loc de apa! Aici la fiecare masa se bea lapte!
După au doua ore de somn (12-14) apoi gustarea ce consta în iaurturi, cașcaval, șuncă, fructe și apoi ies din nou afara!
Îi învață sa devină independenți, să se descurce singuri! Patrick a învățat să se îmbrace singur, să mănânce cu furculiță și cuțit, să-și ducă singur resturile de mâncare la coșul de gunoi și astea sunt câteva exemple!
Pun aspect pe activitățile din viața de zi cu zi!
Acum la câteva luni de grădinița el înțelege ce i se spune și tot timpul ne surprinde cu diverse cuvinte noi învățate!
Noi suntem mulțumiți de progresul lui și de activitățile pe care le face la grădiniță!
Supa de somon:
Întrebând-o pe Mihaela ce a mai gătit pe timp de pandemie, ea nu a binevoit doar să ne menționeze bunătățile gătite, ci ne-a lăsat și o rețetă care nouă ne-a lăsat gura apă. 🙂
„Este un preparat obișnuit în Finlanda și în țările nordice! Somonul este considerat cel mai bun pește pentru alimentația noastră, și pe bună dreptate, acesta conține cantități ridicate de vitamine, minerale și acizi grași Omega 3. Gătesc des acest preparat, chiar săptămânal, nouă ne place foarte mult!
Ingrediente:
- 8dl apa
- 8 boabe de ienibahar
- 2 frunze de dafin
- 1-2 (150g) ceapă
- 750g cartofi
- 600g somon
- 1 lingură sare
- 2dl smântâna lichidă de gătit
- 1dl mărar
În oala cu apă fierbinte se adaugă condimentul, frunzele de dafin și ceapa tocată, să se fiarbă aproximativ 5 minute.
Adăugați cartofii în cuburi mici. Continuați să gătiți timp de 10 până la 15 minute sau până când cartofii sunt fierți.
Adăugați peștele fără piele, tăiat cubulețe. Se condimentează cu sare. Se lasă să fiarbă 2-3 minute apoi adăugați smântâna și mărarul tocat.
Noi servim cu pâine de secară și unt.
Poftă bună! 😀
Mulțumim Mihaela, rețeta ne-a lăsat gura apă și trebuie imediat încercată!
Te-a inspirat această poveste? Ți-ai dori să-ți spui și tu povestea ta și a familiei tale? Scrie-ne un mail la [email protected] sau pe oricare din conturile de facebook sau instagram.
Haide să „normalizăm normalitatea” cu scopul de a ne inspira unii pe alții :).
Dacă ți-a plăcut povestea nu ezita să ne lași un comentariu în care transmiți gândurile tale bune aceste familii minunate!
Pe data viitoare! <3